ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηροδότου: Τέλος Φεβρουαρίου ο μηχανισμός παραπόνων για τις εκποιήσεις

Είναι στη βάση ανάλυσης ώστε να μην επηρεαστούν οι τράπεζες, αλλά και να μην υπάρχουν και παράπονα είπε ο Διοικητής

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά τις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός παραπόνων για τις εκποιήσεις τον οποίο θα έχει της σφραγίδα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών πως, η διαβούλευση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαικής Κεντρικής για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παραπόνων από συνεργάσιμους δανειολήπτες ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 2019. Από τότε, υπήρξαν όπως είπε, αρκετές διαβουλεύσεις και ζητήθηκαν διευκρινήσεις. Τη δεδομένη στιγμή, έχουν προκύψει δύο ζητήματα, τα οποία όμως πρέπει να συζητηθούν μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής. Ο κ. Ηροδότου είπε πως θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Κωσνταντίνο Πετρίδη στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι τις 6 - 7 Φεβρουαρίου θα έχει αποστείλει το τελικό νομοσχέδιο από πλευράς της η Κεντρική Τράπεζα στην Ευρωπαική Κεντρική. Από εκεί και πέρα, και βάσει της εμπειρίας του, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να στείλει το τελικό προιόν το οποίο θα έχει και την έγκρισή της μετά τις 20 - 21 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε επίσης ότι έχει ζητήσει από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να μεταβιβάσουν έως το τέλος Ιανουαρίου όλα τα παράπονα που έχουν λάβει από δανειολήπτες και που σχετίζονται με εκποιήσεις, για να αξιολογηθουν.

Ο μηχανισμός που ετοιμάζεται, είπε, είναι στη βάση ανάλυσης ώστε να μην επηρεαστούν οι τράπεζες, αλλά και να μην υπάρχουν και παράπονα από τους πολίτες.

"Έχει βρεθεί η χρυσή τομή", κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός παραπόνων που θα είναι προιόν διαβούλευσης μεταξύ ΚΤΚ και ΕΚΤ αφορά στη δέσμευση του Διοικητή το καλοκαίρι του 2019 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για σχεδιασμό ενός μηχανισμού παραπόνων από συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Οι πωλήσεις δανείων

Την εκτίμηση πως οι ενέργειες των δύο μεγάλων τραπεζών στους επόμενους μήνες θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν πάρα πολύ τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και να ασχοληθούν με τα "επιχειρησιακά" τους, εξέφρασε παράλληλα ο Διοικητής.

Ερωτηθείς σχετικά και βάσει της πληροφόρησης που έχει, Τράπεζα Κύπρου προετοιμάζεται να πωλήσει 2.8 δισ. ευρώ δανείων και η Ελληνική Τράπεζα περί τα 1.2 δισ. ευρώ.

ΕΣΤΙΑ: Στις 1150 οι πλήρεις αιτήσεις

Στις 5638 ανήλθαν οι αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ από τις οποίες, ωστόσο μόλις οι 1150 είναι πλήρως συμπληρωμένες με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ μέχρι τώρα γύρω στις 90 έχουν προωθηθεί για εξέταση στο Υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στις 31/12/2019 είχαν κατατεθεί 5638 αιτήσεις με σύνολο αξίας €1,7 δις περίπου.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι είναι πρώιμο να υπάρξει αυτή τη στιγμή ακριβής εικόνα για το πόσες από αυτές τις αιτήσεις θα μπορέσουν να προχωρήσουν με το ΕΣΤΙΑ, και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ περί το 10% των αιτήσεων στο ΕΣΤΙΑ εμφανίζονται ως μη βιώσιμες. Η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης να γίνει προσπάθεια ένταξής τους σε άλλα κοινωνικά προγράμματα του κράτους, αλλά όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε αυτό το στάδιο, γίνονται ωστόσο κάποιες σκέψεις.

Σημειώθηκε παράλληλα ότι μέχρι να πάρουν οι αιτητές την τελική απάντηση για το ΕΣΤΙΑ, προστατεύονται από εκποίηση της κατοικίας τους.

Εκ μέρους συνδέσμων προστασίας πρώτης κατοικίας και δανειοληπτών, αναφέρθηκαν κάποια τεχνικά ζητήματα όπως η παρουσία ΜΕΜΟ σε κάποιες περιουσίες ή τι γίνεται σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου δανείου που έχει μπει στο ΕΣΤΙΑ και συμφωνήθηκε όπως γίνουν κάποιες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι το θέμα του μηχανισμού της ΚΤΚ για τις εκποιήσεις αναμένεται να οδηγηθεί για συζήτηση στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Για το ΕΣΤΙΑ ανέφερε ότι όσον αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες θα πρέπει η Κυβέρνηση να τους προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης του δικού τους ΜΕΔ για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, αν απορριφθούν από το σχέδιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι με την υποβολή περίπου 5600 αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ περίπου ανάλογος αριθμός οικογενειών δεν κινδυνεύει για εκποίηση, ενώ πρόσθεσε ότι με απόφαση του Υπουργικού θα εκπονηθεί κάτι διαφορετικό για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ώστε να μην υπάρξει το φαινόμενο των αστέγων στην Κύπρο. Εξέφρασε την ελπίδα μεγάλος αριθμός αιτητών να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στο σχέδιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε αναφορικά με το ΕΣΤΙΑ, ότι τα αποτελέσματα είναι κατώτερα από αυτά που εκτιμούσε η Κυβέρνηση που ανέβαζε αρχικά τον αριθμό των δικαιούχων σε 15000 και 12000. Παράλληλα είπε ότι το σχέδιο έχει λάθος προσανατολισμό γιατί οι πρώτοι που θα έπρεπε να καλυφθούν είναι οι μη βιώσιμοι που εξακολουθούν να είναι ακάλυπτοι.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η αποτυχία του ΕΣΤΙΑ μαζί με την έλλειψη σχεδίου για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα δημιουργήσει σύντομα πρόβλημα αν δεν ληφθούν μέτρα. Όπως είπε θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη δέσμη μέτρων για να αποτραπεί το φαινόμενο των μαζικών εκποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση