ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Διαπραγμάτευση στην Ντόχα, πόλεμος στη Γάζα

Πάνω από 40.000 νεκροί Παλαιστίνιοι από την 7η Οκτωβρίου – Ανησυχεί τη Χαμάς η μεταπολεμική ισραηλινή παρουσία

Kathimerini.gr

Περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Η ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 92.401 ανθρώπων και οδήγησε στον εκτοπισμό ποσοστού 85% των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας από τις κατοικίες τους. Η ισραηλινή επιχείρηση εγκαινιάσθηκε το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς εντός ισραηλινού εδάφους με 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς και ξένους και την απαγωγή περίπου 250 ομήρων. Το Ισραήλ διατείνεται πως 111 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, με 39 από αυτούς να έχουν υποκύψει σε τραύματα. Δεκαπέντε γυναίκες και δύο παιδιά κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Στις μάχες σκοτώθηκαν 329 Ισραηλινοί στρατιώτες. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν χθες, με πλήγματα κατά της συνοικίας Αλ Ρίχμα στην πόλη της Γάζας.

Στο μεταξύ, νέος γύρος διαπραγμάτευσης εγκαινιάσθηκε χθες στην Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι. ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος συνάντησαν ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα, ενώ η Χαμάς δεν επρόκειτο να συμμετάσχει, κατηγορώντας το Ισραήλ για κατάθεση νέων απαιτήσεων και όρων στην αμερικανική πρόταση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στο σχέδιο του Λευκού Οίκου, αν και η Χαμάς έχει ζητήσει «τροποποιήσεις» και το Ισραήλ «διευκρινίσεις». Η Χαμάς απέρριψε την πιο πρόσφατη απαίτηση του Ισραήλ για μόνιμη στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και τη δημιουργία σημείου σωματικού ελέγχου, μέσω του οποίου Παλαιστίνιοι θα μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, εφόσον οι Ισραηλινοί θα έχουν κρίνει ότι δεν ανήκουν στη Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνείται ότι η κυβέρνησή του έχει θέσει νέους όρους, παρότι αμφισβητεί συστηματικά την αξία και τη βιωσιμότητα μιας κατάπαυσης του πυρός. Οι δύο πλευρές αδυνατούν να συμφωνήσουν στη μετάβαση από το πρώτο στάδιο της κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει ανταλλαγή γυναικόπαιδων και ευάλωτων ομήρων, στο δεύτερο, όταν αιχμάλωτοι Ισραηλινοί στρατιώτες θα απελευθερωθούν προκειμένου να επιβληθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς εκφράζει ανησυχίες για την πρόθεση του Ισραήλ να εξασφαλίσει μόνιμη αντιτρομοκρατική παρουσία στη μεταπολεμική Γάζα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν το λαθρεμπόριο όπλων και ο ανεφοδιασμός της Χαμάς από την Αίγυπτο.

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, μετά τις επικρίσεις χειρισμού των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Στο μεταξύ, την παραίτησή της υπέβαλε την Τετάρτη η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στους χώρους του πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη.

«Η περίοδος αυτή κόστισε πολύ στην οικογένειά μου, όπως και σε άλλους στην κοινότητά μας. Σε αυτή την περίοδο αναταραχής, υπήρξε πολύ δύσκολο να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», έγραψε η Σαφίκ σε μήνυμά της, αποκαλύπτοντας ότι αποδέχθηκε θέση στην ομάδα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, «για την προεδρία επιτροπής για τη διεθνή ανάπτυξη». Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια θεωρήθηκε επίκεντρο των φοιτητικών διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, πυροδοτώντας κίνημα που εξαπλώθηκε γρήγορα σε πανεπιστήμια όλης της χώρας. Η πρόεδρος αντιμετώπισε αυστηρή κριτική για την απόφασή της να καλέσει την αστυνομία προκειμένου να διαλύσει την κατασκήνωση των διαδηλωτών, αλλά και για την αποτυχία της να κάνει τους Εβραίους φοιτητές να νιώσουν ασφαλείς στο ίδρυμα.

Ο Μαχμούντ Αμπάς στην Αγκυρα


ΑΓΚΥΡΑ. Την απόφασή του να επισκεφθεί τη Γάζα και την Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε χθες, από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα, ο προσκεκλημένος του Ταγίπ Ερντογάν, Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο που συνεχίζει να διεξάγει το Ισραήλ. Ο Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, είπε ότι δεν διαβλέπει τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση στη Γάζα εφόσον το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Στη διάρκειας 46 λεπτών ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ο Αμπάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «διαιώνιση της καταστροφής» με τη στήριξή τους προς το Ισραήλ και την άσκηση βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου χειροκρότησαν θερμά οι Τούρκοι βουλευτές. Η Τουρκία έχει καταγγείλει τον πόλεμο και έχει αναστείλει κάθε εμπορική δραστηριότητα με το Ισραήλ, ενώ έχει καταθέσει αίτηση συμμετοχής στη νομική προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ υπέρ συμφωνίας

Eκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση