ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τραγικές ιστορίες θυμάτων της πανδημίας που είπαν «όχι» στο εμβόλιο

«Έπρεπε να το κάνω το ρημάδι το εμβόλιο»: Το τελευταίο μήνυμα ενός άνδρα που πέθανε από κορωνοϊό

Kathimerini.gr

Δεν έπρεπε να πεθάνουν. Αυτή είναι η τρομερή αλήθεια με φόντο το νέο μέτωπο κατά της πανδημίας στις ΗΠΑ. Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει και στοχεύει σε εκατομμύρια ανθρώπους που δυστυχώς άφησαν για… αργότερα την ευκαιρία να προστατευτούν με ασφαλή, δωρεάν και αποτελεσματικά εμβόλια, οι ιστορίες των θυμάτων έρχονται στο φως.

«Έπρεπε να το κάνω το ρημάδι το εμβόλιο»

«Ο Μάικλ Φρίντι δεν ήταν κατά των εμβολίων, τα παιδιά μου δεν έχουν πια πατέρα επειδή διστάζαμε», εξηγεί η μνηστή του στο CNN. Όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στον εμβολιασμό τους, ο 39χρονος πατέρας ήθελε απλώς να περιμένει και να δει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου.

«Το μόνο που θέλαμε ήταν να περιμένουμε ένα χρόνο», εξηγεί η μνηστή του, Τζέσικα Ντουπρίζ, 37 ετών.

Όμως αυτό το χρονικό περιθώριο δεν υπήρχε. Τώρα, βυθισμένη στο πένθος, η Ντουπρίζ που είναι μητέρα πέντε παιδιών, δίνει τη μια συνέντευξη μετά την άλλη προσπαθώντας να περάσει στους συμπολίτες της ένα και μόνο μήνυμα: «Εμβολιαστείτε».

Όπως λέει, και ο Φρίντι είχε φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα στην αρχή της μάχης του με τον κορωνοϊό, που κατέληξε στη ΜΕΘ στη διάρκεια του Ιουλίου.

«Έπρεπε να το κάνω το ρημάδι το εμβόλιο», έγραψε σε μήνυμά του προς την Ντουπρίζ, σύμφωνα με screenshot που έδειξε η ίδια.

Ο Φρίντι έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα νήπιο μόλις 17 μηνών.

Περίπου το 29% των Αμερικανών είχε δηλώσει στις αρχές του καλοκαιριού σε δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News ότι το πιθανότερο είναι να μην κάνει ποτέ το εμβόλιο – ποσοστό αυξημένο σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα.

Όμως, πολλοί σκέφτονται όπως ο Φρίντι: Έχουν σκοπό να εμβολιαστούν κάποια στιγμή, αλλά η ανησυχία για τις παρενέργειες τους κάνει να το καθυστερούν.

«Γιατί;»

Η Κιμ Μάγκιν, μια 63χρονη γιαγιά στο Αρκάνσας και λάτρης της γυμναστικής, θα έπρεπε να έχει ακόμη πολλά χρόνια μπροστά της, για να παρακολουθήσει την οικογένειά της να μεγαλώνει. Αντ’ αυτού, η κόρη της, Ρέιτσελ Ρόσερ, νοσοκόμα, μένει με το γιατί. Γιατί δεν μπόρεσε να πείσει την μητέρα της να κάνει το εμβόλιο.

«Είμαι θυμωμένη που δεν εμβολιάστηκε. Και προσωπικά αισθάνομαι ένοχη που δεν προσπάθησα περισσότερο», είπε η Ρόσερ.
Οι συγγενείς των θυμάτων δεν είναι οι μόνοι που περνούν δύσκολες στιγμές. Μερικοί από αυτούς που επέζησαν από τη μάχη με τον ιό, με αγωνιώδεις προσπάθειες για μια αναπνοή ή φορτωμένοι με εξουθενωτικές παρενέργειες, αναρωτιούνται γιατί δεν έκαναν ένα απλό βήμα για να γλιτώσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους από τον εφιάλτη.

«Νιώθω ανόητη που δεν το έκανα»

Η 43χρονη Γκανίν Στάρλινγκ από τη Φλόριντα, που έχει οκτώ παιδιά, ανατρίχιασε και μόνο στη σκέψη για το τι θα συνέβαινε στην 6χρονη κόρη της, εάν δεν τα κατάφερνε. Παραδέχτηκε ότι άκουγε ανθρώπους που δήλωναν ότι η κυβέρνηση εξαναγκάζει τους ανθρώπους να γεμίσουν το σώμα τους με μια μη δοκιμασμένη ουσία. «Τώρα λέω είναι απλά ένα εμβόλιο, απλά κάντε τη χαζή δόση. Νιώθω ανόητη που δεν το έκανα».

Εκτός της Στάρλινγκ, χιλιάδες ακόμη ασθενείς που νόσησαν βαριά είπαν το ίδιο πράγμα: «Απλά είναι μία δόση, κάντε την».

Καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις, αυτές οι ιστορίες ανθρώπινης απώλειας και πόνου μοιράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα αμερικανικά δίκτυα και πολλοί από αυτούς που τα βίωσαν συμφώνησαν να μιλήσουν ακόμη και στο πένθος τους, για να βοηθήσουν άλλους να αποφύγουν τη μοίρα που αυτοί είχαν.

Όπως είπαν, πολλοί από αυτούς που χάθηκαν σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας δεν είχαν την ευκαιρία, τώρα όμως υπάρχει το εμβόλιο και είναι αποτελεσματικό.

Νοσεί κάτω από το 1% των εμβολιασμένων

Την ίδια ώρα, τα τελευταία δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε συνδυασμό με την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα, καθιστά ακόμη περισσότερο αναγκαία την εμβολιαστική κάλυψη.

Οπως προκύπτει από ανάλυση των επίσημων, επιδημιολογικών δεδομένων από το ίδρυμα Kaiser Family, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό είναι κάτω του 1% σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ (από 0,01% έως 0,9% ανάλογα με την πολιτεία). Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά όσων αναγκάζονται να νοσηλευτούν ή χάνουν τη μάχη με τη νόσο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), μόλις το 0,004 των πλήρως εμβολιασμένων με οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο χρειάζεται νοσηλεία λόγω COVID-19, ενώ το ποσοστό όσων χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο περιορίζεται σε 0,001% (ένας πλήρως εμβολιασμένος στους 100.000). Στις περισσότερες πολιτείες άνω του 98% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία δεν είχαν δεχθεί καμία δόση του εμβολίου.

Παρ’ όλες τις κουβέντες για «πρωτοποριακές λοιμώξεις», μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων εμβολιάζονται έναντι της Covid-19 στην πραγματικότητα «δέχονται» τον ιό. Ένας μικρότερος αριθμός αρρωσταίνει και πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Ένας ακόμη πιο μικρός αριθμός πεθαίνει. Έτσι, η χορήγηση των δόσεων, ενώ δεν προσφέρει 100% εγγύηση επιβίωσης – η ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής μετριάζεται από αυτό – προσφέρει τεράστια και εκπληκτική προστασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση