ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε καραντίνα βάζει ο ιός τη διεθνή οικονομία

Ο ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι αποτελεί και επίσημα μεγάλο κίνδυνο για ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια οικονομία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αρχικά ο κορωνοϊός, που ξέσπασε στην πόλη της Κίνας Γιουχάν, αντιμετωπίστηκε «στενά» και επιπόλαια από το παγκόσμιο επιχειρείν, αφού θεώρησε πως θα γίνει κατορθωτό να περιοριστεί μόνο εντός της Κίνας. Δύο μήνες αργότερα, όμως, βλέπουμε πως ο ιός «ξεπήδησε» από την –τεράστια ομολογουμένως- Κίνα, με κρούσματα πλέον και θανάτους σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιράν, αλλά σε Γαλλία και Ιταλία.

Ο περιορισμός του ιού –εκ του αποτελέσματος- απέτυχε. Απότοκο αυτού, εκτός από την υγεία των πολιτών που απειλείται φυσικά, έχει επηρεαστεί το παγκόσμιο επιχειρείν ποικιλοτρόπως και πλέον ενώ τα σενάρια μέχρι πρότινος έδειχναν πως ένας ιός δεν μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή οικονομία, τελικά φάνηκε ότι μπορεί. Πόσω μάλλον και οικονομίες που είναι μικρότερες από τις οικονομίες της Κίνας, της Αμερικής, της Ιαπωνίας, όπως της Κύπρου που πάντα αναφέραμε πως είναι ευάλωτη από εξωγενείς παράγοντες. Μπορεί η θωράκιση της κυπριακής οικονομίας να είναι πραγματική μετά και τα γεγονότα του 2013 με τα βήματα που έχουν γίνει να είναι αλματώδη, ωστόσο ο τουρισμός για παράδειγμα που είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» της, μπορεί να πληγεί. Άρα και η ανάπτυξη της Κύπρου.

Ο αμερικανικός Οίκος Moody’s στο τελευταίο οικονομικό του δελτίο, σημείωσε τα εξής: «Η επιδημία του κορωνοϊού διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού εντός της Κίνας, οι οποίες όμως περιορίζουν και τις εξαγωγές προς τα λιμάνια των ΗΠΑ. Εντός της Κίνας, το ξέσπασμα έχει προκαλέσει εκτεταμένα κλεισίματα εργοστασίων, περιορισμένες κινήσεις αγαθών και οδήγησε μεταφορείς να ακυρώσουν περισσότερα από 80 δρομολόγια μέσω κινεζικών λιμανιών που ήταν προγραμματισμένα για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Εάν η επιδημία παραμείνει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη και η διαταραχή αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη, όπως αναμένουμε ότι θα συμβεί, τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι τελικά διαχειρίσιμα για τα λιμάνια των ΗΠΑ».

Ταυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταφέρει το μέγεθος της ανησυχίας διά στόματος της επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που χαρακτήρισε την επιδημία «την πλέον πιεστική πηγή αβεβαιότητας» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία. Σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, η κ. Γκεοργκίεβα σημείωσε πως τον Ιανουάριο το Ταμείο δεν προέβλεπε τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά τώρα «η επιδημία απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που ήδη δεχόταν πιέσεις από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και το Brexit».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρει πως «ο αντίκτυπος θα μεγιστοποιηθεί σε περίπτωση που διακοπεί η προσφορά στην παγκόσμια αλυσίδα και πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών αν επεκταθεί η επιδημία εκτός Κίνας». Μιλώντας ωστόσο από το βήμα του G20, παρουσίασε έτοιμο το ΔΝΤ να στηρίξει όσες χώρες πληγούν και ιδιαιτέρως τις φτωχότερες, παρέχοντας εγγυήσεις αλλά και διαγραφές χρέους. Για την οικονομία της Κίνας δε, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα ανακάμψει αν ανακληθούν σύντομα τα μέτρα που διακόπτουν την οικονομική δραστηριότητα. Προέβλεψε ωστόσο πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα επιβραδυνθεί ραγδαία για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Υπ. Οικονομικών: Θα αυξηθούν οι επιπτώσεις αν εξελιχθεί σε πανδημία

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για το φλέγον ζήτημα του κορωνοϊού και για τις οικονομικές του επιπτώσεις παρά το ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα του στην Κύπρο, ανέφερε πως οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό ήταν θέμα το οποίο συζητήθηκε και στο προηγούμενο ECOFIN. Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αποτελεί και επίσημα ένα από τους μεγάλους κινδύνους (downside risks) για την ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «οι επιπτώσεις σίγουρα υπάρχουν και η πιθανότητα είναι ότι θα αυξηθούν, αλλά το εύρος δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί στο παρόν στάδιο, λόγω του ότι δεν είναι ακόμη πιθανόν να προβλεφθεί το μέγεθος της εξάπλωσης και η διάρκεια του ιού». Στη συνέχεια εξήγησε στην «Κ» πως «ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ήδη βλέπουμε να παρατηρείται έλλειψη πρώτων υλών για τις βιομηχανίες στην Ευρώπη. Επιπτώσεις υπάρχουν και αυξάνονται και στον τουρισμό, στις μεταφορές, και στις χρηματαγορές, καθώς ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η εξάπλωση του υιού εκτός Κίνας». Τέλος, σημείωσε ότι «ο κίνδυνος για εν δυνάμει οικονομική κρίση λόγω του ιού δεν είναι αμελητέος, αν η επιδημία εξελιχτεί σε πανδημία, και οι επόμενες εβδομάδες να είναι καθοριστικές».

Τα της Κύπρου

Όσον αφορά στα επιχειρηματικά κωλύματα που παρουσιάστηκαν και είχε αναδείξει η «Κ», συνεχίζουν να υφίστανται στον ίδιο ή και χειρότερο βαθμό. Ο λόγος για καθυστερήσεις σε φορτία, μεταφορές και εξαρτήματα τα οποία έρχονται από Κίνα, εισαγωγές που βάσει των δεδομένων του 2019, φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Κύπρος εισάγει κυρίως πρώτες ύλες, εξαρτήματα, αναλώσιμα, προϊόντα τεχνολογίας και προϊόντα σχετικά με τον νοσοκομειακό τομέα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου, είχε αναφέρει πως είχαν αρχίσει να μεταφέρονται,και προφορικά και από συναντήσεις, κάποιες πληροφορίες από μέλη του Συνδέσμου για καθυστερήσεις προϊόντων που δεν ανέμεναν την προηγούμενη εβδομάδα, από Κίνα. Είχε σημειώσει και αυτός από πλευράς του πως εάν σταματήσει η εξάπλωση του ιού τότε δεν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω για την οικονομία και τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, αλλά αν επεκταθεί, τότε θα πρέπει να ζυγιστούν ξανά τα δεδομένα. Στο ίδιο ύφος είχε κινηθεί και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής. Ο κ. Τσιακκής είχε σημειώσει πως αρχίζουν να παρουσιάζονται οι πρώτες ενοχλήσεις από τον κορωνοϊό, αφού συγκεκριμένα αποθέματα προϊόντων μειώνονται στην Κύπρο. Προς το παρόν είχε υπογραμμίσει ότι αν και οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν είναι σε δύσκολη κατάσταση, στην περίπτωση που συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Νοσούν οι χρηματαγορές

Μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων του νέου κορωνοιού στην Ιταλία και την ύπαρξη πλέον κρουσμάτων σε 30 χώρες, οι επενδυτές είδαν τον ιό υπό το πρίσμα του ενδεχόμενου πανδημίας. Την Τρίτη, όπως μετέδωσαν όλα τα διεθνή μέσα, οδήγησαν σε απώλειες από 3% ώς 5,4% όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ίδιους να δηλώνουν πως από εδώ και πέρα οι επενδυτές θα είναι πολύ ευαίσθητοι στα τεκταινόμενα. Μέχρι και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις, παρά το ότι όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού στην χώρα. Υπό την σκιά των αναταράξεων από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 65,51 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,76%. Με ζημιές έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει σωρευτικές απώλειες 3,65% σε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση