ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα Νταβός: Προειδοποίηση για δύσκολο έτος στην παγκόσμια οικονομία

Η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει ένα έτος υποτονικών αναπτυξιακών προοπτικών

ΠΗΓΗ: Reuters

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα έτος υποτονικών αναπτυξιακών προοπτικών και αβεβαιότητας που προέρχονται από γεωπολιτικές διαμάχες, δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης και τον ανησυχητικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνα κορυφαίων οικονομολόγων που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Δευτέρα.

Πρόκειται για έρευνα η οποία διενεργείται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, με τη συμμετοχή 60 και πλέον κορυφαίων οικονομολόγων που προέρχονται από τον παγκόσμιο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και επιχειρεί να σκιαγραφήσει προτεραιότητες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες επιχειρήσεων.

Περίπου το 56% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα εξασθενήσουν φέτος, με υψηλό βαθμό περιφερειακής απόκλισης.

Ενώ η πλειονότητα είδε μέτρια ή υψηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη θα επιτύχει μόνο ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για τη Νότια και την Ανατολική Ασία, αλλά και τον Ειρηνικό, ήταν πιο θετικές, με πολύ υψηλές πλειοψηφίες να αναμένουν τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη το 2024.

Με δεδομένα τα σχόλια από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί, ένα 70% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η τρέχουσα στενότητα στις αγορές εργασίας μειώνεται.

Ανισότητα λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη φάνηκε να δίνει άνισο στίγμα στην παγκόσμια οικονομία: ενώ το 94% περιμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγικότητα σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις το 53% προέβλεψε το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Ξεχωριστά, το WEF δημοσίευσε μια μελέτη για την «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης σε 107 οικονομίες, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά χωρίς αποκλεισμούς.

«Η αναζωπύρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων, ωστόσο η ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι αρκετή» δήλωσε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το WEF είπε ότι ξεκινά εκστρατεία για να καθορίσει νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη και να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να την εξισορροπήσουν με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες προτεραιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση