ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Tesla: «Δημοσκόπηση» για πώληση μετοχών από τον Ελον Μασκ

Υπέρ της πώλησης από τον Ελον Μασκ του 10% των μετοχών του στην Tesla τάχθηκε το 57,9% χρηστών του Twitter που απάντησαν σε σχετικό ερώτημα του ιδίου

Kathimerini.gr

Αν κάποιος διερωτάται ποιος είναι ο λόγος για αυτή την περιβόητη δημοσκόπηση, που διεξήγαγε το Σαββατοκύριακο στο κοινωνικό δίκτυο twitter ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Τesla, Ελον Μασκ, ίσως η απάντηση να έχει να κάνει με τους οφειλόμενους φόρους του. Ο εκκεντρικός μεγιστάνας και δισεκατομμυριούχος έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο για να δηλώσει με άκομψο τρόπο σημαντικά πράγματα για την εταιρεία του, προκαλώντας τις Αρχές, ή απλώς για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον όσων τον ακολουθούν. Στην τωρινή περίσταση ζήτησε από τα 62,7 εκατομμύρια των ακολούθων του στο twitter την άποψή τους για το εάν πρέπει να πουλήσει 10% από τις μετοχές της Tesla. Στην πλειονότητά τους του απάντησαν καταφατικά – αλλά, ακόμα και αρνητικά να του απαντούσαν, ο Ελον Μασκ θα κληθεί να πληρώσει φόρους 15 δισ. δολαρίων και πλέον τους προσεχείς μήνες επί των οψιόν που κατέχει. Οπότε, για να τους καλύψει, θα πουλήσει τμήμα του μεριδίου του στην Τesla. Μάλιστα επισήμανε, προτείνοντας τη δημοσκόπηση αυτή, ότι «πολλά λέγονται τελευταία ότι τα μη υλοποιηθέντα κέρδη χρησιμοποιούνται ως εργαλείο φοροαποφυγής, οπότε προτείνω να πουληθεί το 10% των μετοχών μου της Τesla».

Μάλιστα ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος δημιούργησε μια βιομηχανία η οποία κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είχε διευκρινίσει ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της δημοσκόπησης, εκείνος θα το ακολουθούσε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 58% όσων ανταποκρίθηκαν τάχθηκαν υπέρ της πώλησης και 42% κατά. Ο Ελον Μασκ έλαβε οψιόν της εταιρείας του το 2012, αποτελώντας μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος απολαβών του. Ο ίδιος δεν λαμβάνει μισθό ή μπόνους υπό τη μορφή ρευστού, οπότε ο αμύθητος πλούτος του προέρχεται από τις οψιόν αυτές και την άνοδο της τιμής της μετοχής της Tesla, η οποία, σημειωτέον, λόγω αυτής της κίνησής του στο twitter υποχώρησε χθες 3%. Οπως σχετικά αναφέρει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC, το 2012 είχε λάβει 22,8 εκατομμύρια μετοχές στα 6,24 δολάρια εκάστη, όταν την Παρασκευή είχε κλείσει στα 1.222,09 δολάρια, όπερ σημαίνει ότι τα κέρδη του από το σύνολο των μετοχών είναι περίπου 28 δισ. δολάρια. Επιπροσθέτως, η καλιφορνέζικη εταιρεία προσφάτως αποκάλυψε ότι, κάνοντας χρήση των μετοχών ως εγγύηση, ο Ελον Μασκ είχε λάβει δάνεια. Με την επικείμενη πώληση μέρους του μεριδίου του στην Tesla, ίσως επιδιώκει να αποπληρώσει και μέρος αυτών των υποχρεώσεών του. Σε αναφορά της εταιρείας για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αναφέρεται ότι, «εάν η τιμή της μετοχής πρόκειται να υποχωρήσει, τότε ο κ. Μασκ θα εξαναγκαστεί από ένα ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα να πουλήσει μετοχές της Τesla για να καλύψει οφειλές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση