ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πρώτα κρούσματα στo Ηνωμένο Βασίλειο

«Αυτή είναι μια πραγματική υπενθύμιση ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει», τόνισε ο Υπουργός Υγείας

Kathimerini.gr

Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζάβιντ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, τα δύο κρούσματα συνδέονται με ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής. «Τα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ ο εντοπισμός επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ», είπε ο υπουργός.

Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία και Τσεχία

Ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» εντοπίστηκαν νωρίτερα στη Γερμανία αλλά και στην Τσεχία. Ειδικότερα, υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε το Σάββατο ότι το νέο στέλεχος «Όμικρον» του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει φτάσει πιθανότατα στη Γερμανία.

«Χθες το βράδυ εντοπίστηκαν αρκετές τυπικές μεταλλάξεις της “Όμικρον” σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο της δυτικής Γερμανίας που βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Αλλά και στην Τσεχία εξετάζεται ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που είχε περάσει χρόνο στη Ναμίμπια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση», είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Συναγερμός στην Ολλανδία

Στο μεταξύ, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

Λήψη μέτρων

Το Ηνωμένο Βασίλειο χθες απαγόρευσε την είσοδο ταξιδιωτών από έξι νοτιοαφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Λεσότο, Μποτσουάνα, Εσουατίνι). Η Ιταλία έλαβε το ίδιο μέτρο έναντι επτά χωρών (προσθέτοντας τη Μοζαμβίκη) και η Τσεχία έναντι οκτώ χωρών (προσθέτοντας και τη Ζάμπια). Μέτρα αναστολής πτήσεων από την περιοχή έλαβαν επίσης η Γαλλία και η Ισπανία.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής του ιού. Η απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες το βράδυ, σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία και επιστρέφοντας –ακόμη και οι εμβολιασμένοι– θα μένουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Δεν θα πυροδοτήσει μια νέα πανδημία

Συγκρατημένα αισιόδοξος αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε ο Άντριου Πόλαρντ, ο Βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση εξαιτίας της νέας παραλλαγής, ενώ τονίζει πως αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «επανεκκίνηση της πανδημίας».

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, τόνισε: «Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό δείχνει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Άλφα, στη Bήτα, στη Γάμα και τη Δέλτα».

«Εχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, αναφορικά με τη σοβαρή νόησηση, αλλά πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες προκειμένου να το επιβεβαιώσουμε. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι» σημείωσε ο σερ Πόλαρντ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον.

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης αισιόδοξος, ότι ένα νέο εμβόλιο, εάν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

Με πληροφορίες από Sky news, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση