ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο μπλόγκερ από τη Λευκορωσία – Γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

Αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί για 15 χρόνια στη φυλακή σε περίπτωση που καταδικαστεί

Kathimerini.gr

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς πετούσε από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, όταν το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου και συνελήφθη.

Ο 26χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν για την υπηρεσία ειδήσεων, NEXTA, με έδρα την Πολωνία, που πέρυσι μετέδιδε εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram για να μεταδώσει εικόνα σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα να κάνουν απευθείας ανταπόκριση από το πρώην σοβιετικό κράτος. Ο Προτάσεβιτς τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και η υποκίνηση κοινωνικού μίσους, που σχετίζονται με τις περσινές διαμαρτυρίες.

Αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί για 15 χρόνια στη φυλακή σε περίπτωση που καταδικαστεί.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Προτάσεβιτς έβαλε τα χέρια στο κεφάλι του και άρχισε να τρέμει όταν συνειδητοποίησε ότι η πτήση κατευθυνόταν προς το Μινσκ, αντί για τον προγραμματισμένο προορισμό Βίλνιους.

Ένας Λιθουανός επιβάτης με το όνομα Μάντας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Προτάσεβιτς σηκώθηκε από τη θέση του, άνοιξε ένα ντουλάπι πάνω από τη θέση στην οποία καθόταν, έβγαλε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που τον συνόδευε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Delfi της Λιθουανίας επικαλούμενο έναν άλλο επιβάτη μετέδωσε ότι ο νεαρός μπλόγκερ είπε στους παρευρισκόμενους καθώς απομακρυνόταν, «θα βρεθώ αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή εδώ».

Ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην συντάκτης του καναλιού NEXTA στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο έχει γίνει ένα δημοφιλές βήμα για τους εχθρούς του Λουκασένκο ώστε να ανταλάσσουν πληροφορίες και να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του. Όμως συνέχισε να «πολεμά» το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.
Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών, επιτηρώντας την επιβολή του νόμου. Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.

Την Κυριακή, ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.

Πώς είναι η κατάσταση για αυτούς που «πολεμούν» τον Λουκασένκο

Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

Η Λευκορωσία περιγράφεται συχνά ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης» και ο Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι ο τρόπος διακυβέρνησής του είναι «απολυταρχικός».

Η χώρα ελέγχεται αυστηρά από τον Λουκασένκο από το 1994 και οι αντίπαλοί του ισχυρίζονται ότι νόθευσε τις προεδρικές εκλογές πριν από έναν χρόνο.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον Αύγουστο. Δεκάδες από αυτούς έχουν φυλακιστεί.

Σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν τη χώρα στην 158η θέση από την 180η, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι «υποβλήθηκαν σε άνευ προηγουμένου καταστολή σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις μαζικές διαδηλώσεις ως απάντηση στο αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Με πληροφορίες από Sky News, New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση