ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποια ονόματα ακούγονται για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ερντογάν

Το σημαντικό είναι ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να καλμάρει τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές

Kathimerini.gr

Την Παρασκευή ή το Σάββατο αναμένεται η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ίδια ημέρα η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου του, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν.

Ηδη πριν από τις εκλογές είχαν κυκλοφορήσει διάφορα ονόματα υποψήφιων υπουργών, όπως του ίδιου του Καλίν για το υπουργείο Εξωτερικών, με πιθανή και την παραμονή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον για το αν θα χρησιμοποιηθεί στη νέα κυβέρνηση ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, που προσχώρησε στο στρατόπεδο του Ταγιπ Ερντογάν.

Ο Χουλουσί Ακάρ φέρεται να διατηρεί το υπουργείο Αμυνας.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός Ενέργειας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δεν αναμένεται να παραμείνει στη θέση του.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον για το αν θα χρησιμοποιηθεί στη νέα κυβέρνηση ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, που προσχώρησε στο στρατόπεδο του Ταγιπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να καλμάρει τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές. Το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ είναι αυτό που φαίνεται να έχει προβάδισμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Καλίν δήλωσε: «Οπως γνωρίζετε, ο κύριος Σιμσέκ είχε συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Επίσης μίλησα μαζί του αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Εχει ήδη δηλώσει πως υποστηρίζει τον πρόεδρο, ανεξάρτητα από το αξίωμα και τη θέση του».

Oι φήμες είχαν ενισχυθεί όταν ο Σιμσέκ συμμετείχε τον Απρίλιο σε προεκλογική εκδήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πόλη Μπατμάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Νωρίτερα τον Μάρτιο, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί εκ νέου, πυροδοτώντας εικασίες, αλλά τότε ο Σιμσέκ είχε πει πως ήθελε να μείνει μακριά από την ενεργό πολιτική.

Πηγές ανέφεραν τότε ότι ο Ερντογάν ήθελε να δώσει κορυφαίο ρόλο, όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, στον Μ. Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς κύκλους. «Η προσέγγιση στην οικονομία είναι παρόμοια με εκείνη που υιοθέτησε το AKP στο μανιφέστο των εκλογών του 2002. Με άλλα λόγια, το AKP επιστρέφει στις ρίζες του», έλεγε σχετικά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση