

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Οι τράπεζες στην Κύπρο ποντάρουν στις ασφαλιστικές εταιρείες για να ενισχύσουν τα έσοδά τους, αλλά και για να διαφοροποιήσουν τα μη επιτοκιακά τους έσοδα (nii). Προς αυτή την κατεύθυνση στο προηγούμενο διάστημα τράπεζες έκαναν κινήσεις εξαγορών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο, άλλες είναι στα σχέδιά τους η εξαγορά μερικών, ενώ για άλλες η επενδυτική όρεξη για αγορά ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχει σταματήσει.
Πρώτον, η Τράπεζα Κύπρου ναι μεν έκλεισε deal με την Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου για εξαγορά της, αλλά όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η επενδυτική της όρεξη δεν έχει σταματήσει εκεί, βλέποντας και άλλες ευκαιρίες που υπάρχουν επί κυπριακού εδάφους στον τομέα των ασφαλειών. Στο παρόν στάδιο δεν έχει κάτι ανακοινώσιμο, αλλά στο πλαίσιο της διαδικασίας που προχώρησε για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου διερεύνησε και έχει «κρατήσει» τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κύπρο.
Οι τρεις συστημικές τράπεζες απέκτησαν αρκετή ώθηση λόγω επιτοκίων και έχουν πλέον αρκετή ρευστότητα που μπορούν να την εξαργυρώσουν για να ενισχύσουν τα μη επιτοκιακά τους έσοδα
Δεύτερον, η Ελληνική Τράπεζα (Eurobank πλέον) μπορεί να έχει μεγάλο έργο μπροστά της για την ενσωμάτωση της CNP Κύπρου που εξαγόρασε με τις υπόλοιπες δύο ασφαλιστικές που έχει η τράπεζα, και να είναι αυτή η προτεραιότητα, όμως, τα «μάτια της είναι ανοιχτά» για απόκτηση και άλλης ασφαλιστικής εταιρείας σε επόμενο στάδιο. Στο παρόν στάδιο τα μέτωπα της τράπεζας που είναι ανοιχτά είναι πολλά, αλλά η ενίσχυση των μη επιτοκιακών της εσόδων μέσω ασφαλιστικών εταιρειών είναι πρακτική που τη θέλει.
Τρίτον, η Alpha Bank Κύπρου μετά την εξαγορά της Astrobank έχει «προτεραιοποιήσει» τη διαδικασία συνένωσης των δύο τραπεζών, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν να αναζητά ενίσχυση των μη επιτοκιακών της εσόδων και από ασφαλιστικές διόδους. «Ακούγεται» ότι κάνει ενέργειες-συζητήσεις για απόκτηση μίας ασφαλιστικής εταιρείας στην Κύπρο, όμως, από τα υψηλά δώματα της τράπεζας διαρρέει ότι στο παρόν στάδιο προτεραιότητα έχει η απορρόφηση της Astrobank και έπειτα θα προκύψει οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Πληροφορίες της «Κ» θέλουν ήδη να υπάρχει ένα «όνομα» ασφαλιστικής εταιρείας που έχει προσεγγιστεί και να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία.
Οι άνω τρεις συστημικές τράπεζες απέκτησαν αρκετή ώθηση λόγω επιτοκίων και έχουν πλέον αρκετή ρευστότητα που μπορούν να την εξαργυρώσουν για να ενισχύσουν τα μη επιτοκιακά τους έσοδα. Η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα (Eurobank) έχουν ήδη μετά τις εξαγορές του τελευταίου διαστήματος αποκτήσει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών, όμως η Alpha Bank είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα «κάνει την κίνησή της». Από τις τρεις μεγάλες, πιθανώς η Τράπεζα Κύπρου να είναι η πρώτη που θα ανακοινώσει απόκτηση και άλλης ασφαλιστικής εταιρείας (πέραν της Εθνικής Ασφαλιστικής που ήδη ανακοίνωσε), καθότι οι άλλες δύο έχουν αρκετές διαδικασίες που «τρέχουν».
Στα 46 εκατ. τα έσοδα
Όπως τονίζει η Τράπεζα Κύπρου στα τελευταία της οικονομικά αποτελέσματα, στοχεύει στην ενίσχυση των μη επιτοκιακών εσόδων της, μέσω πρωτοβουλιών με χαμηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου, με έμφαση στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες και στα έσοδα από τις ασφαλιστικές της εταιρείες. Για την Τράπεζα Κύπρου τα μη επιτοκιακά έσοδα για το 2024 ανήλθαν σε 272 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθε σε 46 εκατ. για τον χρόνο που πέρασε. Σε σύγκριση με το 2023 μειώθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση, δηλαδή στα 54 εκατ. ευρώ, λόγω της αρνητικής εμπειρίας απαιτήσεων στον γενικό κλάδο ασφάλισης, που προέκυψε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν κατά το 2024 καθώς και από την επαναβαθμονόμηση των ασφαλιστικών μοντέλων του κλάδου ζωής. Τα καθαρά αποτελέσματα από τις ασφαλιστικές εργασίες της EuroLife και GI για το 2024 ποσοστιαία αποτελούν το 17% των μη επιτοκιακών εσόδων του Συγκροτήματος.
Με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου εκτιμάται πως τα έσοδα από μεικτά ασφάλιστρα και το καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες του συγκροτήματος θα αυξηθούν κατά 15% και 10%, αντίστοιχα. Η Τράπεζα Κύπρου θα έχει μέσω των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου και της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου το 18% μεριδίου στον γενικό κλάδο και στον κλάδο ζωής το 30,5% της αγοράς.
Στα 17,3 εκατ. τα έσοδα
Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων της Ελληνικής Τράπεζας για το 2024 ανήλθε σε 129,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για το 2024 ανήλθαν σε 17,3 εκατ. σε σύγκριση με 14,3 εκατ. το 2023, αυξημένα κατά 21%, κυρίως λόγω της αύξησης στο καθαρό αποτέλεσμα ασφαλιστικών υπηρεσιών, που οφείλεται κυρίως στα ψηλότερα καθαρά ασφάλιστρα από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του Ομίλου που σχετίζονται με ασφάλειες γενικού κλάδου. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση στα καθαρά έξοδα χρηματοοικονομικής ασφάλισης λόγω των αποκλίσεων στη δομή των επιτοκίων μεταξύ των δύο περιόδων αποτίμησης, κυρίως από τον κλάδο ασφάλισης Ζωής του Ομίλου.
Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της CNP Κύπρου η Τράπεζα αναμένεται να έχει μερίδιο αγοράς περίπου 30% και 22% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα. Όπως βρίσκουμε στα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ενδεχόμενη συνεισφορά κερδών προς τον Όμιλο, οι εταιρείες της CNP Cyprus είχαν κέρδος περίπου 21 εκατ. για το 2023, ενώ η κερδοφορία από την CNP Κύπρου για το 2024 καταγράφεται πως, «αναμένεται να παραμείνει ισχυρή». Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές θυγατρικές του Ομίλου, είναι οι Hellenic Life Insurance Company Ltd και η Παγκυπριακή Ασφαλιστική Λτδ.