ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓΔ ΕΠΣΑ: Αξιοποιούνται πλήρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων απαντά σε δημοσίευμα της «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την δική της θέση εκφράζει η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) σε συνέχεια του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Οικονομική Καθημερινή» ημερομηνίας 9/10/2019 με τίτλο «Η Κύπρος άφησε αναξιοποίητα €400 εκ. από Ευρωπαϊκά Ταμεία».

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην οικονομική «Κ» παρουσιάζονται στοιχεία βάσει της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων κάθε κράτους μέλους σε σχέση με τα Ευρωπαικά και Διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), τόσο ως ποσό σε ευρώ όσο και ως ποσοστό των δαπανών της κάθε γενικής κυβέρνησης για το 2018.

Η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και το Υπουργείο Οικονομικών θέλησαν να διευκρινίσουν τα εξής:

  • «Η Κύπρος διαχρονικά αξιοποιεί όλους τους πόρους που της έχουν παραχωρηθεί, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ το 2018, η Κύπρος έχει επιδείξει μεγάλες επιδόσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα 28 Κράτη Μέλη για τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
  • Το διάγραμμα στο δημοσίευμα της εφημερίδας έχει εξαχθεί από την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2018 με τίτλο «Εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων ανά Κράτος Μέλος (ΚΜ)», στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ). Ωστόσο ο τίτλος του διαγράμματος στο δημοσίευμα της εφημερίδας έχει διαφοροποιηθεί σε «Ανεκμετάλλευτα χρήματα από Ευρωπαϊκά Ταμεία» και ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  • Οι εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων (outstanding commitments) είναι η διαφορά μεταξύ των ποσών που έχουν δεσμευτεί να παραχωρηθούν προς τα Κράτη Μέλη και των ποσών που έχουν εκταμιευτεί στον λογαριασμό τους. Οι αναλήψεις υποχρεώσεων είναι με άλλα λόγια οι μελλοντικές πληρωμές. Η παρακολούθηση για τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται για σκοπούς επάρκειας ρευστότητας (cash flow) του ετήσιου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επαναλαμβάνεται ότι η Κύπρος ουδέποτε έχει αφήσει αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της καθορισμένης προθεσμίας (31/12/2023) και σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό και πρόοδο υλοποίησης των έργων, όλες οι αναλήψεις υποχρεώσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα μετατραπούν σε πληρωμές».

Το ρεπορτάζ

Βάσει των στοιχείων του ρεπορτάζ, εξάχθηκε το αποτέλεσμα πως η Κύπρος άφησε ανεκμετάλλευτα 400 εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ) στο τέλος του 2018, θέλοντας να εκφράσει με μία λέξη τις «εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων κάθε κράτους μέλους σε σχέση με τα Ευρωπαικά και Διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ)». Ως ποσοστό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης το 2018 ανήλθαν στο 4,3%. Ουδέποτε δε, χρησιμοποιήθηκε η φράση «χάθηκαν κονδύλια» ή κάτι αντίστοιχο.

Αυτούσιο το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 09.10.2019 ΕΔΩ.

Σημειώνεται πως η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) αποτελεί την Εθνική Αρχή Προγραμματισμού και τη Διαχειριστική Αρχή των Ευρωπαϊκών, Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση