ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Κυπριανού στην «Κ»: Η δημόσια υγεία βρέθηκε απροετοίμαστη λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έκαναν το χατίρι των τραπεζών, τη στιγμή που αυτές θα έπρεπε να συνεισφέρουν σε αυτή την κρίση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας ήταν τέτοιες που τον αποδυνάμωσαν και τον εξέθεσαν σε τεράστιους κινδύνους, λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σημειώνει δε πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, κατόπιν εισηγήσεων από εμπειρογνώμονες, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως, αυτά δεν επιβάλλονται, κουνώντας το δάκτυλο, αλλά πείθοντας τον κόσμο να τα εφαρμόσει. Κάνει λόγο για εφαρμογή προτάσεων που δεν ήταν αποτέλεσμα σοβαρού σχεδιασμού και ξεκαθαρίζει πως το σύστημα υγείας δεν έχει την επιλογή να μην αντέξει. Μιλάει και για τις προϋποθέσεις συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, ενώ αποκαλύπτει πως το συνέδριο του ΑΚΕΛ θα πραγματοποιηθεί μάλλον τον Νοέμβριο και όχι τον Ιούνιο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ως ΑΚΕΛ είστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ή θεωρείτε πως θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω πως οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας ήταν τέτοιες που τον αποδυνάμωσαν και τον εξέθεσαν σε τεράστιους κινδύνους με αποτέλεσμα να είναι εντελώς απροετοίμαστος μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας.

Δηλαδή;

Αποδυναμώθηκαν πλήρως τα δημόσια νοσηλευτήρια και αυτό δεν συνέβη μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, καθώς ήταν άλλες οι προτεραιότητες αυτών που αποφάσιζαν στην Ε.Ε. Θεωρώ, όμως, ότι αυτή η κρίση θα μπορέσει να αποτελέσει ευκαιρία αναδιοργάνωσης ή αναθεώρησης των προτεραιοτήτων που κάθε κράτος πρέπει να έχει. Ως ΑΚΕΛ τονίζαμε πάντοτε ότι ο τομέας της υγείας και της παιδείας είναι οι πιο σημαντικοί και σε αυτούς θα έπρεπε να δίδεται απαραίτητη σημασία. Σε ό,τι αφορά πάντως την περίπτωση της Κύπρου, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, από τη στιγμή που ο καθορισμός των μέτρων αποφασίστηκε πως θα αφεθεί στους εμπειρογνώμονες. Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην αρχή, σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων αλλά και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια συνεργασίας, ολόκληρου του τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση