ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ - οικονομία: Γιατί οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τον Μπάιντεν

Πληθωρισμός και κόστος στέγασης συνεχίζουν να «πλήττουν» την εικόνα που έχουν πολλοί ψηφοφόροι για τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν

Kathimerini.gr

Ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει την οικονομική ανάκαμψη, ως στόχο, στον επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προεδρικών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, από τη βήμα της ομιλίας του για την Κατάστασης της Ενωσης, ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας υπήρξε «αξιοζήλευτη», ειδικά εάν συγκριθεί με την πορεία των περισσοτέρων άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Πράγματι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, ο 81χρονος Μπάιντεν δικαιούται να μιλά για «επιτυχίες».

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ (3,1% το 2023) ήταν υψηλότερος από εκείνους των περισσοτέρων άλλων δυτικών οικονομιών, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει πια κάτω από το 4%.

Κι όμως, όσο κι αν ο Μπάιντεν προσπαθεί να παρουσιάσει μια περισσότερο θετική εικόνα, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πείθονται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση (FT-Michigan Ross) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου, το 59% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τους χειρισμούς που έχει κάνει η διοίκηση Μπάιντεν στο μέτωπο της οικονομίας, ενώ το 67% θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες σήμερα στις ΗΠΑ δεν είναι καλές.

Οσο για το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών (80%) είναι στην παρούσα φάση οι αυξήσεις στις τιμές και, ειδικότερα (για το 72%), οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στην κορυφή των οικονομικών ζητημάτων που θα επηρεάσουν την ψήφο των Αμερικανών τον ερχόμενο Νοέμβριο, ακολουθούμενος από το κόστος της στέγασης και τις τιμές των καυσίμων.

Ποιος φέρει, όμως, την κυρία ευθύνη για αυτές τις αυξήσεις στις τιμές; Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω σφυγμομέτρησης, το 63% των Αμερικανών θεωρεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με πρόσχημα τις αναφορές στον πληθωρισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτούν όμως (επικοινωνιακό, αν μη τι άλλο) νόημα και τα «πυρά» που εξαπέλυσε ο Μπάιντεν κατά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων από το βήμα της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση