ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:44
 

Ανοικτός ο δρόμος προς την ηγεσία του ΔΝΤ για την Γκεοργκίεβα

Το εκτελεστικό συμβούλιο διευθυντών του ΔΝΤ κατάργησε παλιό κανονισμό

Newsroom Κ, Αθήνα

Το ΔΝΤ άνοιξε τον δρόμο για τον διορισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως γενικής διευθύντριάς του, καταργώντας παλαιό εσωτερικό κανονισμό του που προέβλεπε πως ο επικεφαλής του θα πρέπει να έχει ηλικία κάτω των 65 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το εκτελεστικό συμβούλιο των διευθυντών του ΔΝΤ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που προβλέπει την απάλειψη του ορίου ηλικίας, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον διορισμό της 66χρονης Γκεοργκίεβα, νυν διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την τελική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο κυβερνητών του ΔΝΤ πριν από τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του οργανισμού. Η Γκεοργκίεβα προέκυψε ως υποψήφια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούλιο, μετά τις διακρατικές διαπραγματεύσεις για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο άτυπης συμφωνίας, υπήκοος ευρωπαϊκής χώρας αναλαμβάνει ως επικεφαλής του ΔΝΤ και Αμερικανός ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Γκεοργκίεβα επικράτησε του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Ολι Ρεν. Την υποψηφιότητα Γκεοργκίεβα υποστήριξε ιδιαίτερα η γαλλική κυβέρνηση, η οποία πίεσε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον να συναινέσουν στην κατάργηση του ορίου ηλικίας στο ΔΝΤ. Η Γκεοργκίεβα είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2017 και υπηρέτησε ως μεταβατική πρόεδρος του οργανισμού μετά την αναπάντεχη παραίτηση του προέδρου Τζιμ Γιονγκ Κιμ στις αρχές του 2019. Εχει γεννηθεί στη Σόφια και έχει χρηματίσει επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει υπηρετήσει και στον ΟΗΕ.

Το ΔΝΤ διαθέτει ηλικιακό περιορισμό από το 1951, επιλογή ασυνήθιστη για διεθνή οργανισμό. Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη αναφέρει ότι η απάλειψη του ορίου ηλικίας συνάδει με την πολιτική που ακολουθούν άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Την απόφαση για την απάλειψη του ορίου ηλικίας υποστήριξε η συντριπτική πλειονότητα των χωρών, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που επικαλούνται οι Financial Times, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρξε διαφωνία από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ή από τις ΗΠΑ. Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ως υποψήφιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών των Συντηρητικών Τζορτζ Οσμπορν. Ωστόσο, για να έχει πιθανότητες ο Οσμπορν. θα πρέπει να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του από μεγάλες μη ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η τελική ψηφοφορία για την επιλογή του ή της επικεφαλής του ΔΝΤ θα γίνει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:24

Το τραγικό απόφθεγμα

«"...Όπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις ομάδες διέψευσαν την εμπλοκή τους στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο. ...»
Χρίστος  |  09:57

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X