ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:43
 

Μειωμένα τα κρούσματα, παραμένει η αγωνία

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 446

Newsroom K

Ασθενής στο American Medical Center στην Λευκωσία, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αμέσως, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του νοσηλευτηρίου, Μαρίνου Σωτηρίου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα και ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

22:30 - Ο κορωνοϊός κτύπησε το American Heart

Τα 446 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο, με δέκα να βρίσκονται στις Βρετανικές Βάσεις ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 13. Στα κατεχόμενα δύο πρόσωπα απεβίωσαν ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 91. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

• 18 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
• 2 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 446 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, να αναφέρω ότι από σύνολο 21 ατόμων, των οποίο το ιστορικό διερευνάτο, για τα 17 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για άλλα τέσσερα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Οι εξελίξεις της ημέρας:

19:42 - Εξιτήριο έλαβαν από το Νοσοκομείο Αναφοράς τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό

19:20 - Στην αναμονή για Αραδίππου και Πάφο

19:05 - Στεφάνου: Η κυβέρνηση να σχεδιάσει τον επαναπατρισμό Κυπρίων φοιτητών εξωτερικού

19:01 - Δημητρίου: Χρειάζεται νομοσχέδιο για την έλλειψη ρευστότητας

18:57 - ΔΗΠΑ: Σχέδιο επαναπατρισμού των φοιτητών από το εξωτερικό

18:45 - Όλες οι λεπτομέρειες για την κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου μέσω «Iris»

18:31 Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 446 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 10,946 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 317 από τα 446 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 37 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Όπως είπαμε και χθες, το εργαστήριο NIPD Genetics διενεργεί δειγματοληψίες στις περιοχές Πάφου και Αραδίππου. Η δειγματοληψία στην Αραδίππου έχει συμπληρωθεί (525 δειγματοληψίες). Χθες ανακοινώθηκαν τρία θετικά περιστατικά από 38 δειγματληψίες και σήμερα έχουμε ακόμα ένα θετικό από 178 δειγματοληψίες. Τα συνολικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στην Πάφο υπάρχουν 1,000 προγραμματισμένες δειγματοληψίες που άρχισαν από χθες και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την Τρίτη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποτελέσματα να αναφέρουμε.

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η στρατηγική της ιχνηλάτησης, την οποία ακολουθούμε κρίνεται διεθνώς ως πολύ αποτελεσματική και θεωρείται αποδοτική μέθοδος. Στην Κύπρο, λόγω του μικρού πληθυσμού, η ιχνηλάτηση λειτουργεί ακόμη πιο αποδοτικά και αυτό είναι ένα ευεργετικό πλεονέκτημα για εμάς. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε φαινόμενα ελλειπούς ενημέρωσης των επιδημιολόγων κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές που είχαν. Θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους όσοι αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να τους έχουν μολύνει ή να έχουν μολυνθεί. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δίδουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να έχει νόημα η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Παρατηρώντας τα δεδομένα των τελευταίων πέντε ημερών διαπιστώνουμε μια προοδευτική μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα:
Την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις είχαμε 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράψαμε μέχρι τώρα.
Την Πέμπτη, 2 Απριλίου, είχαμε 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις.
Την Παρασκευή, 3 Απριλίου, είχαμε 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις.
Χθες, 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων είχαμε 30 κρούσματα και σήμερα, από σύνολο 792 έχουμε 20.

Από επιστημονικής πλευράς θα ήταν πρόωρο να περιγράψουμε την εικόνα αυτή ως ένδειξη υποχώρησης του ιού. Είναι όμως βέβαιο ότι μάς γεμίζει αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται. Θέλουμε ξανά να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε γιατί χωρίς τις δικές σας στερήσεις, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι μάς επιτρέπουν να προσδοκούμε για τη συνέχεια.

Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας και σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπαμε πολλές φορές, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά δυστυχώς είναι και ευμετάβλητη. Ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν. Σας παρακαλώ να μείνετε στα σπίτια σας και να κρατάτε αποστάσεις.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια αυξάνεται. Σήμερα ξεπέρασε το 1,200,000, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 65,000. Την ίδια ώρα όμως, 250,000 ανέρρωσαν πλήρως.

Σήμερα έχουμε να σας ανακοινώσουμε έναν ακόμα θάνατο ασθενούς θετικού στον ιό SARS-CoV-2. Πρόκειται για άντρα 76 ετών με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Ο θάνατός του, με βάση την εφαρμογή του συστήματος ΙΡΙΣ αποδίδεται στο βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Κατόπιν τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ανέρχεται σε 14, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 παραμένουν 9, 7 άντρες και 2 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 36 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και οκτώ στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση.

Η πανδημία είναι ένα κορυφαίο δραματικό γεγονός που πλήττει όλο τον πλανήτη. Αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα να επαναλάβω ότι όσο λιγότερο είναι τα κρούσματα τόσο πιο διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. Στην επιδημιολογική ανάλυση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ένα 30% έλαβε νοσοκομειακή περίθαλψη και ένα 17% από αυτούς χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ. Περίπου το 5% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που ανέφερα πιο πάνω η θνησιμότητα στην Κύπρο από COVID-19 σε σχέση με τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι γύρω στο 2%.

Τα νούμερα αυτά μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά και σαφώς πιο κάτω από τον μέσο όρο παγκόσμια. Η προσπάθειά μας είναι να τα κάνουμε καλύτερα. Κάθε μέρα που κερδίζουμε, το εμπλεκόμενο προσωπικό στην αντιμετώπιση των περιστατικών εκπαιδεύεται, μαθαίνει και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες αυτών των ασθενών. Μια εντελώς καινούργια ασθένεια, πόσω μάλλον μια πρωτόγνωρη πανδημία, φέρνει τον ιατρικό κόσμο αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις. Όσο κερδίζουμε χρόνο πριν την κορύφωση, τόσο κερδίζουμε γνώσεις και από τη δική μας εμπειρία και από την εμπειρία άλλων χωρών που αντιμετώπισαν πρώτες την πανδημία. Σε αυτή τη νόσο τα ποσοστά των σοβαρών πασχόντων σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων παραμένουν και θα παραμείνουν τα ίδια μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των κρουσμάτων τόσο πιο μικρό θα είναι και το νούμερο των σοβαρά πασχόντων. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των σοβαρά πασχόντων, τόσο πιο λίγους θανάτους θα έχουμε.

Τηρώντας τις οδηγίες, μένοντας σπίτι και κρατώντας τις αποστάσεις, μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και δίνουμε στους γιατρούς των ΜΕΘ τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

17:52 - Φαίδωνος: Διακόσιοι δύο κάτοικοι Πάφου υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό

17:29 - Κατεχόμενα: 3 νέα κρούσματα, 7 άτομα πήραν εξιτήριο, 2785 τεστ

17:24 - Επιστολή αλληλεγγύης προς τους Κύπριους νοσηλευτές από τον Σύνδεσμο Νοσηλευτών Κίνας

17:06 - Νέο κρούσμα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Λεμεσού

16:40 - Έτοιμη δοκιμαστικά η «WEBGIS» για χαρτογράφηση του COVID-19 στην Κύπρο

15:48 - Εγγυήσεις και άμεσο δανεισμό μικρότερης εμβέλειας, προκρίνει ο ΣΠΠΚ

15:11 - Θετικός στον κορωνοϊό εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Π. Χρυσοχούς

14:59 - Έγινε πολιτική, η διένεξη επαναπατρισμού των φοιτητών

14:48 - Νέα δειγματοληψία αύριο από ιδιωτικά κλινικά χημεία στην Πάφο

14:32 - Νέα στοιχεία: Στην Αραδίππου η μεγαλύτερη εγχώρια μετάδοση

14:02 Στην διαδικασία καταγραφής των ασθενών που νόσησαν με κορωνοϊό και αποθεραπεύτηκαν, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ". Τα στοιχεία συλλέγονται και καταγράφονται αυτή την περίοδο και αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, η συμβουλευτική ομάδα συλλέγει και τα στοιχεία που αφορούν την ανακοίνωση και εφαρμογή των διαταγμάτων, μέχρι και σήμερα.

13:51 - Διυπουργική και Υπουργικό αύριο για την απόδοση των μέτρων κορωνοϊού

13:32 - K. Μιχαηλίδης στην «Κ»: Δεν θα κάνουν οι λίγοι ό,τι γουστάρουν

13:31 - Σε λειτουργία η εφαρμογή – ιχνηλάτης «COVTRACER» του κορωνοϊού

13:03 - Ευαισθητοποίηση Υπ. Υγείας και ΟΚΥπΥ για την καρκινοπαθή στην Πάφο

12:53 - Π. Αγαθαγγέλου στην «Κ»: Μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια

12:50 - Κατεχόμενα: Θετικά σε κορωνοϊό τρία πρόσωπα που βρίσκονταν σε καραντίνα

12:47 - Πρόστιμο 300 ευρώ σε 17 άτομα στην Έγκωμη

11:53 - 40 οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αναφοράς

11:12 - Σε λειτουργία Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας στο Ευαγγελισμό για στήριξη του ΓΝ Πάφου

10:41 - Α. Κυπριανού στη «Κ»: Η δημόσια υγεία βρέθηκε απροετοίμαστη λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών

10:25 - Δεύτερη μέρα επιδημιολογικής έρευνας στην Πάφο

09:49 - Τρία μέλη του προσωπικού ΤΑΕΠ ΓΝ Αμμοχώστου νόσησαν με κορωνοϊό

09:38 - Η βοήθεια της Κίνας και το συγκινητικό «μήνυμά» της στην Κύπρο

09:33 - Στην πρωτεύουσα οι περισσότερες καταγγελίες για παρακοή του διατάγματος κυκλοφορίας

09:22 - Θετικός σε κορωνοϊό αστυνομικός στην Πάφο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X