ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι επενδύσεις σε λογισμικά προγράμματα αυξάνει τα έσοδα

Έρευνα της PwC έδειξε ότι εταιρίες που δίνουν αξία στο R&D έχουν άκρως θετικά αποτελέσματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έρευνα της PwC έδειξε ότι οι εταιρείες που επένδυσαν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για Ε&Α σε λογισμικά προγράμματα κατέγραψαν πιο γρήγορη αύξηση εσόδων

Οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε μετατόπιση του μεγαλύτερου μέρους των δαπανών τους για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) από τα υλικά προϊόντα σε λογισμικά προγράμματα και υπηρεσίες μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την Έρευνα Global Innovation 1000 που πραγματοποιήθηκε το 2016 από την Strategy & της PwC, ο κυριότερος λόγος γι’ αυτήν τη μετατόπιση του προϋπολογισμού είναι η ανάγκη για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Όπως διαφάνηκε από την έρευνα, οι εταιρείες που κατέγραψαν πιο γρήγορη αύξηση εσόδων σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές τους κατένειμαν σε ποσοστό 25% το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού που είχαν για Ε&Α σε λογισμικά προγράμματα από τις εταιρείες με βραδύτερους ρυθμούς αύξησης εσόδων.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι:

•Η μέση κατανομή δαπανών της Έρευνας & Ανάπτυξης για λογισμικά προγράμματα και υπηρεσίες αυξήθηκε από το 54% στο 59% μεταξύ του 2010 και 2015 και αναμένεται να ανέλθει στο 63% μέχρι το 2020.

•Η μέση κατανομή δαπανών της Έρευνας &Ανάπτυξηςσεπροϊόντα μειώθηκε στο 41% (από 46% το 2012) και αναμένεται να μειωθεί στο 37% μέχρι το 2020 (συνολική μείωση 19% σε μία δεκαετία).

•Η μέση κατανομή δαπανών της Έρευνας &Ανάπτυξηςαποκλειστικά για λογισμικά προγράμματα θα αυξηθεί κατά 43% μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ οι σχετικές δαπάνες για υπηρεσίες θα ξεπεράσουν σταδιακά τις επενδύσεις στην καινοτομία προϊόντων (39% έναντι 37% μέχρι το 2020).

•Οι παγκόσμιες δαπάνες της Έρευνας &Ανάπτυξηςσε λογισμικά προγράμματα έχουν αυξηθεί κατά 65% μεταξύ των ετών 2010-2015, από US$86 δις σε US$142 δις.

Ο Barry Jaruzelski, ειδικός σε θέματα καινοτομίας και Ε & Α της Strategy & και Διευθυντής της PwC ΗΠΑ δήλωσε ότι: «Η μετατόπιση οφείλεται στη σημαντική βελτίωση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα λογισμικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης χρήσης ενσωματωμένου λογισμικού και αισθητήρων σε προϊόντα, της ικανότητας για αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή διασύνδεση προϊόντων, πελατών και κατασκευαστών μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT)και της δυνατότητας αποθήκευσης δεδομένων με τη χρήση του υπολογιστικού νέφους».

Διπλάσιες προσλήψεις μηχανικών δεδομένων
Στην προσπάθεια υποστήριξης της ανάπτυξης των λογισμικών προγραμμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρουν, ολοένα και λιγότερες εταιρείες θα εστιάζουν τις δαπάνες τους στον τομέα της ηλεκτρολογίας και της μηχανολογίας. Ο αριθμός των εταιρειών που αναφέρουν ότι οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί αποτελούν την κυριότερη ειδικότητα μηχανολογίας που απασχολούν θα μειωθεί μέχρι το 2020 κατά 35%, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που αναμένουν ότι οι μηχανικοί δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μηχανολογική ειδικότητα στο ανθρώπινο δυναμικό τους θα διπλασιαστεί από το 8% στο 16%.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν προβεί τα πέντε τελευταία χρόνια σε εξαγορές, η μεγάλη πλειοψηφία -το 71%- είχε ως στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων στους τομείς του λογισμικού (33%) και των υπηρεσιών (38%).

Οι κορυφαίες εταιρείες σε δαπάνες Ε&Α

Η ετήσια ανάλυση της Strategy& για τους 1000 οργανισμούς με τις μεγαλύτερες δαπάνες Ε&Α παγκοσμίως καταλήγει μεταξύ άλλων και στα εξής συμπεράσματα:

• Μέχρι το 2018, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης θα ξεπεράσει τους τομείς της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών και θα αναδειχθεί πρώτος σε δαπάνες Ε&Α παγκοσμίως (US$165 δις έναντι US$159 δις), ενώ ο κλάδος λογισμικού και διαδικτύου θα ξεπεράσει την αυτοκινητοβιομηχανία (US$129 δις έναντι US$105 δις). Την πρώτη πεντάδα των κλάδων με τις μεγαλύτερες δαπάνες Ε&Α συμπληρώνει η βιομηχανία.

• Για πρώτη φορά στα χρονικά της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, ο αριθμός των εταιρειών του δείκτη GlobalInnovation 1000 με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση.

• Οι Volkswagen, Samsung, Amazon, Alphabet (Google) και Intel αποτελούν τους πέντε κορυφαίους οργανισμούς σε δαπάνες για Ε&Α, με την Amazon και την Google να καταγράφουν σταθερά βήματα ανόδου στη σχετική κατάταξη (+4 και +2 θέσεις αντίστοιχα).

• Σύμφωνα με επαγγελματίες σε θέματα παγκόσμιας καινοτομίας που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του 2016, οι Apple, Alphabet (Google) και 3Μ αποτελούν τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο.

• Οι 10 πιο καινοτόμες εταιρείες εξακολουθούν να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις από τις 10 πρώτες εταιρείες σε δαπάνες Ε&Α σε ό,τι αφορά βασικούς δείκτες μέτρησης της απόδοσης, όπως και τα επτά προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση