ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζει τo κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας

Η Κίνα απειλεί την ηγεμονία του δολαρίου

Kathimerini.gr

Η ταχύτατη ανάκαμψη της Κίνας μετά την επέλαση του Covid-19, που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο έδαφός της, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα στη Δύση, όπου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να κρατούν παγωμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας.

Η αντίθεση αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά συναλλάγματος σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. H απόκλιση ανάμεσα στην επίδοση του κινεζικού γουάν και του αμερικανικού δολαρίου ανοίγει συνεχώς, με αποτέλεσμα να απειλείται η απόλυτη ηγεμονία, που επί δεκαετίες απολαμβάνει το δεύτερο.

Επί χρόνια οι αναλυτές προειδοποιούν για την «πτώση» του δολαρίου από το θρόνο του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο. Ωστόσο οι Κασσάνδρες έως τώρα διαψεύδονταν. Αυτή τη φορά, όμως, ακόμη και αναλυτές που πίστευαν στην παντοδυναμία του, βλέπουν σοβαρές απειλές για το ρόλο του. Το αμερικανικό δολάριο λειτουργούσε πάντα τόσο ως κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο και ως η πρώτη επιλογή καταφυγίου των επενδυτών σε περιόδους κρίσεις. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχει κανέναν από τους δύο αυτούς ρόλους.

«Το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται από τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου βρισκόταν επί 500 χρόνια, προς τον Ειρηνικό» τονίζει στο Bloomberg o Μαρκ Τσάντλερ, επικεφαλής στρατηγικής στη Bannockburn Global Forex. «Οι αγορές συναλλάγματος θα αρχίσουν να αντανακλούν αυτή τη μετατόπιση» προσθέτει.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg «είναι κάπως ειρωνικό που ο πρόεδρος Τραμπ επεδίωκε ένα πιο αδύναμο δολάριο». Αυτό βεβαίως είχε να κάνει με το γεγονός ότι το Πεκίνο κρατούσε υποτιμημένο το δικό του νόμισμα για να δώσει ώθηση στις εξαγωγές του που τροφοδοτούσαν επί δεκαετίες ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο μάλλον κανείς δεν περίμενε η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος να έρθει σε τέτοιο βαθμό και τόσο απότομα.

Η Κίνα τώρα όχι μόνο θα οδηγήσει την μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά όπως προβλέπει το CEBR, θα υποσκελίσει τις ΗΠΑ ως κορυφαία οικονομία του πλανήτη το 2028, πέντε χρόνια ταχύτερα από ο,τι υπολογιζόταν.

Το 2021 οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπυχθούν με ρυθμούς 3,9%, ενώ το κινεζικό ΑΕΠ προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 8%.

Πηγή: moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X