ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάπτυξη γης Κύκκου προστιθέμενη αξία για Λευκωσία

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις της κτηματαγοράς για τα σχέδια αξιοποίησης του φιλέτου της Μονής στην Έγκωμη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ετοιμασία Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου (Master Plan) για το κτήμα της Μονής Κύκκου στην Έγκωμη και η υποβολή του προς έγκριση, αναμφίβολα το καθιστούν ένα από τα πλέον φιλόδοξα εγχειρήματα ανάπτυξης γης στην πρωτεύουσα, οι θετικές προεκτάσεις του οποίου μόνο κατά προσέγγιση μπορούν να προσδιορισθούν, στην παρούσα χρονική στιγμή. Η δημοσιοποίηση των προθέσεων του ιδιοκτήτη της γης που είναι η Μονή Κύκκου, δημιούργησε θετικό πρόσημο στην κτηματαγορά η οποία εντοπίζει πολλαπλά οφέλη από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης, τόσο στην παροχή υπηρεσιών της περιοχής όσο και αύξησης της προστιθέμενης αξίας της ευρύτερης περιοχής. Ο ειδικός σε θέματα Real Estates Ανδρέας Ανδρέου θεωρεί πως η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τεμαχίου έχει όλα τα φόντα να μετατρέψει την περιοχή σε μια μικρή πολιτεία με όλα τα συνεπακόλουθα. «Είναι τεράστια έκταση γης. Εάν υλοποιηθούν οι χρήσεις που προβλέπονται στο Χωροταξικό ναι μπορείς να πεις ότι θα δημιουργηθεί μια μικρή πολιτεία».

Οι χρήσεις

Κατά τον Ανδρέα Ανδρέου η κίνηση του ιδιοκτήτη της γης να ετοιμάσει και να υποβάλει για έγκριση ένα Master Plan από μόνο του δεν αποτελεί επένδυση, αλλά όπως τονίζει είναι το πρώτο βήμα προκειμένου το συγκεκριμένο τεμάχιο να γίνει προσιτό σε επενδυτικές κινήσεις μιας και με τη σημερινή μορφή του δεν είναι εμπορεύσιμο, ένεκα της μεγάλης έκτασής του, αλλά και της υψηλής αξίας του. «Η προσπάθεια δημιουργίας υποδιαιρέσεων του τεμαχίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές», τονίζει ο κ. Ανδρέου. Δεδομένου ότι το όλο εγχείρημα βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης ο κ. Ανδρέου θεωρεί πως ο χρόνος που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Ο ίδιος θεωρεί πως στην περίπτωση του κτήματος της Μονής Κύκκου, δεν προκύπτουν προβλήματα στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί.

Γενική χρήση

Με βάση τις πρόνοιες του Χωροταξικού Σχεδίου που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Πολίτης», στο τεμάχιο γης που θεωρείται φιλέτο, το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα είναι για εμπορικές δραστηριότητες και ανέγερση γραφείων. Ένα μεγάλο μέρος θα αφορά οικιστική χρήση, καθώς και την δημιουργία υποδομών για παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Στην περιοχή θα στεγαστεί η Ακαδημία Επιστημών Κύπρου ενώ θα υπάρχουν υποδομές για τουριστική χρήση και για αναψυχή. Εκτός από τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου εντός του τεμαχίου θα συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Έγκωμης, το οποίο λειτουργεί από το 2007. Το Χωροταξικό Σχέδιο, κατά τον κ. Ανδρέου, προκαθορίζει τη χρήση του καθενός από τα 12 τεμάχια που θα διαχωριστούν χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες. Η τελική μορφή της κάθε ανάπτυξης θα καθορισθεί, πρώτον όταν θα εντοπισθούν οι επενδυτές που θα αναλάβουν την κάθε ανάπτυξη και δεύτερον από την υποβολή των λεπτομερών σχεδίων.

Η δεύτερη φάση

Αν η έγκριση του Master Plan είναι η πρώτη φάση της ανάπτυξης του κτήματος της Μονής Κύκκου, η δεύτερη είναι η υλοποίηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου. Δηλαδή οι υποδομές, όπως δρόμοι και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Στην πορεία ή παράλληλα με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο, όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρέου, υπάρχει η δυνατότητα να τρέξει η αναζήτηση επενδυτών οι οποίοι θα υλοποιήσουν την κάθε ανάπτυξη ξεχωριστά. Ένα ερώτημα που δημιουργείται στην παρούσα φάση είναι ο χρόνος που απαιτείται για ολοκλήρωση των αναπτύξεων που σχεδιάζονται. Επί του προκειμένου ο κ. Ανδρέου εμφανίζεται επιφυλακτικός. Φέρνει ως παράδειγμα ένα άλλα Master Plan που βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης και αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για τον ίδιο το σημαντικό θέμα είναι η μορφή ανάπτυξης προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά η ευρύτερη περιοχή.

Οφέλη

Η ανάπτυξη της περιοχής θα αποτελέσει μια οικονομική ένεση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα δικαιώματα που θα δημιουργηθούν από τις αναπτύξεις. Σε δεύτερη φάση επιπρόσθετη αξία θα προκληθεί και για γειτονικές ως προς την υπό ανάπτυξη περιοχή. Όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρέου οι υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν είναι λογικό να επηρεάσουν θετικά την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, το εύρος τους θα διαφανεί όταν η ανάπτυξη του τεμαχίου προχωρήσει.

Η ακτινογραφία του φιλέτου γης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί για την έκδοση Πολεοδομικής άδειας, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα γίνει σε μια έκταση 331.450 τ.μ. Το τεμάχιο θα διαχωριστεί σε 12 οικόπεδα το δε κόστος της κάθε ανάπτυξης δεν μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση. Το ξενοδοχείο που θα ανεγερθεί θα είναι δυναμικότητας 255 δωματίων. Εντός του τεμαχίου προβλέπεται και η δημιουργία ενός μεγάλου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, με 6 χιλιάδες θέσεις. Σήμερα στο προτεινόμενο για ανάπτυξη τεμάχιο γης, βρίσκεται ένα φυτώριο καθώς και χώροι αποθήκευσης κρασιών και λιπασμάτων. Επίσης ένα μέρος του χρησιμοποιείται από το διπλανό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ως χώρος στάθμευσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση