ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή κοινότητα στη Λευκωσία

Στόχος η μείωση των ενεργειακών δαπανών – Διαδικασίες για εξασφάλιση και ευρωπαϊκών κονδυλίων

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Έγινε το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία προς τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας στη Λευκωσία. Ο Δήμος Λευκωσίας, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών δαπανών της πρωτεύουσας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, προχωρά σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, από τα οποία θα επωφεληθούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο Δήμος Λευκωσίας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε δημότες, τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οργανισμούς ή άλλους φορείς, που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου για να τεθούν κάτω από αυτή την ενεργειακή ομπρέλα η οποία βρίσκεται στα σκαριά. Σήμερα, που οι ανάγκες για φθηνότερο ρεύμα τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις είναι αυξημένες, ο Δήμος Λευκωσίας επιδιώκει να λειτουργεί ταυτόχρονα ως παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας (prosumer) μειώνοντας το κόστος και ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το όλο εγχείρημα για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας στην πρωτεύουσα θα περιλαμβάνει τη θερμομόνωση των στεγών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων. Στη λίστα των δικαιούχων για να συμμετέχουν στην ενεργειακή αυτή κοινότητα που στήνεται στη Λευκωσία συμπεριλαμβάνονται πολίτες και επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους, καθώς προνοείται όπως γίνει χρήση διάφορων χώρων στάθμευσης της Λευκωσίας για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία θα αντλούν πράσινη ενέργεια για τους συμμετέχοντες στην εν λόγω κοινότητα. Μάλιστα, γίνονται σκέψεις από τους αρμόδιους φορείς όπως στα πλαίσια της υλοποίησης και λειτουργίας της ενεργειακής κοινότητας στη Λευκωσία να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των εκθεσιακών περιπτέρων που θα παραμείνουν στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τη στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής, με στόχο να προωθηθεί η καινοτομία και η εκπαίδευση δημιουργώντας παράλληλα και ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Παράλληλα, πληροφορίες της «Κ» σημειώνουν ότι οι τοπικές αρχές προσανατολίζονται στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου εντός της Λευκωσίας προκειμένου να το εντάξουν στις πηγές από τις οποίες θα αντλεί μη συμβατική ενέργεια η πρωτεύουσα. Όπως πληροφορούμαστε, το κονδύλι για την κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λευκωσία θα προκύψει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό European City Facility (EUCF) ο οποίος υποστηρίζει έργα αειφορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προσφέρει τη δυνατότητα εξασφάλισης επιχορήγησης, ώστε μία τοπική αρχή να μπορέσει να εξασφαλίσει τεχνική βοήθεια για να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα αειφόρο επενδυτικό σχέδιο. Το κονδύλι από το EUCF ανέρχεται στις €60.000. Ο Δήμος, εξάλλου, βρίσκεται στη διαδικασία εξασφάλισης και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να διοχετευτούν για τη δημιουργία της προτεινόμενης ενεργειακής κοινότητας, ενώ θα χρησιμοποιήσει και ίδιους πόρους.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Δήμος Λευκωσίας ενημέρωσε και τους άλλους δήμους της μείζονος Λευκωσίας προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Το κάλεσμα

Όπως τονίζει ο Δήμος Λευκωσίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να παράγουν και να καταναλώνουν από κοινού καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, να μειώσουν το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις ή άλλες δραστηριότητές τους, να περιορίσουν την εξάρτηση από το υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτρισμού και να συνδιαμορφώσουν το ενεργειακό τους μέλλον μέσα από έναν συμμετοχικό και δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνεται σε δημότες του Δήμου Λευκωσίας, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (όπως καταστήματα, επαγγελματικά γραφεία, αποθήκες, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κ.ά.), οργανισμούς και φορείς (ΝΠΔΔ, σωματεία, ιδρύματα, ενώσεις, ομοσπονδίες) αλλά και άλλους δήμους, κοινότητες ή συμπλέγματα κοινοτήτων.

Η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας γίνεται στο πλαίσιο των διατάξεων του εθνικού νομοθετικού πλαισίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όπως καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Απόφαση ΡΑΕΚ Αρ. 04/2024.

Τα χρονοδιαγράμματα

Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους ηλεκτρονικά μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουλίου και ακολούθως ο δήμος έχει προγραμματίσει περί τα μέσα του Αυγούστου ενημερωτική συνάντηση με τους ενδιαφερομένους.

Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς των τοπικών αρχών η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας έχει χρονικό ορίζοντα τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τα οφέλη

Οι ενεργειακές κοινότητες παρέχουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε ατομικό, τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, συμβάλλουν στη μείωση ή και εξάλειψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες, προσφέρουν χαμηλότερους λογαριασμούς για τις τοπικές αρχές και ελαφρύνουν το ενεργειακό βάρος για ευάλωτα νοικοκυριά. Μέσω της συλλογικής συμμετοχής ενδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή και καλλιεργείται αίσθημα ευθύνης και ενεργής συμμετοχής στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

Στο περιβαλλοντικό επίπεδο, η λειτουργία των κοινοτήτων βασίζεται στη χρήση ΑΠΕ, όπως η ηλιακή και η αιολική, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η στροφή αυτή μειώνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Η Τηλλυρία

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πράσινη κοινότητα που προωθείται και θα αποτελέσει πρότυπο και για τις επόμενες είναι αυτή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, όπου όπως είχε γράψει η «Κ», σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2026. Αναφορικά με το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί τόσο από κατοίκους όσο και από επιχειρήσεις, τα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής, τα σχολεία της περιοχής, τα νοσοκομεία, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ανήλθε στο 70%. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρον επέδειξαν 60 νοικοκυριά και 12 επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση