ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φόβοι για αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου και καυσίμων

Kathimerini.gr

Δήμητρα Μανιφάβα

Τον φόβο για νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, με τον χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο να βρίσκεται μπροστά και την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία να είναι άγνωστη, αναζωπύρωσε η χθεσινή σημαντική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας.

Η τιμή για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου για το αέριο TTF στην Ολλανδία αυξήθηκε 40%.

Την ίδια ώρα, η τιμή των υγρών καυσίμων στην ελληνική αγορά συνεχίζει την ανοδική πορεία της, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος των μετακινήσεων, αλλά και των εμπορευματικών μεταφορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του κόστους στην αλυσίδα παραγωγής. Αν και ακόμη είναι νωρίς να μιλήσει κάποιος για αυξήσεις διαρκείας στην τιμή του φυσικού αερίου, δεδομένης της χαμηλής ζήτησης το καλοκαίρι, αλλά και με βάση τα υψηλά αποθέματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις αποθήκες ανά την Ευρώπη, το βέβαιο είναι ότι ο φόβος μιας νέας ενεργειακής κρίσης στο άμεσο μέλλον κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί, ειδικά στην Ευρώπη, η οποία παραμένει σημαντικά εξαρτημένη ενεργειακά από τρίτες χώρες.

Η τιμή για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου για το φυσικό αέριο TTF στην Ολλανδία (πρόκειται για το βασικό σημείο αναφοράς των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη) έφτασε χθες μέχρι τα 43,49 ευρώ/MWh, από τα 31,06 ευρώ/MWh που είχε κλείσει προχθές, καταγράφοντας άνοδο 40%. Στη συνέχεια η τιμή υποχώρησε στα 39,70 ευρώ/MWh, χαμηλότερα μεν από τα επίπεδα των 43,49 ευρώ, αλλά στο υψηλότερο σημείο από τις 20 Ιουνίου, οπότε είχε φτάσει στα 40,58 ευρώ/MWh. Ανοδος καταγράφηκε και στα συμβόλαια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, κατά 23,16% και 13,57% αντιστοίχως.

Αφορμή για τη χθεσινή μεγάλη αύξηση της τιμής του ΤTF αποτέλεσε η ανησυχία για απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Chevron και στη Woodside Energy στην Αυστραλία, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη χώρα. Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη; Σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων στην Αυστραλία και διαταραχής στις εξαγωγές LNG από τη χώρα, οι ασιατικές χώρες που εισάγουν LNG από εκεί θα στραφούν πιθανώς στην αγορά αμερικανικού LNG για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό πιθανώς θα επηρεάσει την Ευρώπη, η οποία επίσης προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη πυροδότησαν οι επισημάνσεις της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας EON SE ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας εξακολουθεί να κινδυνεύει από την εκτίναξη των τιμών αυτόν τον χειμώνα και η προτροπή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Στην παρούσα φάση, πάντως, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πιθανό, ειδικά μάλιστα καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είναι γεμάτες σε ποσοστό 87,71% (στοιχεία 7ης Αυγούστου 2023), σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Πιο κοντινό μας, χωρικά και χρονικά, είναι το πρόβλημα με τις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν στις 8 Αυγούστου 1,958 ευρώ/λίτρο, έναντι 1,867 ευρώ/λίτρο στις 8 Ιουλίου, αυξημένη κατά 4,87%. Σε 12 νομούς, μάλιστα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης ξεπέρασε στις 8 Αυγούστου τα 2 ευρώ/λίτρο, με το ρεκόρ να κατέχει ο νομός Κυκλάδων (2,212 ευρώ/λίτρο). Πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο διαμορφώθηκε η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης και στους ακόλουθους νομούς: Δωδεκανήσου (2,116), Ευρυτανίας (2,043), Ηρακλείου (2,013), Κερκύρας (2,014), Κεφαλληνίας (2,047), Λασιθίου (2,013), Λέσβου (2,026), Λευκάδος (2,047), Ρεθύμνης (2,017), Σάμου (2,013) και Φωκίδος (2,014).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση