ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποίηση Πετρίδη για ευρήματα 9ης έκθεσης εποπτείας της Κύπρου στο Eurogroup

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα συμπεράσματα των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ESM) είναι παρόμοια με αυτά της κυβέρνησης

ΚΥΠΕ

Την ικανοποίησή του για τα ευρήματα της 9ης έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της κυπριακής οικονομίας, η οποία παρουσιάστηκε στο Eurogroup, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των 19 Υπουργών της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα συμπεράσματα των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ESM) είναι παρόμοια με αυτά της κυβέρνησης, ενώ όπως έγινε γνωστό αναφέρθηκε ειδικότερα στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητά μας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2014 στη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από €28 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014 σε περίπου €6 δισ. στο μέσο του 2020 - μείωση της τάξης του 79%, η 3η μεγαλύτερη ανάμεσα στην ΕΕ, με τον κοινοτικό μέσο όρο στο 50%.

"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα προβλήματα που ανέδειξε η χρηματοοικονομική κρίση αφού ενδεικτικά το ποσοστό μη εξυπηρέτησης νέων δανείων μετά το 2016 ανέρχεται μόλις στο 2% και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο", αναφέρει.

"Αναμφίβολα", τόνισε, "η επίλυση ενός ζητήματος που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου, θα χρειαστεί ικανοποιητικό χρόνο και συλλογική προσπάθεια προς οριστική επίλυσή του".

"Είναι για αυτό το λόγο που η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος το οποίο ο Υπουργός ανέπτυξε σε λεπτομέρεια στους ομολόγους του", ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι "ο στόχος είναι όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειωθούν στο μισό εντός χρονικού ορίζοντα 2 ετών".

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας". Επιπλέον, "όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό", εξήγησε ο Υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση