ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έξυπνοι μετρητές – Παραμένει ο κίνδυνος να χαθούν τα 40 εκ. ευρώ

Μέχρι τον Δεκέμβριο 2024 θα ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού

Του Ανδρέα Καραμήτα

Σίγουρος για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού παρουσιάστηκε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου αφού σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της επιτροπής ενέργειας  κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη απάντησε πως το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024 θα λειτουργεί πλήρως. 

Την σημερινή συνεδρία της επιτροπής απασχόλησε και το θέμα με τους έξυπνους μετρητές και η αγορά ηλεκτρισμού.  Στην επιτροπή παρέστησαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καταθέτοντας απόψεις.  Συγκεκριμένα η ΑΗΚ αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει την κατακύρωση της προσφοράς στην CYTA ως παράνομη και ως εκ τούτου άκυρη. Τo ΔΣ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του και έστειλε επιστολή στην επιτροπή ανάπτυξης. Στην ερώτηση αν θα περιμένουν την εκδίκαση της έφεσης η ΑΗΚ απάντησε αρνητικά και την ίδια ώρα σημείωσε πως εξετάζονται πολλά σενάρια για την εξεύρεση την καλύτερης δυνατής λύσης.

Σε άλλη παρέμβαση του ο Υπουργός είπε πως αντιμετωπίζουν ένα ευρύτερο θέμα με τις προσφορές οι οποίες πολύ συχνά λόγω εμπλοκής και άλλων υπηρεσιών αντιμετωπίζουν κολλήματα και ακυρώνονται οι διαδικασίες με αποτέλεσμα να χάνουμε εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση της «Κ» για το αν θα χαθεί το κονδύλι των 40 εκατ. ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε:  «Όχι κατ’ ανάγκη. Η ΑΗΚ συγκεκριμένα έχει ζητήσει μέσω της γενικής διεύθυνσης ανάπτυξης μία παράταση για την είσπραξη των χρημάτων. Ανεξάρτητα όμως το υπουργείο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις» .

Έπειτα ο Υπουργός ανέφερε πως δεν γνωρίζει πότε θα απαντηθεί το αίτημα παράτασης αφού αυτό εξαρτάται από την Κομισιόν. Επιπρόσθετα ο κ .Παπαναστασίου δήλωσε πως εξετάζονται σενάρια τα οποία δεν θα έχουν την διαδικασία των προσφορών. Σε ερώτηση της «Κ» για το αν αναφέρεται ο Υπουργός σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης ο Υπουργός είπε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Όσον αφορά το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους  στο οποίο παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων, ο Υπουργός απάντησε με ένα γενικό σχόλιο και ανέφερε πως στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί για το εν λόγω σχέδιο και ως εκ τούτου τίποτε δεν θα μπορούσε να εξεταστεί χωρίς την έγκριση από την βουλή. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση