ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποκρατικοποιήσεις μέσω Ανωτάτου Δικαστηρίου

Καθοριστικής σημασίας η απόφαση επί της αναφοράς για το νόμο της βουλής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον νόμο που ψήφισε η Βουλή παραμονές των βουλευτικών εκλογών με τον οποίο πάγωναν μέχρι τέλος του 2017 οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης σε ΑΗΚ και Cyta θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τις κυβερνητικές κινήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.

Αυτό διεφάνει κατά την διαδικασία ακρόασης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου από την δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας η οποία εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα κατά την αγόρευση ετέθησαν δυο ουσιώδη ζητήματα. Πρώτον το κατά πόσο η βουλή μπορεί να ασκεί διοικητική εξουσία που με βάση το Σύνταγμα ασκείται από την Εκτελεστική Εξουσία και δεύτερον τα εμπόδια που τίθενται στην Εκτελεστική Εξουσία να καταθέσει νομοσχέδια που να αφορούν τους δυο οργανισμούς.

Η πλευρά που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι προεδρική αναφορά θα πρέπει να εξετασθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου παρά το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο ακύρωσε τα δυο διατάγματά που είχε εκδώσει και με τα οποία ΑΗΚ και cyta είχαν κηρυχτεί ως οργανισμοί που υπόκεινται σε αποκρατικοποίηση.

Η πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού ανέφερε το χρονικό με βάση το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων την ψήφιση από την βουλή του νόμου με τον οποίο ανεστάλη η διαδικασία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 αλλά και την ακύρωση των διαταγμάτων υποστήριξε ότι τυχόν απόσυρση της συγκεκριμένης αναφοράς παρά την ακύρωση των διαταγμάτων θα στερούσε από την εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να εκδώσει νέα διατάγματα μέχρι τέλος του 2017.

Επιχειρηματολογώντας η πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει παρέμβαση από πλευράς βουλής που παραβιάζει την αρχή της διάκρισης εξουσιών. Ο εκπρόσωπος της βουλής ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο προς εξέταση μετά την ακύρωση των διαταγμάτων από το υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι η βουλή μπορεί να θεσπίζει νόμο ακόμα και όταν αυτός ακυρώνει προηγούμενο απορρίπτοντας ότι με τον τρόπο αυτό η βουλή ασκεί διοικητική εξουσία.

Από πλευράς Ανωτάτου τέθηκε θέμα σεβασμού της Δικαστικής Εξουσίας από την κίνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τα δυο διατάγματα χωρίς να αναμένει το αποτέλεσμα της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο. Η Ολομέλεια επεφύλαξε την απόφασή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση