ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανατιμήσεις: Ο πόλεμος της αντλίας στην Ε.Ε.

Διπλωματικές κινήσεις και μέτρα από Παρίσι και Βερολίνο για τη στήριξη νοικοκυριών έναντι των επιπτώσεων του πολέμου

Kathimerini.gr

Μετά το σοκ της ρωσικής εισβολής, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εμφανίζεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία, εκδηλώνοντας τη στάση αυτή με μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις αλλά και νέα έξαρση της κουλτούρας υποδοχής προσφύγων που είχε ατονήσει μετά το 2015.

Οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, με επικεφαλής τον Εμανουέλ Μακρόν, ευνοούνται μεν από τη λαϊκή συσπείρωση που δημιουργεί η δεδομένη ανασφάλεια και ανησυχία, καλούνται όμως να πάρουν τολμηρά μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων από την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τις συνέπειες του πληθωρισμού στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Οι διπλωματικές προσπάθειες του Μακρόν, ο οποίος εμφανίστηκε σε φωτογραφία αξύριστος με φούτερ των αλεξιπτωτιστών, στο Ουκρανικό, ενισχύουν την εικόνα του ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα και στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Παράλληλα, η χώρα του είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που πήραν μέτρα κατά της ακρίβειας. Από το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε καθολικό πρόγραμμα «επιστροφής» 15 σεντς ανά λίτρο καυσίμου, που θα πιστώνεται αμέσως στον πελάτη την ώρα της πληρωμής με την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα στο πρατήριο.

Τα καύσιμα είναι ο πρώτος τομέας που είδε ανατιμήσεις. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε «επιστροφή» 15 σεντς ανά λίτρο, ενώ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξετάζει άμεση έκπτωση.

Το κόστος του μέτρου για το κράτος εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Παρισιού έχει ήδη εφαρμόσει διατίμηση στην τιμή του φυσικού αερίου, έχει ορίσει πλαφόν 4% στην αύξηση του ρεύματος και εξασφαλίζει μειωμένα τιμολόγια σε 38 εκατομμύρια χαμηλόμισθους πολίτες.

Νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στα καύσιμα αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ. «Επεξεργάζομαι, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, σειρά μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν συστηματικά το αυτοκίνητό τους. Θα δημιουργήσουμε αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται για όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη, κάθε φορά που οι τιμές των καυσίμων θα εκτοξεύονται. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιασθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, εγκαίρως για τις θερινές άδειες», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Πρόσθετο χρέος

Στη Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε Βερολίνο και Αμβούργο αυτό το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εξετάζει και αυτός τη θέσπιση μιας άμεσης έκπτωσης στα καύσιμα που θα συμπιέσει την τιμή ανά λίτρο κάτω από τα δύο ευρώ.

Το πρόβλημα είναι πως ο Λίντνερ προέβη στην εξαγγελία ερήμην των υπολοίπων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, γεγονός που εκνεύρισε τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Πράσινο αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Λίντνερ φέρεται ότι ενέταξε στον φετινό σχεδιασμό πρόσθετο χρέος 200 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι νέες αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου ύψους 100 δισ. ευρώ. Χθες το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει 35 F-35, μια απόφαση που είναι πιθανό να ενοχλήσει το Παρίσι, καθώς υπονομεύει το σχέδιο ανάπτυξης κοινού μαχητικού αεροσκάφους που επρόκειτο να είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση