ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Kερδίζει έδαφος η ευέλικτη εργασία στη Γαλλία

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας αυξάνονται στη χώρα συμβάλλοντας σε έναν βαθμό στην υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας

Newsroom Κ, Αθήνα

Ανέκαθεν η Γαλλία ήταν προπύργιο των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων για την πλήρη απασχόληση και την προστασία των εργασιακών κεκτημένων. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, καθώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ευέλικτες μορφές εργασίας στη χώρα, συμβάλλοντας σε έναν βαθμό στην υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας. Αυτή η μορφή απασχόλησης δεν θεωρείται πάντα κατακριτέα, ειδικά από τις νεότερες γενιές, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Financial Times.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λένε οι φίλοι Κεβίν Ντιρεντέκ και Ρομπέν Ντεπρά, που σε λίγο θα γίνουν τριάντα χρονών. «Οι μισθωτοί αδυνατούν να αποδεχθούν αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας, τον οποίο τον θεωρούν ένα είδος σκλαβιάς», επισημαίνει ο Ντιρεντέκ. «Ωστόσο, όταν είσαι μισθωτός, έχεις μια επίφαση σταθερότητας. Φοβάσαι μήπως χάσεις τη δουλειά σου και προσκολλάσαι σε αυτήν».

Τόσο ο Κεβίν Ντιρεντέκ όσο και ο Ρομπέν Ντεπρά επισημαίνουν πως, λόγω της ευέλικτης εργασίας, έχουν αποταμιεύσει 20.000 ευρώ ο καθένας. Οπως διευκρινίζουν, τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται σε πολλές δουλειές ταυτόχρονα, αφού κάθε μία από αυτές τούς απασχολεί ορισμένες μόνο ημέρες, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Η οικονομία στην Ευρωζώνη ανακάμπτει και η κατάσταση της απασχόλησης στη Γαλλία βελτιώνεται, έστω και αργά. Ο δείκτης της ανεργίας από το 10,5% το 2013 σημείωσε πτώση στο 9,1%, έναντι του μέσου όρου 8,2% στην Ευρωζώνη και 3,4% στη Γερμανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να μειώσει την ανεργία στο 7% έως τη λήξη της θητείας του το 2022. Υπ’ αυτό το πρίσμα, βελτιώνει την κατάρτιση των ανέργων, ώστε να βρίσκουν καλύτερες δουλειές. Επίσης, καθιστά λιγότερο δαπανηρές τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, θέτοντας ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις που δίδονται έπειτα από μία απόλυση. Κατά τον Πατρίκ Αρτί, ανώτατο οικονομολόγο στην επενδυτική τράπεζα Natixiς, «επί του συνόλου των συμβάσεων εργασίας στη Γαλλία, το 74% εξακολουθεί να αφορά τη μακροπρόθεσμη απασχόληση». Εντούτοις, αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που μπορεί να αφορούν απασχόληση μηνών ή και ημερών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι FT, στις γαλλικές εταιρείες με τουλάχιστον 10 άτομα προσωπικό, το 69% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2000 είχαν να κάνουν με ορισμένο χρόνο απασχόλησης. Το 2017 το ποσοστό είχε ανέλθει στο 86%. Πολλοί δεν δείχνουν ικανοποιημένοι με τις νέες μορφές απασχόλησης, θεωρώντας τις απαράδεκτο συμβιβασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X