ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Βήματα ελευθερίας στην Ε.Ε. και κόντρα για τη χαλάρωση

Η αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης φέρνει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Η αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης φέρνει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, από την Πέμπτη, οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν στους εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες. Το μέτρο είχε επιβληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της «Ομικρον». Πιο πολύπλοκη η κατάσταση στη Γερμανία, όπου οι ειδικοί διαφωνούν για το κατά πόσον πρέπει να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων. Ηδη κάποια ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Σαξονία, η Εσση και το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν θα κάνουν τα πρώτα βήματα προς την κανονικότητα από την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ιατρικές ενώσεις προειδοποιούν ότι η άρση των μέτρων είναι πρόωρη και θα καταλήξει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Αλλοι ειδικοί, πάλι, επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός οδικού χάρτη προς την ελευθερία, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο κορωνοϊός θα παραμείνει στη ζωή μας όπως η γρίπη και δεν πρόκειται ποτέ να μηδενιστούν οι θάνατοι από COVID-19.

Την ίδια στιγμή, στην Αυστρία πέρασε και από τη Βουλή η νομοθεσία περί υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των ενηλίκων πολιτών. Η αστυνομία, ωστόσο, αναμένεται να αναλάβει ρόλο ελεγκτή των πιστοποιητικών στα μέσα Μαρτίου. Ρεκόρ κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «Ομικρον» καταγράφεται σε Ρωσία και Ουκρανία, γεγονός που αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την εξέλιξη της έντασης μεταξύ των δύο.

Χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους της Ισπανίας – Με νόμο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Αυστρία.

Κίνδυνος εγκεφαλικού

Από το επιστημονικό πεδίο νέα στοιχεία για τη δράση του κορωνοϊού φέρνει στο φως μελέτη που εκπονήθηκε από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος εγκεφαλικού εξαιτίας λοίμωξης COVID-19 είναι μεγαλύτερος τις τρεις πρώτες ημέρες της νόσου και μειώνεται σταδιακά, αλλά παραμένει υψηλότερος συγκριτικά με αυτόν που καταγραφόταν πριν από τη λοίμωξη. Mία άλλη ισραηλινή μελέτη απέδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση βαριάς νόσου και στην κατάληξη από αυτή. Σύσταση των ειδικών είναι η διατήρηση υψηλών επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό.

Η ψυχική υγεία

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων έκρουσαν ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη Συμμαχία για την Ψυχική Υγεία. Οπως επισημαίνουν, τα απαγορευτικά και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τη διετία της πανδημίας επιδείνωσαν την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων και η Ε.Ε. δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Τσέχος ευρωβουλευτής Τόμας Ζντετσόβσκι υπογράμμισε ότι «το 16% των Ευρωπαίων είχε ψυχικά προβλήματα πριν από την υγειονομική κρίση. Κατά τη διετία που πέρασε, το ποσοστό τους διπλασιάστηκε. Αναμένεται, το προσεχές μέλλον, μία νέα πανδημία ψυχικών προβλημάτων, που είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθεί με σαφείς δράσεις και αποφάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση