ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διοικητής ΚΤΚ: Ανάγκη για συνετή πολιτική πιστωτικού κινδύνου

Εν μέσω επιδείνωσης οικονομικού περιβάλλοντος

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη για συνετή πολιτική προβλέψεων για επισφαλή δάνεια εν μέσω αρνητικών μακροοικονομικών εξελίξεων, επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου από το βήμα του 10ου Banking Forum and Fintech Expo.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, στην ομιλία του, ο κ. Ηροδότου είπε πως στον απόηχο δύο συνεχόμενων κρίσεων, ο πρώτος γύρος των αρνητικών επιπτώσεων ήταν περιορισμένος για τον τραπεζικό τομέα.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, με το επίπεδο της αβεβαιότητας να παραμένει ανοδικό, τον πλήρες εύρος των συνεπειών δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, ειδικά στον τομέα του πιστωτικού κινδύνου.

Όπως είπε, ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των αρνητικών μακροοικονομικών εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις στις απομειώσεις δανείων και στις προβλέψεις.

«Οι συνετές πολιτικές προβλέψεων και η παροχή γρήγορων και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων στους πελάτες είναι ο κατάλληλος τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος», τόνισε.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε ακόμη ότι το μάθημα που εξάγεται και από τις δύο κρίσεις είναι ότι είναι η σημασία που διαδραματίζει η τεχνολογία στον τραπεζικό τομέα όχι μόνο για τη διεξαγωγή των κανονικών τραπεζικών εργασιών, αλλά και στη βιωσιμότητα και την κερδοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, ενώ παραμένουν οι παλαιότερες διαρθρωτικές αδυναμίες, αυξάνεται ο ανταγωνισμός από μικρότερες διαδικτυακές τράπεζες (challenger banks).

«Συνεπώς οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν πιο αποφασιστικά στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές τους αδυναμίες, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα έναντι των νέων παικτών στην αγορά», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όπως και οι προηγούμενοι, πληρώνεται από τους φορολογούμενους πολίτες και εκτελεί οδηγίες από την ποδηγετούμενη, εξ ολοκλήρου, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αποτέλεσμα η οικονομία της ΕΕ όλο και καταποντίζεται.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση