ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης: Αυξημένο το ενδιαφέρον για το ΦΑ παρά τις τουρκικές προκλήσεις

Συμμετείχε στο 10ο Φόρουμ Οικονομικών Ιδεών του Κέντρου Βίλφριντ Μάρτενς

ΚΥΠΕ

Οι νέες ανακαλύψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην Κύπρο και οι επιπλέον γεωτρήσεις που προγραμματίζονται δημιουργούν αισιοδοξία ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών θα συνεχιστεί, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συζήτησης πάνελ στο 10ο Φόρουμ Οικονομικών Ιδεών του Κέντρου Βίλφριντ Μάρτενς, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας αυτών των νέων ανακαλύψεων.

«Για αυτό το λόγο νιώθουμε ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον που έχουμε δημιουργήσει για την περιοχή, με το να διατηρούμε τα συμφέροντά μας ευθυγραμμισμένα με τις εταιρείες ή τις χώρες από τις οποίες προέρχονται, και την ίδια ώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας που πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, όπως η αμφισβήτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αν αποδεχτούμε την τουρκική εκδοχή για την ΑΟΖ μας, τότε θα μείνουμε με το 30% αυτού που έχουμε σήμερα. Οι ανακαλύψεις στην «Αφροδίτη», στην «Καλυψώ» στον «Γλαύκο» θα εμπίπτουν σε άλλες χώρες», ανέφερε.

«Η Τουρκία», πρόσθεσε, «λέει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και διερωτήθηκε τι είναι καλύτερο για τους Τουρκοκύπριους να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ολόκληρη της ΑΟΖ της ή μόνο το 30%.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος των τουρκικών προκλήσεων στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης, ώστε οι εταιρείες να μην επενδύσουν στην Κύπρο και είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να μην εμπλακεί σε αυτό το παιχνίδι της αποσταθεροποίησης και να προχωρήσει με τα στρατηγικά της σχέδια στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Σε ερώτηση για τις ποσότητες που απαιτούνται, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει το δικό της χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 12-15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ώστε να είναι ανταγωνιστικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Πρόσθεσε ότι στους υπολογισμούς για το τερματικό δεν περιλαμβάνεται το κοίτασμα «Αφροδίτη», το οποίο είναι ένα έργο διαφορετικής ωρίμανσης από τα υπόλοιπα κοιτάσματα.

Ανέφερε επίσης ότι το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να μπορεί να προσφερθεί σε μια τιμή, ώστε να είναι ανταγωνιστικό με το φυσικό αέριο της Ρωσίας, που πωλείται σε πολύ φθηνές τιμές, λόγω της υπάρχουσας υποδομής και το σχιστολιθικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε ότι «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», έχει ακριβώς στόχο να επιτρέψει στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά.

Ο Υπουργός τόνισε παράλληλα ότι το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια ως γέφυρα για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τις οποίες δεν είναι ακόμα έτοιμα να απορροφήσουν τα συστήματα της Κύπρου και δεν υπάρχουν μηχανισμοί αποθήκευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση