ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επενδύουν σε κυπριακές τράπεζες τα funds

Την τελευταία πενταετία έχουν βάλει στο «μάτι» τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς είναι και φθηνές οι μετοχές τους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι επενδύσεις στις κυπριακές τράπεζες. Η πρόοδος που έχουν επιδείξει σε σχέση με το βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτίναξαν, η κεφαλαιακή τους επάρκεια που χαρακτηρίζεται καλή, τα κέρδη που αναμένονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και η μείωση του κόστους που έχουν κάνει, τις έχουν μετατρέψει σε μια ελκυστική επενδυτική διέξοδο. Η Senvest Management αύξησε ακόμα περισσότερο τις μετοχές της στην Τράπεζα Κύπρου τη Δευτέρα, φτάνοντας αισίως στο 8,06%. Το καναδικό επενδυτικό ταμείο που πώλησε το 3,2% των μετοχών που είχε της Ελληνικής Τράπεζας στην Eurobank, ούτε δέκα ημέρες αργότερα βλέπουμε να επενδύει βαθύτερα στην μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ειδικότερα, από το 7,11% έφτασε στο 8,06% καθιστώντας το Ταμείο ως τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο στην Τράπεζα και είναι πολύ κοντά στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Τρ. Κύπρου, την CarVal Investors που έχει 9,07%. Οι Καναδοί έχουν χτίσει ισχυρή θέση στην Τράπεζα την τελευταία τριετία. Το ταμείο το 2019 κατείχε το 3,67% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ανέβηκαν στο 4,02%. Το 2021 αύξησαν το ποσοστό τους στο 5,01%, ενώ το Φεβρουάριο του 2022 πήγαν στο 6,01%. Έκτοτε, έφτασαν στο 7,11% εντός του χρόνου, κάποια στιγμή έφτασε το ταμείο στο 7,79% και πλέον είναι στο 8,06%. Η Senvest ήταν και ένας και εκ των αγοραστών του ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου τον Απρίλιο του 2021, αυτό των 300 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο έχει δείξει εμπιστοσύνη στην Τράπεζα Κύπρου και φαίνεται πως τα χρήματα που έλαβε από την πώληση των μετοχών της Ελληνικής, τα έβαλε στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Senvest ήταν και ένας και εκ των αγοραστών του ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου τον Απρίλιο του 2021, αυτό των 300 εκατ. ευρώ.

Πέραν της αγοράς πολλών μετοχών της Senvest, σε πολλές αγορές μετοχών στην Τρ. Κύπρου έχει προχωρήσει και η CarVal Investors, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας. Όπως και η Senvest, ειδικά μετά το «σφυροκόπημα» της LoneStar Funds για την εξαγορά όλης της Τράπεζας Κύπρου, η Carval προχώρησε σε ακόμα μία αγορά μετοχών εντός του καλοκαιριού, πράγμα που την κατέστησε το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο. Συγκεκριμένα, από το 8,57% έφτασε στο 9,07%. Στην Τράπεζα Κύπρου έχει «μπει δυναμικά» από τις αρχές του 2020, όπου και απέκτησε το 3,11% της Τράπεζας. Μεταξύ 2020 και 2021 αύξησε το ποσοστό της στο 4,23%, ενώ τον Απρίλη του 2021 έφτασε στο 5,4%. Από εκεί και πέρα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους πήγε στο 6%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 μεταπήδησε στο 8,57% της Τράπεζας Κύπρου αγοράζοντας 2,57% μετοχών της BOC. Όπως προαναφέρθηκε, τον Αύγουστο του 2022 με όλο το «στενό μαρκάρισμα» της LoneStar, αγόρασε και άλλες μετοχές και έχει αυτές που έχει και σήμερα, δηλαδή 9,07%.

Μεγάλο κτίσιμο θέσης στην Τράπεζα Κύπρου έχει κάνει και η Caius Capital, που εκτός από μετοχές, έχει και χρηματοοικονομικά μέσα της Τράπεζας. H Caius Capital έχει το 1,05% της τράπεζας και σε χρηματοοικονομικά μέσα το 5,90%. Τον Ιούνιο του 2019 το Ταμείο είχε αγοράσει χρηματοοικονομικά προϊόντα της Τράπεζας και την έφερε στο 3,09%. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους έφτασε στο 4,21% και το Σεπτέμβριο του 2021 στο 5,07%. Δύο μήνες αργότερα έφτασε στο 6,01%, τον Ιανουάριο του 2020 έφτασε στο 7,09%. Από εκεί και πέρα συνεχώς πουλά και αγοράζει μετοχές και χρηματοοικονομικά μέσα, και έτσι στην παρούσα φάση έχει το προαναφερθέν ποσοστό που την καθιστά τον τέταρτο μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Eaton Vance Management, αν και έχει την όγδοη θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, είναι ένα ταμείο που συνδέεται με την Morgan Stanley και έχει χτίσει σεβαστή θέση στην κυπριακή τράπεζα. Συγκεκριμένα, πριν το 2020 το Ταμείο είχε 3,22% της BOC, αύξησε κάποια στιγμή εντός του 2020 τη θέση του στο 3,46% και το Μάιο του 2022 έφτασε στο 4,08%.

Κάνοντας εκτενή αναφορά για Ταμεία, δεν μπορεί να μείνει εκτός η προσφορά του επενδυτικού ταμείου LoneStar Funds που προσπάθησε από το Μάη του 2022 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 να αποκτήσει στην ολότητά της την Τράπεζα Κύπρου. Από το Μάιο του 2022 το Ταμείο έχει προχωρήσει σε τρεις προτάσεις για την απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Η τελευταία προσφορά ήταν στα 1,51 ευρώ ανά μετοχή. Η πρώτη πρόταση λήφθηκε στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή των 1,25 ευρώ ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η δεύτερη πρόταση λήφθηκε στις 25 Μαΐου 2022 στην τιμή 1,38 ευρώ ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και η τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των 1,51 ευρώ ανά μετοχή.

Ενδιαφέρον το 2018 για την Ελληνική

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που προσέλκυσε η Ελληνική Τράπεζα από επενδυτικά ταμεία ήταν το 2018 όταν και αγόρασε το υγιές μέρος του Συνεργατισμού. Τότε, «κονταροχτυπήθηκαν» ταμεία όπως το Lone Star Funds, το J.C. Flowers και το Atlas Merchant Capital για την αύξηση κεφαλαίου που απαιτείτο ώστε να ολοκληρωνόταν η απορρόφηση της τράπεζας που θα διαλυόταν σε δύο μέρη. Κανένα από αυτά τα τρία δεν κατάφερε να μπει στην αύξηση κεφαλαίου, το κάθε ένα για διαφορετικούς λόγους, εκείνο το ταμείο όμως που κατάφερε να μπει τελικά, ήταν το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Pimco. Εκείνο μπήκε στην αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαζόταν η Ελληνική Τράπεζα για να καλύψει τα 150 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν για να μπορεί να απορροφήσει τα στοιχεία ενεργητικού της ΣΚΤ.

Στην «γωνία» περίμενε και η Emma Capital, που βάσει συμφωνίας θα μπορούσε να αποκτήσει και αυτή μέχρι το 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας με την εγγραφή μετοχών συνολικού ποσού μέχρι 50 εκατ. ευρώ.

Στην Ελληνική Τράπεζα έχει επενδύσει επίσης και η καναδική Senvest, ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, όπως προαναφέρθηκε. Οι συμμετοχές της Senvest στην Ελληνική ανέρχονται συνολικά σε 1,8% μετά την πώληση των 3,2% μετοχών στην Eurobank μία ημέρα πριν εκπνεύσει το 2022. Προηγουμένως είχε το 5,1% της Ελληνικής Τράπεζας.

Κυπριακό μέν, αλλά ταμείο που μέχρι πρότινος ήταν και ο μεγαλομέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα, δεν είναι άλλο από την Δήμητρα Επενδυτική. Η Δήμητρα Επενδυτική έχει το 21,3% της Ελληνικής Τράπεζας και είναι ταμείο που είχε δείξει εμπιστοσύνη στην τράπεζα και πριν την απορρόφηση του Συνεργατισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X