ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρισμός: Το δίλημμα του ευρωπαϊκού Νότου υπό την απειλή της «Δέλτα»

Aντιμέτωπες με τη δύσκολη απόφαση να επιβάλουν περιορισμούς στις αφίξεις ή να πάρουν το ρίσκο μιας ενδεχόμενης γρήγορης εξάπλωσης.

Kathimerini.gr

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δύσκολη απόφαση να επιβάλουν περιορισμούς στις αφίξεις ξένων τουριστών ή να πάρουν το ρίσκο μιας γρήγορης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που οικονομολόγοι ούτως ή άλλως προειδοποιούν, για άλλη μια απογοητευτική σεζόν, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Χώρες που η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό, όπως η Ισπανία, έχουν ταχθεί ενάντια στην έκκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για μια συντονισμένη προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες από χώρες με υψηλά ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναφέρουν πως εξακολουθεί να είναι αναγκαία η διευθέτηση του ζητήματος της υποδοχής τουριστών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, όπου υπάρχει διασπορά της εν λόγω μετάλλαξης, έτσι ώστε να μην υπάρχει παράλληλα κίνδυνος της εξάπλωσής της στις χώρες υποδοχής.

«Αυτό είναι ήδη αυταπόδεικτο, με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να λένε πως είναι ανοιχτές σε όλους, τη στιγμή που οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιλαμβάνονται πολύ διαφορετικά την εξίσωση κόστους – οφέλους», αναφέρει η Τζέσικα Χιντς, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Αυτή την εβδομάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα αυστηροποίησαν τα περιοριστικά μέτρα για τους Βρετανούς τουρίστες. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ιταλία ζήτησε από τους Βρετανούς ταξιδιώτες να μένουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Ωστόσο, μετά από μια μείωση έως και 80% στα έσοδα από τον ξένο τουρισμό, τα εν λόγω κράτη προσπαθούν να αναπληρώσουν τις οικονομικές απώλειες.

Ο εισερχόμενος τουρισμός αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, και περίπου το 6% αυτού της Ισπανίας, τη χρονιά πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το OECD.

Στοχεύοντας στην προσέκλυση τουριστών, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήραν τον Μάιο τους περισσότερους περιορισμούς που αφορούσαν στη διενέργεια τεστ και στην τήρηση καραντίνας, για τις αφίξεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ίδιο έκανε και η Ελλάδα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες από 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Από τότε, τόσο η Βρετανία, όσο και η Ρωσία βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια έντονη αύξηση των μολύνσεων από τη μετάλλαξη Δέλτα, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Τimes.

Oι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 55% τον Ιούνιο, συγκριτικά με τα προ-πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την Oxford Economics, η οποία ωστόσο προβλέπει πως η μείωση αυτή θα ανέλθει μόλις στο 25 – 15% τον Αύγουστο. Οι αναζητήσεις στο Google για διαμονή στην Ισπανία, για παράδειγμα, δείχνουν επάνοδο στα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey είναι πιο απαισιόδοξη. Προβλέπει πως τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα είναι φέτος τα μισά σε σχέση με τα προ-πανδημίας ποσοστά, ενώ εκτιμά πως θα έχουν ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2024.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος επέπληξε την Αθήνα επειδή δέχεται επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές των χωρών της Ε.Ε.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα ζητεί πλέον αρνητικό τεστ από όλους τους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα από τη Ρωσία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εκστρατεία εμβολιασμού της Ε.Ε. είναι ένας αγώνας για να σωθεί η τουριστική σεζόν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ο Ραφαέλ Ντομενέκ, επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων της ισπανικής τράπεζας BBVA δήλωσε ότι: «Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την απειλή είναι η επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας».

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση