ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Αραβική ομοβροντία κατά Ισραήλ-ΗΠΑ

Με σειρά δηλώσεων από αραβικής πλευράς, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται για την κατάσταση Γάζα

ΑΜΠΕ

Με σειρά δηλώσεων από αραβικής πλευράς, την Κυριακή, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται για την κατάσταση των αμάχων στη Γάζα και για τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα, με το Ισραήλ να απαντά κάνοντας λόγο για έναν δίκαιο πόλεμο.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ, δήλωσε σήμερα από το Φόρουμ της Ντόχας, πρωτεύουσας του Κατάρ, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθούν επίσης υπεύθυνες για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και για τις απώλειες Παλαιστινίων, αναφερόμενος στο βέτο που έθεσε η Ουάσιγκτον σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ μιας ανθρωπιστικής διακοπής των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μία συστηματική πολιτική ωθώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Γάζα, μέσω ενός πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.

Σε σχόλια του στην ίδια διάσκεψη στη Ντόχα, ο κ. Σαφάντι, η χώρα του οποίου, συνορεύει με τη Δυτική Οχθη και έχει απορροφήσει τους περισσότερους Παλαιστινίους, μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, δήλωσε επίσης, ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει «μεγάλο μίσος», το οποίο, «θα στοιχειώνει την περιοχή», αλλά και θα «καθορίζει τις μελλοντικές γενιές».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι προειδοποίησε σήμερα ότι μία ολόκληρη γενιά στη Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης της, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Προειδοποίηση και του ΠΟΥ

Οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον τομέα των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα είναι «καταστροφικές» δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους Γενικός Διευθυντής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, εξηγώντας πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι ιδανικές για την εξάπλωση θανατηφόρων επιδημικών ασθενειών.

«Είναι προφανές να πούμε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία είναι καταστροφικές», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος απευθυνόμενος στο 34μελές διοικητικό συμβούλιο.

«Περιγραφικά, οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί δραματικά και η ικανότητα του συστήματος υγειονομικών υπηρεσιών έχει μειωθεί στο 1/3 της ικανότητας προσφοράς υγειονομικών υπηρεσιών που υπήρχε πριν από τον πόλεμο», τόνισε ο Τέντρος Αντάνομ.

Αντίδραση

Αισθανόμενος πίεση πλέον και από τη Δύση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα τις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου, χαρακτηρίζοντας τες ασύμβατες με τον κεντρικό αντικειμενικό σκοπό του πολέμου, που εντοπίζεται στην εξάλειψη της Χαμάς.

Ενημερώνοντας την κυβέρνησή του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εξήγησε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και στους ηγέτες άλλων χωρών: «Δεν μπορείτε από τη μια μεριά να υποστηρίζετε στην εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη μεριά, να πιέζετε εμάς για να τερματίσουμε τον πόλεμο, αποτρέποντας την εξάλειψη της Χαμάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση