ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Καμπανάκι» Μπιρόλ για δελτίο ενέργειας στην Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση για ενέργεια, βελτιώνοντας την απόδοση, είπε ο κ. Μπιρόλ

Kathimerini.gr

Η Ευρώπη κινδυνεύει με δελτίο ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ιδιαίτερα εάν ο κρύος καιρός συμπέσει με την αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA). Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, είπε ότι θα μπορούσε να εισαχθεί δελτίο για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου –και όχι μόνον– εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να αναβαθμιστεί η αποτελεσματικότητα στη χρήση της ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Μπιρόλ τόνισε πως «αν έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, έναν μακρύ χειμώνα και αν δεν λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε τη ζήτηση, δεν θα απέκλεια δελτίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις». Προσέθεσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση για ενέργεια, βελτιώνοντας την απόδοση, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα ήταν λιγότερο σοβαρές, «αν η κινεζική οικονομία δεν αποδώσει με τους συνήθεις ρυθμούς». Τους τελευταίους μήνες, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην Κίνα στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν τη ζήτηση για ενέργεια. Τώρα, όμως, η χώρα ανοίγει ξανά.

Στο μεταξύ η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας που ελέγχεται από το κράτος, έχει ήδη κόψει την παροχή σε χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία, επειδή υποστηρίζει ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις νέες απαιτήσεις της για τις πληρωμές. Τα σχόλια του επικεφαλής της IEA για ενδεχόμενο δελτίο στην Ευρώπη έπονται των σχεδίων που έχουν ενεργοποιήσει οι αρχές Γερμανίας και Αυστρίας σε περίπτωση ανεπάρκειας ενέργειας. Η Γερμανία δήλωσε τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει οξεία έλλειψη θα αποκόψει τμήματα της βιομηχανίας από το δίκτυο φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά θα έχουν ενέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί μέσω αυξημένης απόδοσης, μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκμετάλλευσης στο έπακρο των υπαρχόντων κοιτασμάτων και όχι μέσα από νέα μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, που θα είναι λειτουργικά στα τέλη της δεκαετίας του 2040 και του 2050. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό «να προκαλέσουν πόνο» σε πολλές οικονομίες. Η τιμή του αργού πετρελαίου brent εκτινάχθηκε κοντά στο υψηλό του έτους στα τέλη Μαΐου, αφού η Ε.Ε. ανακοίνωσε την απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία και έκτοτε παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση