
Kathimerini.gr
Ενώ ο χρυσός διανύει το τρίτο έτος ραγδαίας ανόδου σε πρωτοφανή ύψη, το παραδοσιακά ιδιαιτέρως φθηνό έναντι του χρυσού αλλά εξίσου πολύτιμο μέταλλο, άργυρος, ακολουθεί τη δική του επιθετικά ανοδική πορεία και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών. Εν μέρει εξαιτίας των γεωπολιτικών κρίσεων και εν μέρει εξαιτίας της διαστημικής ανόδου του χρυσού, ο άργυρος σημείωσε ράλι 4% την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του ενισχύθηκε και χθες κατά περαιτέρω 1,9% και έτσι βρίσκεται πάνω από τα 39 δολ. η ουγγιά.
Είναι σύνηθες ο άργυρος να ακολουθεί την άνοδο ή υποχώρηση του χρυσού, αλλά στην τωρινή συγκυρία η εκτόξευσή του στα ύψη σχετίζεται με τη διάθεση των επενδυτών να βρουν εναλλακτική επένδυση έναντι του χρυσού, του οποίου η τιμή βρίσκεται σχεδόν σε ιστορικό ρεκόρ. Είναι τόσο αυξημένη η ζήτηση για άργυρο, ώστε υπερκαλύπτει την προσφορά του μετάλλου σε φυσική μορφή στην αγορά του Λονδίνου, όπου το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει διαθέσιμο είτε για αγορά είτε για δανεισμό. Μιλώντας στο Bloomberg για την άνοδο του μετάλλου, η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, αναλύτρια πολύτιμων μετάλλων στην Phillip Nova Pte, τόνισε πως «η ζήτηση για άργυρο ενισχύεται τελευταία λόγω του κινδύνου που εγκυμονούν οι εμπορικοί πόλεμοι, αλλά και επειδή η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευθεί σε τέτοια ύψη ώστε γίνεται απρόσιτο το μέταλλο για πολλούς επενδυτές». Οπως εξηγεί η ίδια, «ο χρυσός έχει σημειώσει διαστημική άνοδο τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά ακριβός», με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν μια πιο προσιτή εναλλακτική.
Η παγκόσμια αγορά διανύει το πέμπτο συναπτό έτος στο οποίο καταγράφεται έλλειμμα προσφοράς αργύρου
Η ανησυχία για την εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον είναι, πάντως, η κυριότερη αιτία πίσω από την άνοδο του μετάλλου. Το Μεξικό, η πρώτη χώρα σε παραγωγή αργύρου στον κόσμο και κύριος προμηθευτής της αμερικανικής αγοράς σε αυτό, υπήρξε από τα πρώτα θύματα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει δασμούς 30% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό. Σύμφωνα, βέβαια, με τους όρους της υφιστάμενης εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά, ο άργυρος εξαιρείται από τους τελευταίους δασμούς. Ορισμένοι έμποροι πολύτιμων μετάλλων εκφράζουν, ωστόσο, φόβους πως μπορεί να απειληθούν ακόμη και οι έως τώρα προβλεπόμενες εξαιρέσεις, δεδομένου του πόσο απρόβλεπτος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. Στο μεταξύ, η διαφορά ανάμεσα στην τιμή που πωλείται άμεσα ο άργυρος στην αγορά του Λονδίνου και σε εκείνη των προθεσμιακών συμβολαίων για παράδοση Σεπτεμβρίου στην αγορά της Νέας Υόρκης είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Είναι αντίστοιχη με εκείνη που κατεγράφη στις αρχές του έτους όταν η ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ ενέσπειρε ανησυχία για την εμπορική πολιτική του με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες χρυσού και αργύρου να μεταφέρονται από τα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου στα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ, οδηγώντας τις τιμές των δύο μετάλλων στα ύψη.
Συνολικά από την αρχή του έτους ο άργυρος έχει σημειώσει άνοδο 35% υπερβαίνοντας την άνοδο του χρυσού στο ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 28%. Ο άργυρος δεν είναι μόνον ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, όπως και ο χρυσός. Εχει πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία και πρωτίστως στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ. Σύμφωνα με την ένωση βιομηχανιών του μετάλλου The Silver Institute, η παγκόσμια αγορά διανύει το πέμπτο συναπτό έτος στο οποίο καταγράφεται έλλειμμα προσφοράς αργύρου. Τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί η αναλογία ανάμεσα στις τιμές των δύο μετάλλων, αλλά και πάλι ο άργυρος παραμένει φθηνός συγκριτικά με τον χρυσό. Με τα τελευταία στοιχεία, χρειάζονται περίπου 86 ουγγιές αργύρου για να αγοράσει κάποιος μια ουγγιά χρυσού ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών ήταν περίπου 80 ουγγιές αργύρου. Ο χρυσός βρίσκεται περίπου στα 3.360,20 δολ. η ουγγιά καθώς χθες υποχώρησε κατά 0,11%, μετά την άνοδο 0,6% της περασμένης εβδομάδας.