ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έγινε πολιτική, η διένεξη επαναπατρισμού των φοιτητών

Φημολογίες ημετεροκρατίας, παράτυπων πτήσεων και καταγγελίες στην Αστυνομία για fake news

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από ανώδυνα αναμένεται πως θα κλείσει η υπόθεση επαναπατρισμού των φοιτητών, καθώς πέραν των πιέσεων που δέχεται καθημερινά η κυβέρνηση για επιστροφή φοιτητών –κυρίως αυτών που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο- ζήτημα τίθεται και για τη φημολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, επιστροφής φοιτητών κατά την περίοδο των αυστηρών διαταγμάτων όπου μόνο με ιατρικό πιστοποιητικό μπορούσε να ταξιδέψει φοιτητής.

Η επικράτηση της Πρωτοπορίας

Η «Κ» έχει αναφέρει εδώ και καιρό πως η απαγόρευση επαναπατρισμού των φοιτητών προκάλεσε σοβαρή πίεση και στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα, δεδομένου και του ότι η πλειοψηφία των φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσκεινται στην κυβερνώσα παράταξη. Ενδεικτική και η συντριπτική νίκη της Πρωτοπορίας στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες βδομάδες.

Οι πρωτοετείς της εστίας

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εδώ και καιρό θέτει ζήτημα σταδιακού επαναπατρισμού των φοιτητών σε διυπουργικές και υπουργικό συμβουλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λειτουργοί του υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με φοιτητές για πληροφορίες και ενημέρωση της κατάστασης. Δέχονται παράλληλα πολλά παράπονα τόσο από φοιτητές όσο και από γονείς. Εντός της επόμενης βδομάδας αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός πρωτοετών φοιτητών από όλες τις χώρες σπουδών οι οποίοι διαμένουν σε εστία, όπως έχει καταγράψει η έντυπη «Κ».

Η αρχή της φημολογίας

Στα κομματικά πηγαδάκια, συζητείται εδώ και καιρό πως στις περιβόητες πτήσεις λίγο πριν την εφαρμογή των διαταγμάτων, υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση και κατ’ επέκταση προσώπων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Φημολογία που φρόντισε να απορρίψει αναφανδόν η κυβέρνηση. Η πρόσφατη τοποθέτηση ωστόσο, του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή και δημοσίευμα της Χαραυγής, που ήθελαν την 29η Μαρτίου να πραγματοποιείται πτήση παρά το απαγορευτικό διάταγμα και σε αυτήν να βρίσκονται φοιτητές, έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Την κατάσταση βεβαίως δεν βοήθησε και η αμηχανία του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου στον ΑΝΤ1 μπροστά στο στρίμωγμα Φακοντή. Ο κ.Καρούσος απέφυγε να απαντήσει στην επανειλημμένη ερώτηση αν βρίσκονταν ή όχι φοιτητές στην πτήση περιοριζόμενος στο να απαντήσει πως είχαν όλοι τα απαραίτητα πιστοποιητικά και αρνούμενος να πει κατά πόσο υπήρχαν φοιτητές εντός της πτήσης. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι «κάποιος σφύριξε ‘κενό του συστήματος’, ότι εγκρίνεσαι αν κάνεις στάση σε άλλη χώρα και αιτηθείς χαρτί από εκεί».

Θέμα έθεσε και ο γ.γ του ΔΗΚΟ  Άθως Αντωνιάδης προτείνοντας στον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των επιβαίνοντων της εν λόγω πτήσεις. Ο κ. Καούσος του απάντησε πως η λίστα είναι διαθέσιμη και μπορούν να απευθυνθούν στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι εξηγήσεις...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Μεταφορών ρωτώντας τους για το τι έγινε στην περιβόητη πτήση της 29ης Μαρτίου. Στην απαντητική επιστολή των δύο υπουργών που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου, σημειώνεται πως στην εν λόγω πτήση δεν υπήρξε κανένας συγγενής αξιωματούχου. Υπήρξε βεβαίως όπως αναφέρεται ένας φοιτητής ο οποίος είχε το πιστοποιητικό εξέτασης για κορωνοϊό, καθώς είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο πριν την πτήση του στην Κύπρο. Στην ανακοίνωση των δύο υπουργών καταγράφεται χαρακτηριστικά το εξής:
1. Η συγκεκριμένη πτήση, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση της Βρετανικής Κυβέρνησης με την αεροπορική εταιρεία EasyJet με σκοπό την μεταφορά από την Κύπρο, Βρετανών υπηκόων.
2. Επειδή διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αριθμός δικαιούχων (29 στον αριθμό) βάσει των σχετικών Διαταγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη διενέργεια της πτήσης για να επαναπατριστούν, ζητήθηκε από την πιο πάνω αεροπορική εταιρεία όπως μεταφέρει τα εν λόγω άτομα στην Κύπρο. Όλοι ανεξαιρέτως από τους επαναπατρισθέντες επιβάτες ήταν δικαιούχοι που είτε βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ταξίδεψαν κατόπιν σχετικής ειδοποίησης στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό, από Σουηδία, Κροατία, Κολομβία και Περού. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυτά αφορούσαν σε:
• Πρόσωπα που είχαν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους.
• Πρόσωπα που ευρίσκονταν στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους.
• Πρόσωπα τα οποία εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό από εγκεκριμένο διαπιστευμένο οργανισμό ή και εργαστήριο για θέματα Δημόσιας Υγείας και βρέθηκαν αρνητικά.
3. Προς τον σκοπό αυτό δόθηκε έγκριση από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δυνάμει του σχετικού Διατάγματος.
4. Για κανένα από τους επιβάτες δεν υπήρχε ή υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι συγγενής πρώτου ή/και άλλου βαθμού Αξιωματούχων του Κράτους, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε του Προέδρου της Βουλής, είτε Υπουργών, Βουλευτών ή άλλων αξιωματούχων της πολιτείας.
5. Υπήρξε ένας επιβάτης ο οποίος ήταν φοιτητής και είχε εξετασθεί και βρεθεί αρνητικός στον κορωνοϊό λόγω του ότι είχε νοσηλευτεί για θέμα υγείας σε νοσοκομείο στο Λονδίνο και στο πλαίσιο της νοσηλείας του, του έγινε και η εν λόγω εξέταση. Ως εκ τούτου είχε το δικαίωμα επαναπατρισμού με βάση το Διάταγμα.
Στην αστυνομία ο Συλλούρης
Μέχρι όμως και την διάψευση των δύο υπουργών, κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδα η είδηση ότι τα παιδιά του Δημήτρη Συλλούρη είχαν επιστρέψει στην Κύπρο την περίοδο των αυστηρών απαγορεύσεων. Είδηση που όχι μόνο διέψευσε ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά την κατήγγειλε και στην αστυνομία.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μέσω ανάρτησής του στο twitter χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να αφήνονται ατεκμηρίωτες αιχμές αλλά χαρακτήρισε διπλά απαράδεκτο να μένουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό Κύπριοι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X