ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράν σε ΔΝΤ: Έκτακτη χρηματοδότηση $5 δις για την καταπολέμηση του ιού

Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε επιστολή του προς τον ΓΓ ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουντέρες, επανέλαβε το αίτημα του Ιράν για αρθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera, το Ιράν έχει ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έκτακτη χρηματοδότηση για να το βοηθήσει να καταπολεμήσει τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, COVID-19, το οποίο πλήττει σκληρά την Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ, κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, θα υποστηριχθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοδότησης (Rapid Financial Instrument - RFI).

Παράλληλα, ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουντέρες, ο Ζαρίφ επανέλαβε το αίτημα του Ιράν για αρθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η οικονομία του Ιράν βρισκόταν ήδη σε μία δυσμενή κατάσταση λόγω των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες που περιορίζουν τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τα δημόσια έσοδα.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την εκδήλωση του νεόυ ιού και το συνεχές κλείσιμο των συνόρων των κρατών ανά τον κόσμο, σε μία προσπάθεια περιορισμού του, αναμένεται να οδηγήσουν το έσοδα του Ιράν σε περαιτέρω συρρίκνωση φέτος, αναφέρουν οι αναλυτές στο δίκτυο Al Jazeera.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι οι κυρώσεις προς την Τεχεράνη, δεν στοχεύουν τον φαρμακευτικό τομέα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε στις 29 Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Τεχεράνη να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε πως οποιαδήποτε προσφορά τέτοιου είδους θα ήταν «γελοία».

Η κλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα, η οποία είναι η τρίτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκόσμια μετά την Κίνα και την Ιταλία, έχει κοστίσει τη ζωή σε 429 άτομα και έχει μολύνει συνολικά 9.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση