ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τεχνολογία αλλάζει τις ανάγκες ασφάλισης

Το ποσοστό συνεισφοράς της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία το 2019 έφτασε στο 4%. Φέτος με την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ λόγω κορωνοϊού, αναμένεται υψηλότερο.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Το ασφαλιστικό συμβόλαιο αποκτά περισσότερη αξία την ώρα που ο πελάτης βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», λέει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στην «Κ». Επισημαίνει ότι η κάλυψη των πανδημιών είναι το πρώτο θέμα στις συζητήσεις των ασφαλιστικών κύκλων στην Ευρώπη και θεωρεί ότι ο «σωστός ασφαλιστικός σύμβουλος επεξεργάζεται με τον πελάτη τις ανάγκες και τις οικονομικές του δυνατότητες και του προτείνει το προϊόν που του ταιριάζει καλύτερα».

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία θα απασχολήσουν το συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου που διεξάγεται σε λίγες μέρες με θέμα την «Τεχνολογία στην Ασφάλιση» και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα του ασφαλιστικού κλάδου ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός. Απαραίτητες όμως και οι νομοθετικές ρυθμίσεις από το κράτος, «ώστε να επιλυθούν νομικές στρεβλώσεις που σήμερα απαιτούν προσωπική παρουσία παραπέμποντας σε άλλες εποχές». Ο γ. διευθυντής του ΣΑΕΚ τονίζει παράλληλα τη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία, τοποθετείται για τη μετά ΓεΣΥ εποχή και αφήνει ανοικτό το ζήτημα πιθανών συγχωνεύσεων εταιρειών στο μέλλον.

Ποια είναι η εικόνα της αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ποτέ ξανά στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρξε αποκλεισμός σε καιρό ειρήνης. Η ασφαλιστική αγορά επηρεάστηκε κυρίως στο λειτουργικό της μέρος καθώς, όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις, έτσι και οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους προκειμένου να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως. Με την προσωπική επαφή να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η αγορά μας έπραξε αυτό που έπρεπε ώστε οι πελάτες να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς προβλήματα. Επιπρόσθετα, όπου κρίθηκε απαραίτητο οι εταιρείες παρείχαν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των ασφαλίστρων ώστε οι ασφαλισμένοι να διατηρήσουν τα συμβόλαιά τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον της κρίσης και τις έντονες πιέσεις των τελευταίων ετών; Μπορεί και προσφέρουν ένα προϊόν με τον υψηλότερο δείκτη value for money σε περίοδο ύφεσης;

Το ασφαλιστικό συμβόλαιο αποκτά περισσότερη αξία την ώρα που ο πελάτης βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Σε μια περίοδο κρίσης, πολλοί συνάνθρωποί μας βιώνουν δύσκολες στιγμές λόγω απώλειας εισοδημάτων. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή προκύψει ένα γεγονός που προκαλέσει ζημιά στην περιουσία μας, π.χ. ένα ατύχημα, μια φωτιά ή μια πλημμύρα ή καταβληθούμε από μια ασθένεια, τότε η αξία που μας παρέχει η ασφάλειά μας πολλαπλασιάζεται. Συνεπώς, το value for money δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη φθηνότερη λύση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες το γνωρίζουν και γι’ αυτό χειρίζονται τον κάθε πελάτη ξεχωριστά. Ένας σωστός ασφαλιστικός σύμβουλος επεξεργάζεται με τον πελάτη τις ανάγκες και τις οικονομικές του δυνατότητες και του προτείνει το προϊόν που του ταιριάζει καλύτερα και θα του προσφέρει το ύψος της αποζημίωσης που θα κάνει τη διαφορά, τη στιγμή ακριβώς που θα την χρειάζεται περισσότερο. Οι λύσεις είναι διαθέσιμες, εναπόκειται σε εμάς ως πελάτες να τις αναζητήσουμε και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Έχει αλλάξει η στρατηγική σε ό,τι αφορά στην ανάληψη κινδύνων και σε ποιους τομείς γίνεται αυτό πιο αισθητό; Υπάρχει λόγου χάρη ασφαλιστήριο συμβολαίου ζωής ή υγείας που καλύπτει τον ασφαλισμένο για κορωνοϊό;

Όσα ζούμε σήμερα δεν μπορούσε κανείς να τα φανταστεί πριν ένα χρόνο. Το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των πανδημιών αποτελεί πλέον πρώτο θέμα στις συζητήσεις στους ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς κύκλους στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα η πανδημία σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούσε εξαίρεση από τις καλύψεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις περιλαμβανόταν στις καλύψεις υπό κάποιες προϋποθέσεις. Η εμφάνιση του κορωνοϊού στη ζωή μας έχει αναπροσαρμόσει τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των πελατών σε ό,τι αφορά τις πανδημίες. Πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να δημιουργηθούν εκείνα τα προϊόντα που θα προσφέρουν κάλυψη σε περίπτωση μιας πανδημίας, όχι μόνο της ίδιας της ασθένειας αλλά και των συνεπειών αυτής, όπως για παράδειγμα την απώλεια εισοδήματος, ακύρωση ταξιδιού, κλπ.

Ποιοι είναι οι κλάδοι ασφάλισης που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα; Υπάρχουν νέοι κλάδοι που θεωρείτε ότι θα αναπτυχθούν γρήγορα στο άμεσο μέλλον;

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλάζει την καθημερινότητα μας και αναπόφευκτα και τις ανάγκες ασφάλισης. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στις συναλλαγές, τις μετακινήσεις, την επικοινωνία, την εκπαίδευση, ακόμη και στην ψυχαγωγία μας. Λειτουργούν εμπορικά κέντρα με δεκάδες καταστήματα, αίθουσες κινηματογράφων, εστιατόρια, παιδότοπoυς κλπ. Κτίζονται νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, λιμάνια, μαρίνες, ξενοδοχεία, καζίνο, ουρανοξύστες και άλλες υπερμεγέθεις κατασκευές. Στους δρόμους κυκλοφορούν ηλεκτρικά και έξυπνα οχήματα με μειωμένη εξάρτηση στον οδηγό, ενώ αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η χρήση των λεγόμενων συσκευών προσωπικής κινητικότητας όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ, πατίνια κ.ά. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις στην ασφάλιση, αφού μεταξύ άλλων είναι δύσκολο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογήσουν το ρίσκο χωρίς την ύπαρξη ιστορικών δεδομένων.

Μιλώντας για δεδομένα, η ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους από μια πιθανή αλλοίωση ή απώλεια δεδομένων από ενδεχόμενη διαρροή τους. Η αλλοίωση ή απώλεια δεδομένων μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές και διακοπή εργασιών σε μια επιχείρηση, ενώ διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για απώλεια πνευματικής περιουσίας ή δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο διαχειριστής των πληροφοριών μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με καταβολή αποζημιώσεων στους επηρεαζόμενους. Ο τομέας αυτός καλύπτεται από την Κυβερνοασφάλιση (Cyber Insurance), κλάδος με αλματώδη αύξηση στο εξωτερικό. Στην Κύπρο βρισκόμαστε ακόμη σε νηπιακό επίπεδο αλλά προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια θα καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς ασφάλισης.

Η τεχνολογία είναι το κεντρικό θέμα στο συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου που πραγματοποιείται σε λίγες μέρες στη Λευκωσία. Ποια είναι η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος;

Στην εποχή που ευτυχήσαμε να ζούμε, η τεχνολογία καλπάζει. Όποιος οργανισμός δεν βρίσκεται σε εγρήγορση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα, θα χαθεί. Η ασφαλιστική βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα αφού οι πελάτες επιζητούν πλέον γρηγορότερη εξυπηρέτηση, μείωση της γραφειοκρατίας και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Συμβαδίζουμε και πρωτοπορούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες την περίοδο των περιοριστικών μέτρων μάς το έχει αποδείξει. Πιστεύω ότι απομένει να μπει το κράτος μπροστά και να κάνει όλα αυτά που πρέπει, έτσι ώστε να επιλυθούν νομικές στρεβλώσεις που σήμερα απαιτούν προσωπική παρουσία, υπογραφές και σφραγίδες παραπέμποντας σε άλλες εποχές.

Το διαδίκτυο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών και στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων;

Αργά η γρήγορα, οι περισσότερες αγορές μας θα γίνονται διαδικτυακά. Στην Κύπρο εκτιμώ ότι η μέρα αυτή αργεί ακόμη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο. Πιστεύω ότι ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία μας εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά την αξία της ανθρώπινης επαφής και της εμπιστοσύνης που επιδεικνύει ένας πελάτης στον ασφαλιστή του. Οι διαδικτυακές πωλήσεις παρουσιάζουν αυξητική τάση κυρίως μεταξύ της νέας γενιάς, όμως θεωρώ ότι μια σημαντική μερίδα αγοραστών θα συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμη να χρησιμοποιεί την παραδοσιακή αγορά μέσω του ασφαλιστή τους, κυρίως στα πιο σύνθετα προϊόντα του κλάδου Ζωής.

Πόσο επηρέασε τις ασφάλειες Υγείας η καθολική εφαρμογή του ΓεΣΥ;

Μέχρι και τις αρχές του 2020, ο κλάδος ασφάλισης Υγείας παρουσίαζε αυξητική τάση. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μικρή μείωση στα ασφάλιστρα Υγείας, όμως, σε γενικές γραμμές διαφαίνεται μια τάση διατήρησης συμβολαίων από τους ασφαλισμένους. Εκτιμώ ότι εν όσο η κατάσταση με το ΓεΣΥ παραμένει ρευστή, δηλαδή το σύστημα δεν παίρνει την τελική του μορφή, οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν σε μεγάλο βαθμό να αναζητούν την σιγουριά που τους προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση διατηρώντας έτσι τα ασφαλιστήρια τους. Οι ασφάλειες Υγείας δεν πρόκειται να χαθούν αφού σε ένα υγιές περιβάλλον η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι το επικρατέστερο μοντέλο στις ανεπτυγμένες χώρες και είναι ο κύριος παράγοντας που ενισχύει τη βιωσιμότητα των δημοσίων συστημάτων υγείας.

Είμαστε υπέρ ενός ΓεΣΥ που θα έχει στόχο την παροχή ιατρικής φροντίδας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο χωρίς εκπτώσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των αναγκών για όλους τους πολίτες. Όμως η παροχή ιατρικής φροντίδας δεν μπορεί να ισοπεδωθεί. Το δικαίωμα ενός πολίτη για να επιλέξει κάτι επιπλέον ή διαφορετικό είναι αναφαίρετο, εφόσον το κόστος δεν θα το επωμιστεί το δημόσιο σύστημα και ο φορολογούμενος. Σε μια ανοικτή αγορά στην οποία οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς περιορισμούς, η ιδιωτική ασφάλιση θα αναλάβει το κόστος για αυτές τις επιπλέον υπηρεσίες, η προσφορά των οποίων είναι απαραίτητη, βοηθά στον ανταγωνισμό και αναβαθμίζει το επίπεδο υγείας στη χώρα.

Ποια η συνεισφορά του κλάδου ασφάλισης στην κυπριακή οικονομία;

Με ασφάλιστρα που έφτασαν τα 892 εκ. ευρώ το 2019 η ασφαλιστική βιομηχανία έχει συνεισφέρει γύρω στο 4% του ποσοστού της κυπριακής οικονομίας. Με την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 λόγω κορωνοϊού, το ποσοστό συνεισφοράς αναμένεται να είναι υψηλότερο.

Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 3.000 άτομα ενώ στο σύνολο του διαχειρίζεται επενδύσεις που ξεπερνούν το 2,7 δισ. ευρώ.

Το 2022 αναμένεται να εφαρμοστεί το πρότυπο IFRS 17, που αφορά τον λογιστικό χειρισμό των συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιρειών. Θεωρείτε ότι θα δούμε και άλλες συγχωνεύσεις;

Η εφαρμογή του προτύπου IFRS17 έχει αναβληθεί για ακόμη ένα έτος και έτσι η έναρξη της ισχύος του είναι η 1/1/2023. Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή του προτύπου θα προκαλέσει ένα σημαντικό κόστος στις εταιρείες, το οποίο όμως δεν εκτιμώ ότι αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για κάποια συγχώνευση. Οι εταιρείες έχουν στο παρελθόν ενσωματώσει και άλλα πρότυπα με παρόμοια υψηλές απαιτήσεις, χωρίς αυτό να προκαλέσει οποιαδήποτε αναταραχή. Η αγορά μας λειτουργεί σε στέρεες βάσεις μέσα σε ένα ελεύθερο περιβάλλον και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελούν χαρακτηριστικό σε όλες τις αγορές. Εάν προκύψει οποιαδήποτε κίνηση μέσα στο επόμενο διάστημα είναι κάτι που θα φανεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση