ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου στον «Γλαύκο»

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις, τι ισχύει εν γένει για το τεμάχιο «10»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου διαφαίνεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» να έχει εντοπιστεί στο κοίτασμα «Γλαύκος». Αν και δεν αναμένονται ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τα επίσημα αποτελέσματα από την Exxonmobil, οι προαναφερόμενες πληροφορίες προέρχονται από πηγές με γνώση των όσων λαμβάνουν χώρα.

Υποστηρίζεται στο ίδιο πλαίσιο πως αυτή η ποσότητα πετρελαίου στο στόχο «Γλαύκος», είναι εκμεταλλεύσιμη και μπορεί μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τα ευρήματα στο στόχο «Δελφύνη». Για το οποίο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επρόκειτο για φιλόδοξο στόχο υπήρχαν αβεβαιότητες.

Υπενθυμίζεται πως αν και πάλι από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει επιβεβαιωθεί το οτιδήποτε για τον τελευταίο στόχο, εντούτοις δεν διαψεύστηκαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη ανεύρεση ΦΑ, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια.

Το βάθος

Αρμοδίως από τεχνοκρατικές πηγές ειπώθηκε στην «Κ» πως τα κοιτάσματα στον στόχο «Γλαύκο» είναι ασβεστολιθικής φύσεως. Ωστόσο για να επιβεβαιωθεί ότι όντως έχει ανευρεθεί πετρέλαιο, σημαίνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως το τρυπάνι της Exxonmobil έχει φτάσει περίπου στα 6χλμ βάθος.

Κι αυτό γιατί το ΦΑ βρίσκεται μεταξύ των 4 και 5χλμ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οπότε εκεί αναμενόταν να εντοπιστεί η λεγόμενη «δεξαμενή» που θα δώσει και το ύψος των κυβικών ποδιών ΦΑ (πόσο έχει ο στόχος δηλαδή). Αυτό γεννά αμέσως ένα ερώτημα, του αν πριν κατέλθει το τρυπάνι σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος και βρει πετρέλαιο, αν έχει εντοπιστεί και ΦΑ, ωστόσο αρμοδίως δεν απαντάται το συγκεκριμένο ερώτημα.

Οι ανακοινώσεις

Πηγές της Exxonmobil μιλώντας στην «Κ» για το στόχο «Γλαύκο» και με την αρχή των εργασιών εκεί, είχαν τονίσει πάντως πως πρόκειται για εντελώς διαφορετικής γεωλογικής μορφής στόχο σε σύγκριση με το «Δελφύνη». Αν και δεν θέλησαν να απαντήσουν για τα ευρήματα στον τελευταίο στόχο, αρκέστηκαν να παρατηρήσουν πως εξετάζουν και δρουν διαφορετικά από στόχο σε στόχο.

Πάντως, πέραν του αν βρέθηκαν τελικά κοιτάσματα ΦΑ ή όχι στο «Δελφύνη» δεδομένο θεωρείται από τεχνοκρατικές πηγές ότι για να προχωρήσει σε κατασκευή LNG η εταιρεία, το σύνολο των κοιτασμάτων πρέπει να ξεπερνά τα 15 TCF. Παράλληλα κρίνονται ως κομβικές οι ανακοινώσεις από την Exxonmobil, όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για τον αντίχτυπο που μπορεί να έχουν, θετικό ή αρνητικό, σε όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X