ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξάνονται οι ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο

Παρά την οικονομική κρίση, στην νέα περίοδο, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην τουρκική αγορά ξεκινά νέα ανοδική πορεία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια περίοδο που η Τουρκία στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση οι ανάγκες της για φυσικό αέριο ακολουθούν ανοδική πορεία. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Τουρκία, κατά τους τελευταίους μήνες έχουν ακολουθήσει εντυπωσιακή πορεία.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Τουρκίας έφτασαν σε ύψος-ρεκόρ, στα 7.140.000.000 κυβικά μέτρα κατά το πρώτο εξάμηνο των 2019 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Αγοράς Ενέργειας της Τουρκίας.

Αξιοσημείωτοι αριθμοί

Το μερίδιο του ΥΦΑ στις εισαγωγές φυσικού αερίου ξεπέρασε το 30% για πρώτη φορά κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου από το σύνολο των 23.290.000.000 κυβικών μέτρων των εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα, οι ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο, για εναλλακτικές αγορές και ελκυστικές τιμές είναι πολύ μεγάλες.

Η χώρα έχει εισαγάγει 6.240.000.000 κυβικά μέτρα στο πρώτο μισό των 2018 και 5.520.000.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένο φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 2017.

Αυξημένη ζήτηση παρά την κρίση

Το ποσό των συνολικών εισαγωγών ΥΦΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου αυξήθηκε κατά 14% το 2019, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.Όλα αυτά συμβαίνουν παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η οποία το προηγούμενο διάστημα επηρέασε αρνητικά την ζήτηση για φυσικό αέριο στην τουρκική αγορά. Παρά την κρίση, στην νέα περίοδο, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην τουρκική αγορά ξεκινά νέα ανοδική πορεία. 

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα που μεταδίδουν την σχετική είδηση προσθέτουν την πληροφορία ότι η Τουρκία εισήγαγε 884.000.000 κυβικά μέτρα (MCM) φυσικού αερίου ως ΥΦΑ από τις ΗΠΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, ξεπερνώντας σημαντικά το προηγούμενο έτος και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 463%. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ΥΦΑ από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία μετά την Ισπανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση