ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Αντωνίου στην «Κ»: Εγινε το whatever it takes για την οικονομία

Καμία κανονικότητα δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 πραγματοποιείται η 59η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοΐού COVID-19, στη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί μόνο το Καταστατικό Μέρος, χωρίς τελετουργικό και χωρίς την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας ή άλλων επισήμων προσκεκλημένων. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου, επισημαίνει πως η κυβέρνηση σε διαβούλευση με την ΟΕΒ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους διαμόρφωσε τα Σχέδια στήριξης της απασχόλησης, χωρίς τα οποία, όπως υποστηρίζει, θα είχαμε θρηνήσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα είχαμε ξαναδεί την ανεργία να σκαρφαλώνει σε ποσοστά που δεν παλεύονται. Ο κ. Αντωνίου τονίζει δε, ότι, σε περίπτωση που παρ’ ελπίδα υπάρξει αναζωπύρωση που θα οδηγήσει σε νέο lockdown, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα καταρρεύσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την κοινωνική ευημερία.

–Μία διαφορετική ετήσια γενική συνέλευση αναμένεται να τελεστεί αυτή τη χρονιά για την ΟΕΒ. Τι μας δίδαξε - διδάσκει η πανδημία;

–Όταν πέρυσι σχεδιάζαμε την Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2020, είχαμε διαμορφώσει ένα σεμνό, αλλά πολύ ποιοτικό πλάνο για να γιορτάσουμε τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων δημιουργικής δράσης στο κυπριακό οικονομικό γίγνεσθαι. Η πανδημία ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς με αποτέλεσμα αντί εορταστικών εκδηλώσεων, η φετινή να είναι η πρώτη Γενική Συνέλευση των Μελών της ΟΕΒ που θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου επίσημου προσκεκλημένου, πολιτικού ή πολιτειακού αξιωματούχου. Θα συγκεντρωθούμε την 1η Ιουλίου στις υπαίθριες εγκαταστάσεις της Λαπάτσα, με αυστηρή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων προστασίας της δημόσιας υγείας και θα τελέσουμε τις εργασίες μας κάτω από τις πιο ασυνήθιστες συνθήκες, θα αναλύσουμε την κατάσταση πραγμάτων και θα σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις. Το κυριότερο μάθημα από την πανδημία είναι ότι καμία κανονικότητα δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη και ότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο, το απρόβλεπτο και το ανορθόδοξο. Έχουμε υποχρέωση να μεριμνούμε στις εποχές της ανάπτυξης και της παραγωγής πλεονασμάτων, για δημιουργία ισχυρού «μαξιλαριού» που θα απορροφήσει τους κραδασμούς ενός ατυχήματος και θα αποτρέψει την ισοπέδωση ολόκληρης οικονομίας. Με τρομάζει το σενάριο, να είχαμε την πανδημία χωρίς τα δημοσιονομικά περιθώρια της νοικοκυρεμένης οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων ετών.

Διαβάστε την συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X