ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δείκτης οικονομικού κλίματος:Ξεπέρασε τις 100 μονάδες ύστερα από 15 μήνες

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε τον Μάιο άνοδο 7,6 μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα

ΚΥΠΕ

Πάνω από τις 100 μονάδες, που είναι ο μακροχρόνιος μέσος όρος, ανήλθε το Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο, αντανακλώντας την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο πραγματοποιεί βήματα προς την κανονικότητα.

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε τον Μάιο άνοδο 7,6 μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στις 104.1 μονάδες. Ο ΔΟΣ επιστρέφει πάνω από τις 100 μονάδες έπειτα από 15 μήνες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, ο ΔΟΣ κινείται ανοδικά από τον Μάρτιο 2021, υποδηλώνοντας ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

Η αύξηση του ΔΟΣ τον Μάιο οφείλεται σε ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς.

Στις υπηρεσίες το κλίμα ενισχύθηκε περαιτέρω ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, στο λιανικό εμπόριο η βελτίωση του κλίματος οφείλεται κυρίως στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών αξιολόγησαν λιγότερο αρνητικά τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες για τον αριθμό των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα την καλυτέρευση του κλίματος στον κλάδο.

Η άνοδος του κλίματος στη μεταποίηση προήλθε τόσο από βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης όσο και από πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παραγωγή.

Τον Μάιο το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές δε σημείωσε μεταβολή, αφού οι συνιστώσες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμειναν γύρω στα επίπεδα του Απριλίου.

Οι απαντήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσφατη και μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της Κύπρου και μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές, δεν σημείωσαν ουσιαστικές μεταβολές συγκριτικά με τον Απρίλιο, αναφέρει το ΚΟΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X