ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δασμοί: Στη λίστα της Ε.Ε. με τα αντίμετρα, Boeing, ουίσκι, αυτοκίνητα

Σε ποια αμερικανικά προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με Τραμπ

Kathimerini.gr

Οι αξιωματούχοι της E.E. εργάζονται εντατικά τα τελευταία 24ωρα για να οριστικοποιήσουν το σχέδιο αντεπίθεσης στις ανακοινώσεις Τραμπ, θέτοντας τις βάσεις για την επιβολή δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία.

Στη δεύτερη λίστα της Ε.Ε., με αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 72 δισ. ευρώ στα οποία θα στοχεύσουν τα αντίποινα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα και μπέρμπον. Οι πρόσθετοι δασμοί της Ε.Ε. θα επιβληθούν επίσης σε αμερικανικά μηχανήματα, χημικά και πλαστικά, ιατρικές συσκευές, ηλεκτρικό εξοπλισμό, κρασιά και άλλα γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με έναν κατάλογο 206 σελίδων που συνέταξε η Κομισιόν και περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν ωστόσο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες και ότι οι απειλούμενοι δασμοί 30% δεν θα τεθούν ποτέ σε ισχύ

Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι παραμένει ανοιχτός σε περαιτέρω εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., μετά την προαναγγελία δασμών ύψους 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο επικεφαλής εμπορίου της Ε.Ε. Μάρος Σέφτσοβιτς βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, καθώς πιέζει για μια διευθέτηση που σύμφωνα με την Ε.Ε. πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής.

Η Ε.Ε., σημειώνουν οι New York Times, θα προτιμούσε να καταλήξει σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και να αποφύγει έναν επώδυνο και παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, αλλά οι συνομιλίες θα μπορούσαν και πάλι να αποτύχουν. Υπό αυτό το πρίσμα, πολιτικοί και υπουργοί θεωρούν ότι η ισχύς φαίνεται να είναι η μόνη διαπραγματευτική γλώσσα που κατανοεί ο Τραμπ.

Το διακύβευμα όμως είναι μεγάλο. Η επιβολή δασμών σε αμερικανική σόγια, τσάντες, μηχανήματα και άλλα αγαθά θα καθιστούσε αυτά τα προϊόντα πιο ακριβά για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Γι’ αυτό ακριβώς και οι συζητήσεις σχετικά με τα προϊόντα που θα έπρεπε να στοχεύσουν οι Βρυξέλλες ήταν έντονες. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης ενός νέου εργαλείου, του λεγόμενου «μέσου κατά του εξαναγκασμού», για να στοχεύσουν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή άλλες αμερικανικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών, επιβάλλοντάς τους εμπορικούς ή επενδυτικούς περιορισμούς. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πλήξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο πορτοφόλι, αλλά επειδή θα ήταν τόσο επώδυνη και θα κινδύνευε να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο, μερικές φορές αναφέρεται ως η «πυρηνική επιλογή» στις Βρυξέλλες. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή (13/7), όταν ρωτήθηκε για τη χρήση του εργαλείου. «Τώρα είναι η ώρα για διαπραγματεύσεις».

Η Ευρώπη εξακολουθεί να μιλάει ήπια, υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι έχει πολλά «μαστίγια», τα οποία θα προτιμούσε να μη χρησιμοποιήσει, λένε αναλυτές. Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν ωστόσο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες και ότι οι απειλούμενοι δασμοί 30% δεν θα τεθούν ποτέ σε ισχύ, καθώς βλάπτουν τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Με αυτή τη λογική, λένε, η καθυστέρηση των αντιποίνων είναι ένδειξη ορθολογισμού, όχι δειλίας. Επίσης, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θέλουν να αποφύγουν να εξοργίσουν την κυβέρνηση Τραμπ, ειδικά σε μια εποχή που το μπλοκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για τη βοήθειά τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση