ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε. εναντίον Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Τι αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Kathimerini.gr

Ετοιμη να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον της Apple για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. Η έρευνα είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες από την ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού σχετικά με την τακτική χρεώσεων που ακολουθεί για την εφαρμογή του App Store. Επικαλούμενη πηγές με γνώση των γεγονότων, η Financial Times αναφέρει πως η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί σε σχετική καταγγελία που είχε κάνει η υπηρεσία streaming Spotify πριν από δύο χρόνια σύμφωνα με την οποία η εταιρεία διακρατούσε 30% των συνδρομών της για να προσφέρει την υπηρεσία της στο App Store, ενώ αρνιόταν και το δικαίωμα της Spotify να ενημερώνει τους χρήστες της ότι υπήρχαν διαθέσιμοι και άλλοι τρόποι αναβάθμισης. H Spotify στράφηκε κατά της αμερικανικής εταιρείας τον Μάιο του 2019 υποστηρίζοντας ότι η Apple «στραγγαλίζει» την εταιρεία. H Apple ωστόσο έχει δηλώσει επανειλημμένως πως οι εν λόγω περιορισμοί έχουν επιβληθεί για την ασφάλεια την προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Εκτός όμως από τη Spotify, καταγγελία στην Ε.Ε. εναντίον του αμερικανικού κολοσσού υπέβαλε προσφάτως και η Epic Games, ο δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού «Fortnite» και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο. H εταιρεία κατηγόρησε την Apple για μονοπωλιακές πρακτικές οι οποίες συνδέονται με τη διανομή και τις πληρωμές εφαρμογών στο App Store. Ουσιαστικά, οι πρόσφατες κατηγορίες αποτελούν και το αποκορύφωμα μιας σειράς ερευνών που διεξάγει η αρμόδια αρχή της Ε.Ε. όσον αφορά τις επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθεί η Apple. Τέτοιου είδους έρευνες από τις αρμόδιες αρχές ανά τον κόσμο θέτουν στο στόχαστρο ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες και ραγδαίως αναπτυσσόμενες υπηρεσίες της Apple. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, οι ψηφιακές της υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν βίντεο και μουσική, υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud, παιχνίδια κ.ά., είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Apple μετά το iPhone, εισφέροντας στην εταιρεία έσοδα της τάξεως των 15,8 δισ. δολ. του τρεις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο. Εκτός της Ε.Ε., η Αpple μπήκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στο μικροσκόπιο και της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA).

H CMA ξεκίνησε μόλις την περασμένη Πέμπτη αντιμονοπωλιακή έρευνα, με στόχο να διερευνήσει παράπονα που έχουν γίνει από προγραμματιστές εναντίον της Apple σχετικά με το Αpp store. «Εκατομμύρια από εμάς χρησιμοποιούμε apps καθημερινά για να ελέγξουμε τον καιρό, να παίξουμε ένα παιχνίδι ή να παραγγείλουμε κάτι», δήλωσε η Αντρεα Κοσκέλι, διευθύντρια της CMA. «Τα παράπονα ότι η Apple χρησιμοποιεί τη θέση της στην αγορά για να βάζει όρους που είναι αθέμιτοι ή ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό και τις επιλογές απαιτούν προσεκτικό έλεγχο», είχε αναφέρει η Αντρεα Κοσκέλι διευθύντρια της CMA. Μιλώντας στο CNBC, εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με την CMA. «Πιστεύουμε σε ανταγωνιστικές αγορές όπου κάθε μεγάλη ιδέα μπορεί να ανθήσει», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Ακόμα μία χρονιά τα METRO στηρίζουν έμπρακτα τα αδέσποτα ζώα της Κύπρου.
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ