ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεπίσημες συζητήσεις για αναθεώρηση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο Κώστας Μαυρίδης αναφέρθηκε στα σημεία που ο ίδιος θα προωθήσει για βελτίωση του

ΚΥΠΕ

Διεξάγονται ανεπίσημες συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για αναθεώρηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στα σημεία που ο ίδιος θα προωθήσει για βελτίωση του.

Ο κ. Μαυρίδης ήταν ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών της Ευρωβουλής για την πολιτική ομάδα του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν για τον Μηχανισμό.

«Για πρώτη φορά η ΕΕ η ίδια συλλογικά δανείστηκε ένα μεγάλο ποσό το οποίο διένειμε στα κράτη μέλη, μέρος του οποίου υπό τη μορφή επιδότησης και το υπόλοιπο υπό τη μορφή δανεισμού», ανέφερε στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι «ήταν επίτευγμα». Ο ίδιος νοιώθει ιδιαίτερα περήφανος γιατί συνέβαλε και αυτός σε αυτή την πολύμηνη διαδικασία μέχρι να υπάρξει κατάληξη.

Ωστόσο, όπως ανέφερε «η πανδημία συνεχίζεται και συνεχίζονται και οι αρνητικές επιπτώσεις», προσθέτοντας ότι το ερώτημα που τίθεται αν θα παραμείνουμε άπραγοι ή αν θα ενεργήσουμε έγκαιρα.

Ένα ζήτημα, είπε, «είναι να ξεκινήσουμε γρήγορα τη διαδικασία αναπροσαρμογής ή αναθεώρησης του μηχανισμού».

Σε ερώτηση αν γίνεται κάτι τώρα απάντησε ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις». Διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε μια επίσημη διαδικασία, αλλά τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, ανεπίσημα, το συζητάμε».

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης τα θέματα που θα προωθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν να κάνουν με ποσοτικούς δείκτες για τους κοινωνικούς στόχους, κάτι που δεν επιτεύχθηκε την πρώτη φορά παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν.

«Θα θέλαμε να υπάρχουν κάποιοι ποσοτικοί δείκτες για τα κοινωνικά ζητήματα. Να μεταφράζεται σε πρακτικούς όρους», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, τίθεται θέμα προσβασιμότητας στο μηχανισμό, κάτι που αφορά πολλά κράτη μέλη και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη «υπάρχει μια εμπειρική διαπίστωση ότι οι μεγάλοι οργανισμοί είναι πιο εύκολο να αντλήσουν πόρους, γι αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν την ευθύνη να διαμορφώσουν το εθνικό τους σχέδιο με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η προσβασιμότητα να είναι ισότιμη».

Πρακτικά, εξήγησε, «να μπορεί και ένας μικροπαραγωγός, ένας βιοτέχνης να έχει πρόσβαση».

Πρόκειται για ζήτημα που ο ίδιος θα θέσει ξανά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για αναθεώρηση του Μηχανισμού.

Ο Ευρωβουλευτής Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ευελιξίας που παραχωρήθηκε στα κράτη μέλη μέχρι το τέλος του 2022 για μη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που εντάσσονται στο πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης για θέματα υγείας.

Πρόσθεσε ότι από την στιγμή που πανδημία συνεχίζεται και δεν φαίνεται ότι το πρόβλημα λύνεται θα πρέπει να παραταθεί και αυτή η ευελιξία που δόθηκε στα κράτη μέλη.

«Είναι καλό τα κράτη μέλη που έχουν σοβαρά επιδημιολογικά προβλήματα να γνωρίζουν ότι θα δοθεί μια ευελιξία η οποία θα είναι θεσμοθετημένη», εξήγησε.

Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε, «είμαστε αποφασισμένοι να το συζητήσουμε σε επίπεδο Ολομέλειας». Όμως, πρόσθεσε, «θα θέλαμε να υπάρχει εκ των προτέρων μια πρόταση της Κομισιόν», σημειώνοντας ότι για το ζήτημα γίνονται διαβουλεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  ΥΠΟΙΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X