ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναμένουν απαντήσεις με τα όπλα επ’ ώμου

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο των απεργιακών μέτρων στην ΑΗΚ την Πέμπτη εάν δεν ικανοποιηθεί τα αίτημα για το Ταμείο Υγείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Παραμένουν τα σύννεφα που έχουν συσσωρευτεί πάνω από την ΑΗΚ και απειλούν την εργασιακή ειρήνη στον ημικρατικό οργανισμό. Το τοπίο αναφορικά με τα απεργιακά μέτρα που έχουν εξαγγείλει οι τέσσερις συντεχνίες για αύριο Πέμπτη ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει σήμερα, ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο. Οι συντεχνίες της ΑΗΚ τελούν εν αναμονή της απάντησης στα αιτήματα που έχουν υποβάλει στην κυβέρνηση κι αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει.

Οι ίδιες θεωρούν ότι το όλο σκηνικό θα ξεκαθαρίσει σήμερα, προκειμένου να καθορίσουν την πορεία τους. Τα απεργιακά μέτρα της Πέμπτης θα γίνουν πραγματικότητα εάν η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι αρνητική, στο βασικό αίτημα που αφορά την τύχη του Ταμείου Υγείας των εργαζομένων στον Οργανισμό. Εάν υπάρξει κάποια διαφορετική πρόταση από πλευράς κυβερνήσεως, πηγές από το χώρο των συντεχνιών έλεγαν στην «Κ» πως αυτή θα μελετηθεί. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές μας έλεγαν πως δεν είναι μόνο το θέμα του Ταμείου Υγείας, που έχει φέρει τις δυο πλευρές σε κατάσταση μετωπικής σύγκρουσης. Οι συντεχνίες προτάσσουν μια επιστολή ημερομηνίας 1ης Ιουλίου 2019, προς την ηγεσία της ΑΗΚ στην οποία περιγράφεται το σύνολο των αιτημάτων των εργαζομένων.

Ομιχλώδες τοπίο

Στο θέμα με το Ταμείο Υγείας η κατάσταση παραμένει θολή, τόσο για την εμπλοκή της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου όσο αν η ίδια είναι σε θέση να δώσει απάντηση στις συντεχνίες. Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ» αναφέρουν πως η υπουργός Εργασίας τη μόνη υποχρέωση που ανέλαβε, στο συγκεκριμένο θέμα, ήταν να μεταφέρει τα αιτήματα των συντεχνιών στους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως η υπουργός Εργασίας την Τετάρτη δεν θα είναι στην Κύπρο αλλά στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Ένα θέμα που προκύπτει από το αίτημα των συντεχνιών της ΑΗΚ αφορά το ΓεΣΥ και το κατά πόσο είναι εφικτή η ικανοποίηση της απαίτησης των συντεχνιών για παράλληλη διατήρηση του Ταμείου Υγείας της ΑΗΚ. Επί του προκειμένου, οι απόψεις που διατυπώνονται από κυβερνητικές πηγές είναι αποθαρρυντικές, με το σκεπτικό ότι τυχόν ικανοποίηση των συντεχνιών της ΑΗΚ θα λειτουργούσε ως προηγούμενο στην βέβαιη, όπως υποστηρίζεται, εμφάνιση παρόμοιων αιτημάτων από άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Με το σκεπτικό αυτό εκφράζονται ακόμα και αμφιβολίες, αν η απόφαση επί του αιτήματος των συντεχνιών μπορεί να ληφθεί σε υπουργικό επίπεδο ή εάν θα χρειασθεί απόφαση της κυβέρνησης.

Η θέση των συντεχνιών

Για το Ταμείο Υγείας οι συντεχνίες ξεκαθαρίζουν πως τα εισοδήματα του Ταμείου αποτελούν χρήματα των εργαζομένων που διαχρονικά συμφωνήθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις. «Με τον τρόπο αυτό έχετε οικειοποιηθεί τα χρήματα των εργαζομένων και επιδεικνύεται ασύμμετρη αναλγησία στα σοβαρά θέματα υγείας του προσωπικού σε ένα Οργανισμό που προκαλεί και επιφέρει πολλαπλής μορφής θέματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίζονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της 1ης Ιουλίου. Οι συντεχνίες, επικαλούμενες της πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης, απαιτούν να μη γίνεται διασύνδεση του Ταμείου με το ΓεΣΥ στο οποίο συνεισφέρουν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι, όπως τονίζεται.

Η λίστα των αιτημάτων

Το τι ακριβώς διεκδικούν οι συντεχνίες της ΑΗΚ και τις έχει οδηγήσει στην εξαγγελία απεργιακών μέτρων, περιγράφεται σε κοινή επιστολή τους, του περασμένου Ιουλίου στην ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού. Στην επιστολή οι συντεχνίες θέτουν επτά θέματα που αφορούν την ΑΗΚ. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μερισματική πολιτική, μέσω κυβερνητικού νομοσχεδίου. Οι συντεχνίες θεωρούν πως οι πρόνοιες του νομοσχεδίου αποτελούν ξεκάθαρη έμμεση φορολογία του καταναλωτή και πως πάγια θέση των εργαζομένων στον Οργανισμό είναι πως «τα όποια αποθεματικά, πέρα των αναγκαίων για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΑΗΚ, θα πρέπει να επιστρέφονται στους καταναλωτές μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας». Το δεύτερο ζήτημα αφορά την τοποθέτηση αντιρρυπαντικών συστημάτων στις μονάδες στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Οι συντεχνίες επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιλογή ενοικίασης κινητών μονάδων, με πρόσθετο κόστος 50 εκατ. ευρώ. Και εδώ το κόστος, όπως υποστηρίζεται, θα το επωμισθούν οι καταναλωτές. Οι συντεχνίες εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η ΑΗΚ στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Υποστηρίζουν την αυτόνομη επενδυτική δραστηριότητα του Οργανισμού για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συντεχνίες θεωρούν πως η σύμπραξη της ΑΗΚ με ιδιώτες, εκφεύγει του χαρακτήρα και αποστολής του Οργανισμού.

Περικοπές

Στην επιστολή τίθεται και το θέμα με τις μισθολογικές περικοπές, στον απόηχο δικαστικών αποφάσεων. Οι συντεχνίες χαρακτηρίζουν παράνομη τη μη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, ζητώντας τον σεβασμό της Δικαστικής Εξουσίας. Στην επιστολή γίνονται υποδείξεις για την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον Οργανισμό που για τις συντεχνίες είναι πρωταρχικής σημασίας. Καλούν την ηγεσία της ΑΗΚ να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειας «προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων τόσο για την ΑΗΚ όσο και για την οικονομία του τόπου. Σε διαφορετική περίπτωση, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς», καταλήγει η επιστολή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση