ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέσσερις οι μνηστήρες, δύο τα φαβορί για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Eπικρατέστεροι φέρονται ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fosum και το ελληνοαμερικανικό σχήμα Exin-Calamos

Kathimerini.gr

Σε διεκδίκηση μεταξύ δύο μονομάχων εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την εξαγορά της οποίας κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές, από τρεις κινεζικούς ομίλους (Fosun, Gongbao και Wintime) και το ελληνοαμερικανικό σχήμα αποτελούμενο από το Exin Group και Τζον Κάλαμος. Μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων επικρατέστεροι φέρονται ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fosum και το ελληνοαμερικανικό σχήμα Exin-Calamos. Το νήμα θα κόψει εκείνος που θα προσφέρει το υψηλότερο τίμημα για το 75% τουλάχιστον της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, χωρίς να αποκλείεται το ποσοστό πώλησης να φτάσει και το 100%, εάν το συνολικό προσφερόμενο τίμημα, δηλαδή η πώληση και του υπολοίπου 25%, κριθεί ότι αντισταθμίζει την απώλεια από τον μηδενισμό της συμμετοχής για τον μέτοχο, δηλαδή τον όμιλο της ΕΤΕ.

Πηγές από τον όμιλο δεν αποκλείουν οι ανακοινώσεις για τον «προτιμητέο επενδυτή» να γίνουν ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, θέλοντας να τονίσουν την αποφασιστικότητα της διοίκησης για ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ηδη από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το τίμημα θα είναι υψηλό και αφήνεται να εννοηθεί ότι θα είναι μεταξύ 700 και 850 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ποσοστό πώλησης. Πηγές της αγοράς χαρακτηρίζουν το φημολογούμενο τίμημα ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τα μεγέθη της εταιρείας, αλλά και του κλάδου και το ζητούμενο είναι ποιος από τους δύο διεκδικητές είναι σε θέση να διαθέσει κεφάλαια ανάλογου ύψους, αλλά και να μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας για την τελική επικράτησή του. Η πώληση συνοδεύεται με 15ετή συμφωνία συνεργασίας για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου της Εθνικής τράπεζες.

Εκτιμήσεις της αγοράς θεωρούν ότι το προβάδισμα σε μια τέτοια διεκδίκηση έχει ο κινεζικός όμιλος Fosun με 180 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια στον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος δύο χρόνια περίπου πριν διέθεσε περί το 1 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Πορτογαλία. Η περίπτωση προσιδιάζει με αυτήν της Εθνικής, αφού επρόκειτο για ιδιωτικοποίηση στο πλαίσιο της απομόχλευσης μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων από τον τραπεζικό όμιλο Caixa Seguros, που είχε λάβει επίσης κρατική ενίσχυση.

Παρά τα μεγέθη του κινεζικού ομίλου, η ασφαλιστική αγορά δεν φαίνεται να υποτιμά τη δυναμική του ελληνοαμερικανικού σχήματος, που, αν και διαθέτει πολύ λιγότερα υπό διαχείριση κεφάλαια (20 δισ. ευρώ περίπου), εμφανίζεται ως υπολογίσιμος αντίπαλος στην όλη διαδικασία. Ως πλεονέκτημα κομίζει την ταυτότητα του ελληνοαμερικανού στοιχείου και την αποφασιστικότητά του να αντιπαρατεθεί με τη Fosun με υψηλές μάλιστα αξιώσεις. Εκτός από τον ισχυρό Ελληνοαμερικανό κ. Τζον Κάλαμος, η κοινοπραξία εκπροσωπείται από τον κ. Μάθιου Φέρφιλντ, που πρόσφατα μέσω της Exin απέκτησε ποσοστό της AIG στην Ελλάδα. Ο τελευταίος υπήρξε μεταξύ άλλων μέτοχος ασφαλιστικών εταιρειών όπως η ANV Holdings BV και η AcNoVer S.L. με έδρα την Ολλανδία και την Ισπανία.

Ο ρόλος της ΤτΕ

Οι επόπτες και δη η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τον ασφαλιστικό κλάδο, την EIOPA, και τον εποπτικό μηχανισμό για τον τραπεζικό τομέα, τον SSM, θα έχουν καθοριστικό λόγο στην έκβαση της υπόθεσης, στον βαθμό που η δραστηριοποίηση της Fosun στην Πορτογαλία και οι επενδυτικές της επιλογές υπέρ κινεζικών assets φημολογείται ότι έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια. Πηγές της αγοράς σχολιάζουν, ωστόσο, ότι η δυσαρέσκεια αυτή δεν είναι ικανή, αλλά ούτε και στοχεύει να ανακόψει την επεκτατική πολιτική του κινεζικού παράγοντα, που έχει βάλει ισχυρό πόδι στην πορτογαλική αγορά με εξαγορές εταιρειών στον ενεργειακό τομέα, όπως η Energias de Portugal και η Redes Energéticas de Portugal. Στην Ελλάδα, εκτός από την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία έχει και ο όμιλος Fosun, που δραστηριοποιείται ήδη ως μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού ως εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης Folli Follie και ως μέτοχος τoυ τουριστικού ομίλου Club Med.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X