ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ρώσος που τα «βάζει» με τις επιλογές του Ερντογάν

Μέτωπο με τη διοικητική ηγεσία του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Τουρκίας, έχει ανοίξει ο δισεκατομμυριούχος Mikhail Fridman

Money Review

Μέτωπο με τη διοικητική ηγεσία της Turkcell, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Τουρκίας, έχει ανοίξει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Mikhail Fridman, ο οποίος ελέγχει το 18% των μετοχών της εταιρείας.

Με ανακοίνωση του, o μεγιστάνας από τη Μόσχα (έχει και την ισραηλινή υπηκοότητα) ζητάει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει τις ενέργειες της διοίκησης.

Κατά τον ίδιο, εξάλλου, το σημερινό διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί ούτε να φέρει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους, ούτε να οδηγήσει την Turkcell στην κορυφή της αγοράς.

Αυτή την στιγμή, ο Fridman -μέσω του fund LetterOne- αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο μέτοχο της εταιρείας, η οποία έχει ως βασικό μέτοχο (26,2%) το κρατικό ταμείο πλούτου της γειτονικής χώρας.

«Οι επενδυτές έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της Turkcell. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το διοικητικό καθεστώς και πιστεύουμε ότι η διοίκηση δεν έχει τις απαιτούμενες ικανότητες και εμπειρίες» τονίζει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

Το τουρκικό ταμείο πλούτου, του οποίου πρόεδρος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέστη βασικός μέτοχος της Turkcell μόλις πέρυσι, δίνοντας ένα τέλος στον 15ετή πόλεμο για τον έλεγχο της εταιρείας.

Μία από τις πρώτες κινήσεις της ήταν να «επιβάλλει» και να εγκρίνει το σημερινό διοικητικό σχήμα.

Μέχρι το 2020 ο τουρκικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος ελεγχόταν εν μέρει (47,1%) από τη σουηδική εταιρεία Telia Co, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρήσει από την τουρκική αγορά.

Πέρυσι, η εταιρεία είχε έσοδα 29,1 δισ. τουρκικών λιρών, ένα ποσό αυξημένο κατά 15,8% σε σχέση με το 2019, με τα καθαρά κέρδη να καθορίζονται σε 4,2 δισ. τουρκικές λίρες, σημειώνοντας άνοδο κατά 30,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα ίδρυσε το κρατικό ταμείου πλούτου του 2016, προκειμένου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε εταιρείες, οι οποίοι θεωρούνται «πολύ μεγάλες για τον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του, ο Fridman, σύμφωνα με το Forbes, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, καθώς διαθέτει περιουσία άνω των 16,5 δισ. δολαρίων. Δραστηριοποιείται στον τομέα των τραπεζών και των επενδύσεων, μέσω της Alfa Group, την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 1991.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση