ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Όμιλος Λανίτη στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη

Ο Όμιλος ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Όμιλος Λανίτη ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς στην Κύπρο. Βασισμένος στις αξίες του -αξιοπιστία, ακεραιότητα, ποιότητα, κοινωνική προσφορά- διαχρονικά έχει ένα πρωτοποριακό ρόλο στους τομείς που δραστηριοποιείται, συμμετέχοντας ενεργά τόσο στην οικονομική όσο και στη κοινωνική ζωή της χώρας. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς όπως τις κατασκευές, την ανάπτυξη γης και ακινήτων, τις αναπτύξεις γκολφ και μαρίνων, τις τουριστικές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, την ξενοδοχειακή βιομηχανία, την ψυχαγωγία, τα εστιατόρια, το εμπόριο και τις εισαγωγές πρώτων υλών, την ενέργεια, κ.ά. Ο Όμιλος παράλληλα είναι γνωστός για την ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά του μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.
Μητρική εταιρεία του Ομίλου είναι η Lanitis E.C. Holdings. Μια επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1952 και διαθέτει ένα ευρύ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων μέσω θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών. Κύριος ρόλος της ο σχεδιασμός της επενδυτικής στρατηγικής του Ομίλου, η διαμόρφωση των εσωτερικών διαδικασιών και ο συντονισμός δραστηριοτήτων των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον Όμιλο, ιδιαίτερα στους τομείς της επενδυτικής στρατηγικής, των χρηματοοικονομικών και της επικοινωνίας.

CYBARCO
Κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης πολυτελών ακινήτων στην Κύπρο μέσω της Cybarco Development. Δραστηριοποιείται επίσης και στην κατασκευαστική βιομηχανία από το 1945 μέσω της Cybarco Contracting, από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο των κατασκευών στην Κύπρο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

N.P.LANITIS
Ιδρύθηκε το 1896 και αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του Ομίλου Λανίτη. Διαθέτει ένα μεγάλο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων μέσα από αυτόνομες θυγατρικές ή/και συνδεδεμένες εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, όπως της εστίασης και αναψυχής μέσω της Carob Mill Restaurants και της Lanitis Entertainment, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της Lanitis Energy και των θυγατρικών της Lanitis Electrics, Conercon και Lanitis Gas, το γενικό εμπόριο και εμπόριο πρώτων υλών μέσω της Lanitis Aristophanous και Domiki.

AMATHUS PUBLIC
Ιδρύθηκε το 1943 και είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε πολυδιάστατο οργανισμό καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, τα ταξίδια (Let’s Go Tours) και οι μεταφορές μέσω της Amathus Corporation και Amathus Aegeas. Συμμετέχει επίσης στην ιδιοκτησία πολυτελών ξενοδοχείων, όπως το Amathus Beach Hotel στη Λεμεσό και Olympic Lagoon Resort και Amavi στην Πάφο.

LANITIS FARM
Είναι ιδιοκτήτρια μεγάλων εκτάσεων γης που συμπεριλαμβάνει και μεγάλες εκτάσεις φυτειών εσπεριδοειδών και ελαιόδεντρων, δυτικά της Λεμεσού στην περιοχή Φασουρίου. Θυγατρική της είναι η Heaven’s Garden Waterpark Ltd, ιδιοκτήτρια του υδροπάρκου Fasouri Watermania. Συμμετέχει επίσης με ποσοστό 50% στη Lanitis Golf Public Farm που έχει συσταθεί με σκοπό την ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου έργου golf και ακινήτων του Limassol Greens Golf Resort.

LIMASSOL MARINA
Ο Όμιλος Λανίτη συμμετέχει στο μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο μέσω της Cybarco, η οποία συμμετέχει στην κατασκευάστρια κοινοπραξία έχοντας επίσης την αποκλειστική ευθύνη των πωλήσεων ακινήτων.

Το Ίδρυμα Ευαγόρα & Κάθλην Λανίτη στηρίζει και προσφέρει στην κοινωνία

Το Ίδρυμα Ευαγόρα & Κάθλην Λανίτη είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2001, εις μνήμη των Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, με σκοπό να συνεχίσει την ανθρωπιστική προσφορά και συμβολή τους προς την κοινωνία, στηρίζοντας τομείς και διοργανώνοντας εκδηλώσεις που προάγουν και προωθούν τα ανθρώπινα επιτεύγματα.
Σήμερα, το Ίδρυμα αποτελεί τον «θεσμό» μέσω του οποίου ο Όμιλος Λανίτη και οι θυγατρικές του εταιρείες στηρίζουν και προσφέρουν στην κοινωνία με συγκεκριμένο σχέδιο δραστηριοτήτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Το πλάνο ενεργειών ΕΚΕ του Ιδρύματος επεκτείνεται στους τομείς της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Διαχρονική κοινωνική προσφορά
Ο Όμιλος Λανίτη υπήρξε διαχρονικά ένας οργανισμός με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, συνδυάζοντας πάντοτε την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη με την προσφορά προς την κοινωνικό σύνολο. Ο αείμνηστος Ευαγόρας Λανίτης έλεγε ότι: «Όταν κάνουμε μια δουλειά, πρώτα σκεφτόμαστε το καλό του τόπου και κατόπιν το δικό μας. Διότι, αν ο τόπος μας πάει μπροστά, θα πάμε και εμείς μπροστά…».

Ιδιαίτερη μνεία θα μπορούσε να γίνει στην ανέγερση του Λανιτείου Γυμνασίου, τη χρηματοδότηση της βιβλιοθήκης του, όπως και την ανέγερση του Λανιτείου Σταδίου στη Λεμεσό, σαν αποτέλεσμα των δωρεών της οικογένειας Λανίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Ευαγόρας Λανίτης υπήρξε, μαζί με άλλους επιφανείς επιχειρηματίες, από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης και θεσμοθέτησης του θεσμού του Ραδιομαραθωνίου.

Στον τομέα της υγείας το 2011 ανεγέρθηκε και εξοπλίστηκε, με δωρεά της οικογένειας Λανίτη, το Ευαγόρειο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου στη Λεμεσό.

Για τον πολιτισμό το Ίδρυμα έχει διοργανώσει σειρά σημαντικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις κ.ά., σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης και το Μουσείο Καλών Τεχνών Petit Palais του Παρισιού, καθώς και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά..

Πρόσφατες δράσεις ΕΚΕ

Το ετήσιο σχέδιο δράσης του Ιδρύματος για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του Ομίλου Λανίτη συμφωνείται στις αρχές κάθε έτους, από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος. Οι κύριες δράσεις του Ιδρύματος την τελευταία διετία (2020 - 2021) ήταν οι ακόλουθες:

Υγεία: Στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, μέσω της χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο Ευαγόρειο Ανακουφιστικό Κέντρο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Το Ίδρυμα προχώρησε επίσης στην αγορά και παραχώρηση ιατρικού και παραϊατρικού εξοπλισμού, συμβάλλοντας στις προσπάθειες του Ευαγόρειου στα δύσκολα αρχικά στάδια της πανδημίας, ενώ κάθε χρόνο στηρίζει και συνεισφέρει στις προσπάθειες του «Ραδιομαραθώνιου».
Πολιτισμός/ Εκπαίδευση: Τα τελευταία χρόνια το Ίδρυμα στηρίζει τη διοργάνωση του Ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού και παράλληλα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των οργανωμένων φορέων και επιχειρήσεων, συγκαταλέγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στους χορηγούς για το ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνική

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση