ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιγότερο αισιόδoξοι οι Κύπριοι CEOs

Η PwC παρουσίασε τα ευρήματα της 8ης τοπικής έρευνας για τους CEOs

Newsroom K

Αλλαγή σκηνικού ως προς τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο συντελείται σε επίπεδο ηγεσίας των επιχειρήσεων. Ειδικότερα σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης παγκόσμιας οικονομίας, ενώ πέρσι είχε καταγραφεί ρεκόρ αισιοδοξίας, με 52%, φέτος το ποσοστό έπεσε στο 40%. Τα ευρήματα της έρευνας της PwC για τους CEOs, κατέδειξε την ίδια ώρα ότι ο αριθμός των πλέον απαισιόδοξων διευθύνοντων συμβούλων των εταιρειών ανέβηκε στο 30% των CEO σε παγκόσμια βάση. Πρόκειται για παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1378 CEOs από 90 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη για όγδοη χρονιά στην Κύπρο με την συμμετοχή 91 διευθύνοντων συμβούλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρείται άνοδος στον αριθμό των CEOs που θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ύφεση κατά τους επόμενους 12 μήνες, με ποσοστό 20% σε σχέση με 6% το 2018. Την ίδια ώρα, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των CEOs που εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 40%, σημειώνοντας μείωση από το 52% του 2018.

Αύξηση εσόδων

Η μειωμένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται όμως να επηρεάζει την άποψη τους για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της εταιρίας τους για τους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα, το 83% των CEOs στην Κύπρο, είναι αισιόδοξοι για την ανάπτυξη και κερδοφορία των εταιριών τους. Τo ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το 2018 (85%) όμως και πάλι σκιαγραφεί μια θετική εικόνα για το μέλλον των επιχειρήσεων. Σημαντικό εύρημα της φετινής έρευνας είναι το γεγονός πως οι προβλέψεις των επιχειρηματικών ηγετών αποδεικνύονται αρκετά ακριβείς καθώς, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αλλαγής στα επίπεδα αισιοδοξίας ως προς τις προοπτικές αύξησης των εσόδων του οργανισμού τους κατά τον επόμενο χρόνο, με την πραγματική οικονομική ανάπτυξη όπως καθορίζεται μέσα από το ΑΕΠ.

Οι απειλές

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους CEOs στην Κύπρο για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών απειλών. Κυριαρχεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα με 36%, το μέλλον της ευρωζώνης με 31% και η αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη με 29%. Σε επίπεδο επιχειρηματικών απειλών, οι CEOs ανησυχούν για τις κυβερνοαπειλές με 35%, το ρυθμό μεταβολής της τεχνολογίας με 32% και το ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος με 25%.

Κυρίαρχο θέμα η τεχνητή νοημοσύνη

Όπως κατέδειξαν οι απαντήσεις των CEOs, ο παράγοντας τεχνολογίας, πρωταγωνιστεί στις προκλήσεις και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία των δεδομένων (data) για τη λήψη αποφάσεων οι οποίες αφορούν στην μακροπρόθεσμη επιτυχία και ευημερία των επιχειρήσεων. Εντοπίζονται ωστόσο κενά στην επάρκεια των δεδομένων που έχουν στη διάθεση τους οι CEOs, κυρίως λόγω της έλλειψης κοινής χρήσης τους καθώς και της έλλειψης ταλέντου με αναλυτικές δεξιότητες. Επιπλέον, οι επιχειρηματικοί ηγέτες εκτιμούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στα επόμενα 5 έτη. Λίγες όμως επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν δράσει σε αυτόν τον τομέα με μόνο 16% να δηλώνουν ότι έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της τοπικής έρευνας, ο κ. Ευγενίου, ανέφερε ότι «Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους CEOs στην Κύπρο είναι το χάσμα που υπάρχει στη διαθεσιμότητα και στην ανάλυση των δεδομένων, η έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων στον τομέα της τεχνολογίας, η επιτακτική ανάγκη για κατάρτιση σχεδίων δράσης που αφορούν την ψηφιακή μεταμόρφωση των επιχειρήσεων, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και η κυβερνοασφάλεια. Οι προκλήσεις φέρουν ευκαιρίες και παράλληλα απαιτούν δράση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η έρευνα της PwC, αποτελεί πλούσια πηγή πληροφόρησης και χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Ευγενίου. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, ο Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου κ. Φίλιππος Σώσειλος. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν o Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου κ. Ευγένιος Ευγενίου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA κ. Ανδρέας Νεοκλέους, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Tototheo Maritime κ. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου C.A. Papaellinas κ. Χρήστος Παπαέλληνας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση