ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:41
 

Κομισιόν: Πιο περίπλοκη η δεύτερη φάση του Brexit

Ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρεξήγηση ως προς το γεγονός ότι η επόμενη φάση θα είναι πιο περίπλοκη»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η επόμενη φάση του Brexit, δηλαδή η διαπραγμάτευση μιας μελλοντικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, θα είναι πιο συνθέτη, προειδοποίησε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν Στεφάαν ντε Ρινκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μετά από τριάμισι χρόνια τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, ο σύμβουλος του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρεξήγηση ως προς το γεγονός ότι η επόμενη φάση θα είναι πιο περίπλοκη να διαπραγματευτούμε από τη Συμφωνία Αποχώρησης».

Όπως πρόσθεσε στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο UCL, «η κατασκευή του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν ήταν πάντοτε εύκολη, αλλά συγκρινόμενη με την κατασκευή του κειμένου για τη συμφωνία επί της μελλοντικής σχέσης, μιλάμε για δύο διαφορετικά είδη άσκησης. Ο περιορισμός του χρόνου πρέπει να οδηγήσει σε μια δόση ρεαλισμού ως προς το τι μπορεί να επιτευχθεί».

Για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, ο σύμβουλος της ΕΕ τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να αξιοποιήσει την προσφορά της Κομισιόν.

Ο κ. Ντε Ρινκ τόνισε ότι ακόμα και όταν είχε συναφθεί η αρχική Συμφωνία Αποχώρησης με την Τερέζα Μέι με ορίζοντα αποχώρησης από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου έως το τέλος του 2020 είχε θεωρηθεί από τις Βρυξέλλες πολύ μικρή.

«Οι 21 μήνες (έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020) ήταν μία μάλλον μικρή μεταβατική περίοδος αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει κατά τη διάρκειά της», είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν. Πλέον, πρόσθεσε, ο χρόνος είναι ακόμα πιο λίγος, έντεκα μήνες έως το τέλος του έτους, αλλά «επτά ή οκτώ μήνες πραγματικής διαπραγμάτευσης».

Ως προς τι μπορεί να επιτευχθεί για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο σύμβουλος της ΕΕ τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να αξιοποιήσει την προσφορά της Κομισιόν για μια σχέση με «μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις», όπως περιγράφεται στη μη δεσμευτική Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Προειδοποίησε όμως ο κ. Ντε Ρινκ ότι αυτού του τύπου η στενή σχέση με την ενιαία αγορά, η οποία δεν έχει προσφερθεί σε άλλη τρίτη χώρα, «μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο βαθμό που υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για ανοιχτό και δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία μελλοντικής σχέσης».

Ο ίδιος εξέφρασε τη προτίμησή του στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο ως ενιαίο πακέτο, δηλαδή χωρίς χωριστές συμφωνίες για το εμπόριο, την αλιεία, την ασφάλεια κ.ο.κ.

Εν τω μεταξύ, χαιρετίζοντας την κοινοβουλευτική έγκριση του νομοσχεδίου περί της Συμφωνίας Αποχώρησης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η χώρα «έκοψε το νήμα» του Brexit, κάτι που ορισμένες στιγμές φάνταζε αδύνατο.

«Το κάναμε όμως. Τώρα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις έριδες και τις διαιρέσεις των τριών τελευταίων ετών», συμπλήρωσε ο κ. Τζόνσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

#PoliticsBlog Ο γενικώς Ελεγκτής, τα νεύρα του Νίκαρου και ο ακραίος λαϊκισμός

«Νίκαρε φταίεις που διορίζεις τον κάθε αππωμένο... είχες και άλλες επιλογές αλλά ήθελες να ικναοποιήσεις ...»
Αρμαγεδών  |  13:31

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Λάβετε το δάνειο σας τώρα σε 48 ώρες Καλό απόγευμα Θέλετε να είστε επιχειρηματίας, να ξεκινήσετε ...»
Dennis crouch  |  00:06

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X