ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:25
 

Συνάντηση Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης με Ηροδότου

Στο επίκεντρο τέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια όταν προσεγγίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να ζητήσουν δάνεια για αγορά κατοικίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ανάπτυξης γης, τέθηκαν επί τάπητος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, ήταν ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια όταν προσεγγίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να ζητήσουν δάνεια για αγορά κατοικίας και κυρίως για τις ψηλές εγγυήσεις που απαιτούνται. Αναφορά έγινε επίσης στην τάση που επικρατεί για εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων και πώς αυτή αναμένετε να επηρεάσει θετικά την αγορά ακινήτων.

Στη συζήτηση τέθηκε ακόμη το θέμα της δέουσας επιμέλειας (due diligence) σε σχέση με το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες κατά τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων αγοραστών από το εξωτερικό, επικαλούνται την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για να προβαίνουν σε έλεγχο επικινδυνότητας του αγοραστή (risk assessment) που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι εξαντλητικός και χρονοβόρος για τους επενδυτές. Επίσης οι τράπεζες εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες μεταξύ τους και ακόμη και εντός του ίδιου ιδρύματος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιείται στη βάση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά εναπόκειται στο κάθε τραπεζικό ίδρυμα με ποιο τρόπο θα τις εφαρμόσει έτσι ώστε να τους παρέχει ικανοποιητικά στοιχεία για να γίνει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Διοικητή της ΚΤΚ, συζήτησαν τόσο θέματα που αφορούν τον κλάδο των ακινήτων, όσο και της ευρύτερης οικονομία, σημειώνοντας πως συμφώνησαν για την τεράστια συμβολή του τομέα της κτηματαγοράς στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X